Golyós csaptelepek javítása II.

2014. május 27.

IMG_8732A múlt héten már nekiálltunk a meghibásodott golyócsapunk helyreállításának, de ha a csöpögés problémáját nem a szelep tömítetlensége okozza, más megoldást kell felkutatnunk. Hogy ne kelljen a szakirodalom mélyére túrni az információkért, cikkünk bemutat pár hasznos tanácsot, amivel a tömítettségtől független hibákat javíthatjuk.

IMG_8726Ha már belebonyolódtunk a nagy munkába és rászántuk magunkat a csaptelep felújítására, érdemes megvizsgálnunk a szelepülést is a munkánk tökéletes eredményének elérése érdekében. Abban az esetben, ha a felülete sérült, szelepülés maróval korrigálhatjuk a problémát. A szelepülés méretének megfelelő maróvég megválasztásával, az eszköz csaptestbe történő behajtásával hibátlan felületet marhatunk. Mindezek után tisztítsuk meg az újonnan mart felületünket és csak utána szereljük vissza a betétet. A betét visszaszerelésekor is figyeljünk arra, hogy azt ne tépjük meg, illetve a csaptelep krómozott felületét se sértsük meg a szerszámunkkal. Ha mindezzel megvagyunk, a sarokszelepek megnyitásával ellenőrizhetjük, hogy munkánk megszüntette a csöpögés problémáját.

Minden igyekezetünk ellenére a csap tovább csöpög? Akkor cseréljük ki a szelepfelsőrészt.

A csepegés másik oka lehet az, ha a tengely elkoptatta a gombok belső recés műanyag betétét. Ilyenkor a belső recés betét és a tengely kapcsolata rossz, így a tengelyt nem lehet a végállásig elfordítani. Ha egy csap megfelelően működik, akkor kicsi erővel, könnyedén teljesen el lehet zárni.

IMG_8734Ezt a hibát viszont, az esetek többségében az váltja ki, hogy mégsem lehet a tengelyt könnyedén és teljesen elfordítani, mert szorul. Így nagyobb erőt használunk és a betét többször elfordul a tengely körül, idővel teljesen kikoptatva azt. Ennek hatására a végén, már minimális erő kifejtésekor is átugrik a gomb betétje. Ebben az esetben érdemes magát a betétet cserélni, ügyelve arra, hogy megfelelő méretűt válasszunk, mert ha nem, akkor a probléma továbbra is fennáll, és a csapot képtelenség lesz teljesen elzárni. Ezek a kis pót-alkatrészek egyébként a barkácsboltokban beszerezhetőek. Ha a csap nyitása- zárása ezek után is nagy erőkifejtést igényel, érdemes a múlt heti cikkben összefoglaltak alapján a betétet újra kicserélni. Az új betétet is könnyen az elődje sorsára juttathatjuk, ha nem figyelünk a csap „finom” elzárására, ugyanis túlzott erőkifejtéssel könnyen megszakíthatjuk.

Ha minden problémát megvizsgáltunk és kiküszöböltünk a leírtaknak megfelelően, akkor biztosak lehetünk abban, hogy egy jó ideig nem kell számolnunk a csöpögő csap okozta bosszúságokkal.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.