Golyós csaptelepek javítása I.

2014. május 20.

IMG_8727Előző cikkemben már írtam arról, hogy a háztartásban használt csaptelepek, legyen szó fürdőszobai vagy konyhai csapokról, sok esetben okoznak bosszúságot. Legtöbbször azzal, hogy a vízkő eltömíti, meggátolva az egyenletes kifolyást, vagy éppen azzal, hogy csöpög. A vízkő okozta problémát, illetve a kerámiabetétes csaptelep hibáinak kiküszöbölését az előző cikkem taglalja. Jelen cikkemben a golyós csaptelepek hibáinak elhárításáról esik szó.

Golyós csaptelepek felújítása:

Golyóscsapok csöpögésének oka, a szerkezet belsejében található szeleptányér gumitömítésének deformálódása, sérülése okozza. A szerelés megelőző lépése, hogy a mosdókagyló alatt található sarokszelepeket elzárjuk. Kád zuhanyzó esetében, ha nem építettek a vízvezetékrendszerbe külön, szakaszoló elzárási lehetőséget, a főcsapot kell elzárni. A gumitömítés cseréjéhez ki kell szerelnünk magát a csapbetétet. Ehhez legelőször IMG_8733forgatógombot távolítsuk el. Húzzuk le a gombot a tengelyről. Régebbi csaptelepek esetén, a gombon található jelölősapkát pattintsuk ki egy kés, vagy csavarhúzó segítségével. Ez alatt található csavar kicsavarásával már le is húzhatjuk a forgatógombot. Ezt követően már a csapbetétet látjuk. Miután kicsavartuk egy franciakulccsal, megnézhetjük a szeleptányér gumitömítésének állapotát. A szeleptányéron lévő gumitömítés cseréjekor érdemes a többi tömítést is ellenőrizni és cserélni.

IMG_8729Ahhoz, hogy ezt ki lehessen cserélni, a tengelyen lévő patent szemet vagy egyes típusok esetén a rúgós alátétet távolítsuk el. A tengelyt nyomjuk ki. Ezt követően lehetőségünk nyílik a tömítések cseréjére, ám előtte szilikonzsírral kenjük be az alkatrészeket. Miután mindezzel végeztünk szereljük össze a betétet.

Ha már ekkora munkába bonyolódtunk és rászántuk magunkat a csaptelep felújítására érdemes megvizsgálnunk a szelepülést is a tökéletes munka érdekében. Ennek módját azonban csak a következő heti bejegyzésemben fogom részletezni. Tartson akkor is velem!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.