Csaptelepek javítása II. - Kerámiabetétes csaptelep kerámiabetétjének cseréje

2014. május 13.

IMG_8716Kerámiabetétet abban az esetben kell kicserélni, amikor a telep elzárása után szivárog vagy csöpög a víz, illetve ha a kar forgatása közben az nehezen vagy akadozva mozgatható. Olyan esetben, amikor a forgatókar megemelése után a kar alatt szivárog a víz, a csaptelep teljes cseréje szükséges, kontárkodni nem érdemes.

IMG_8718A csere megelőző lépése, hogy a mosdókagyló alatt található sarokszelepeket elzárjuk. Kád zuhanyzó esetében, ha nem építettek a vízvezeték rendszerbe külön szakaszoló elzárási lehetőséget, a főcsapot kell elzárni. Csap, kád, zuhany lefolyó nyílását érdemes a dugóval elzárni, hogy szerelés közben a csavar ne tűnjön el a lefolyónyílásban. A csaptelepen található jelölősapkát (hideg-meleg víz jelölése) el kell távolítani, ami a fogantyú alatt, illetve annak tetején található. Ezen funkcióján felül ez takarja el a rögzítő csavart. A csavar lehet imbusz- vagy normál csavar (leggyakrabban csillagcsavar) is. A csavar eltávolítását követően erőteljesen, apróbb oldalirányú mozdulatokkal lehúzzuk a csaptelepről a kart. IMG_8720Ezt követően már szabad szemmel látható a kerámiabetét tengelye, mely körül egy takaróidom található. Ezt tekerjük le, amit szabadkézzel tehetünk meg, vagy ha az idő már ellenünk dolgozott és az idom menete „összegyógyult”, a csapteleppel használjunk fogót. Azért, hogy ne roppantsuk és karcoljuk meg a felületet, érdemes egy vékony gumilapot vagy egy szövetdarabot a felületre ráhelyeznünk. Itt már látszik maga a kerámiabetét, mely egy anyacsavarban van rögzítve. A kerámiabetétben van maga a tengely, amelyet a kar segítségével tudunk mozgatni normál állapotában. A csavart kicsavarhatjuk egy 32-es villáskulccsal vagy egy állítható fogóval (mondjuk franciakulccsal, stb.), amennyiben nem rendelkezünk külön a csaptelepünkhöz való kulccsal. Ügyeljünk arra, hogy bármelyik eszközt is választjuk, a IMG_8721krómozott felületet ne sértsük meg. A kulccsal óramutató járásával ellentétes irányban meglazítjuk. A letekerést követően egy egyszerű mozdulattal már el is távolíthatjuk magát a kerámiabetétet. Az új kerámiabetét behelyezését a gyártó által kialakított kiszögellések, nyúlványok segítik. Ezt követően a rögzítésre szolgáló anyát tekerjük vissza és húzzuk meg, finoman, nem kell megtépni. Mielőtt a takaróidomot visszahelyezzük, a sarokszelepeket érdemes megnyitni, ellenőrizve azt, hogy a kerámiabetét jól illeszkedik, nem szivárog a víz. Ezt követően a takaróidomot rakjuk vissza, illetve a kart. Legvégén ne felejtsük el visszapattintani a jelölősapkát is, ügyelve arra, hogy a jelölés a hideg-meleg irányoknak megfelelő legyen.

Ezt követően már nyugtázhatjuk, hogy a ház ura egy újabb beavatkozást végzett el szakszerűen, külső szakember bevonása nélkül.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.