Gyepszellőztetők, talajlazítók II.

2014. április 29.

A múlt heti cikkemben már foglalkoztam a gyepápolás sokak számára ismeretlen eszközeivel és gépeivel, ezek közül is a gyepszellőztetőkkel. Aktuális cikkemben elolvashatja a már megjelent gyepszellőztetőkkel foglalkozó cikk folytatását.

lown aerator_ shutterstock_181437077A korábbi cikkemben elhangzottakon felül érdemes egy évben minimum egyszeri, vagy akár kétszeri talajlazítást is elvégezni. Itt a gyep gyökerei között történik a munkavégzés, ahol szintén nagy mennyiségű nem kívánt szerves anyag felhalmozódás van. Ez a felszín alatt 4-10 cm-re elhelyezkedő réteg, ahol a gyep, élő gyökérzetén túl, rengeteg vastag, már elhalt, gyökér található.  Ilyenkor alkalmazunk talajlazító gépet. Ez a gyepszellőztetőtől abban különbözik, hogy itt, erős, életlen acélkések forognak a munkahengerrel együtt és vájnak a talaj mélyebb rétegeibe. Ezáltal a fű zsenge gyökereit vágják át, így jelentős kárt nem okoznak bennük. Azonban a kemény, vastag, elszáradt és elhalt gyökerek beleakadnak a gép késeibe és így azokat a talajból kiforgatják, kitépik, eltávolítva a talajból. A másik előnye az, hogy, a fűcsomókat is átvágja, ezzel gátolva a fű csomósodását és serkenti a fű sűrűsödését is. Lényeges, hogy az így kiszedett szerves anyagot a gyepről mindenképpen távolítsuk el, mert még a gyűjtővel rendelkező eszközök sem képesek teljes mértékig összegyűjteni a kiszedett, elhalt növényeket.

shutterstock_3154502A talajlazítás elvégzésére a legmegfelelőbb időpont a kora tavasz, március vagy április, az első fűnyírás után, valamint a nyári időszak után, ősszel, szeptember, október tájékán. Természetesen ez régiónként eltérhet és az időjárási tényezők is befolyásolják. Gyepszellőztetést tavasztól őszig (márciustól októberig) alkalmazhatunk főleg árnyékos, nedves helyeken, ahol a mohosodás gyorsabb. Mivel a gyepszellőztetés csak a talaj felszínét fésüli át, ezért rendszeresen alkalmazható megfelelő időközönként, amely függ a pázsittól és egyéb külső tényezőktől, például az időjárástól. Fontos, hogy a gyep ápolásánál a fű minden esetben ne legyen nedves, de kerüljük a száraz, kánikulai időjárást.

lawn scarifier_ shutterstock_184741358Mindenképpen javallom ezen eszközök alkalmazását a kívánt eredmény elérése érdekében. Ilyen eszközt lehet bérelni is vagy kertészeti áruházakban megvásárolni. Ha otthoni kertápolásra vásárolunk eszközt érdemes olyan terméket választani, ahol a munkahenger cserélhető annak függvényében, hogy talajlazításról vagy gyepszellőztetésről van szó.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.