Csaptelepek javítása I. - Vízkőeltávolítás

2014. május 6.

IMG_7731 copySok esetben fordul elő egy háztartásban, hogy valamelyik csapteleppel probléma adódik. Ekkor bosszankodik a háziasszony, és a család összes tagja. Előfordulhat akár a fürdőszobában a kézmosó, zuhanyzó, kád vagy a konyhában található csap meghibásodása is. Leggyakrabban azonban olyan probléma lép fel, ami nem igényli szakember beavatkozását. Általában a használatukból eredő kopások, a vízvezeték rendszerben keletkező rozsda vagy vízkő okoz számunkra bosszúságot. Ezen hibák kijavítása a legtöbb esetben néhány perces munka, komolyabb eszköz nélkül elvégezhető és alacsony költségigényű beavatkozás.

Vízkő okozta elzáródás:

Az ivóvíz különböző ásványi anyagokat tartalmaz, melynek többsége elengedhetetlen fontosságú szervezetünk számára. Azonban, ami létszükségletű a szervezetünknek az káros hatással van minden olyan használati tárgyunkra, amely nem desztillált, ioncserélt vizet használ. Ezek az ásványi anyag lerakódások képezik a vízkövet. A vízkő más intenzitással csapódik ki különböző hőfokokon, így a meleg vizet használó tárgyaink ennek a behatásnak jobban ki vannak téve.

Legtöbb esetben magát a részleges elzáródást akkor vesszük észre, amikor a perlátor (köznapi szóhasználatban a csap kifolyó része, a szűrő) spriccel. Ez még nem jelenti azt, hogy a csaptelepünk meghibásodott, csak a perlátort kell kitisztítani.

IMG_7734Legegyszerűbben a vízkövet eltávolítani vízkőoldóval, 20%-os ecetsavval vagy citromsav alapú oldattal. A perlátor eltávolítását perlátor kulccsal vagy villáskulccsal tehetjük meg. Mindkét esetben nagyon ügyeljünk arra, hogy a krómozást ne sértsük meg. Abban az esetben, ha a betét nagyon el van tömődve a fentiekben említett vegyszerekbe fél órára áztassuk be. Ha úgy ítéljük meg, hogy a perlátor már elöregedett, akkor szerezzünk be egy újat. A környezet és a pénztárcák megóvása érdekében érdemes víztakarékos perlátort vásárolnunk. Ezek után már vissza is szerelhetjük, megszüntetve a problémát.

A képeken egy olcsóbb kivitelű kínai gyártmányú csaptelep látható, melynek perlátora szétszedhető. A szűrő pereme levált, így folyton kiesett a csaptestből. Ezt egy vékony drót segítségével orvosoltam ideiglenesen, melyet a megmaradt perem köré tekerve ismét a perlátor befogató gyűrűjébe helyeztem.

Az így visszatekert, kitisztított perlátor még hosszabb ideig működhet problémamentesen, de a hibás rész cseréjéről érdemes a későbbiekben gondoskodnunk, mert a felvázolt megoldás csak ideiglenesen oldja meg a problémát.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.