Fűnyírók II.

2014. április 8.

fünyiro_shutterstock_58574311Egy héttel ezelőtt már esett szó a fűnyírásról. Korábbi cikkemben azt taglaltam, hogy adott területnagysághoz milyen típus illik a leginkább. Természetesen ezek csak ajánlások, mint ahogy e heti témánk is, mely azokkal az esetekkel foglalkozik, ahol különleges fűnyírókra lehet szükségünk.

A terep nagysága mellett még az is döntő tényező lehet, hogy milyen jellegű a terület, mert nagyobb haszonkertekben homlokgerendás gépen is gondolkodhatunk. Ezt a fajta eszközt takarmánynövények vágására is használhatjuk, mert a vágás technikájából adódóan nem darálja össze a levágott növényt. További előnye az is, hogy télen, ugyanúgy, mint a kistraktort, hótolólappal láthatjuk el, így a hó eltakarítására is megfelelő eszköz áll a rendelkezésünkre. A kerti traktor további előnye az opcionálisan megvásárlódható adapterek, tartozékok, így más munkára is a segítségünkre lehet. Így a hótolólapon kívül, akár kerti hengert, utánfutót vagy akár forgóseprűt is választhatunk hozzá.

fükasza_ shutterstock_137414495Motoros kaszát, olyan helyeken célszerű használni, ahol a domborzati adottságoktól, megközelíthetőségéből, a különböző tereptárgyak miatt fellépő akadályok vagy a hatalmasra nőt gyomnövények miatt más eszközzel a területet megközelíteni nem lehet. Ilyenkor használjuk a gyorsan forgó, damilos megoldást alkalmazó kaszákat is. Előnye, hogy ha sziklába vágunk, a damil elhajlik és nem a kés törik el, ezen felül lényegesen nehezebb a gépet lefojtanunk. Természetesen kést is használhatunk hozzá, ügyelve a tereptárgyak, kövek okozta kés törés veszélyére, amely akár baleseti forrás is lehet.

fünyiro_ shutterstock_179282033Szegélynyírót ápolt kiskertekben alkalmazhatunk fűnyírás után ott, ahol a fűnyíróval már nem tudjuk elérni a gyepet. Ilyen helyek a fa töveinél, kerítés, szegély mellett kinőtt fű, vagy a sziklakertek bizonyos részei. A legtöbb esetben ez a fajta gép is damilt használ (bár léteznek műanyag késes változatok). Lehet elektromos vagy benzines változata.

A korábbiakban szó esett arról, hogy mekkora területre, milyen munkálatokhoz milyen eszközt érdemes választanunk. Az következő cikkemben pedig arról lesz szó, hogy a fűnyíróknak milyen egyéb paramétereik vannak, amire érdemes figyelnünk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.