Fűnyírók I.

2014. április 1.

1_funyiras_shutterstock_13724767Itt a tavasz, ezért a legtöbb barkácsoló ilyenkor a kert ápolására helyezi a hangsúlyt. A fák metszése, permetezése valamint a konyhakert, veteményes kiskert esedékes munkáin túl, a legnagyobb figyelmet azonban a gyep kapja. Azt, hogy a gyepünk mennyire ápolt, szép azt a fűmag fajtáján és a csapadék mennyiségén túl az határozza meg, hogy milyen eszközökkel ápoljuk. Ezen eszközök közül a legfontosabb a mostani cikkemben is taglalt fűnyíró.

A fűnyíró elektromos, benzines vagy kézi erővel hajtott olyan gép, mellyel előre megadott magasságra vághatjuk kertünkben a gyepet. Természetesen a kívánt méreten túl, abban is szerepet játszik, hogy a rendszeres vágással a pázsitunk ne csomókban nőjön, és ezáltal összefüggő, tömör gyepréteget kapjunk.

3_funyiras_shutterstock_3296500A fűnyíró kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont, hogy mekkora területen kívánunk dolgozni. Kis területen, előkertekben alkalmazhatunk hengerkéses, kézi erővel hajtott fűnyíró gépet. Ennek a fűnyírónak az előnye, hogy nem igényel külső meghajtást, így csendes. A vágási rendszerének köszönhetően, szépen vágja a fűszálak végeit és nem tépi azokat rojtosra. Ezek az eszközök rendszerint egy vágó hengerből és egy álló késből állnak, melyek a jobb és újabb gyártmányok esetében, nem érintkeznek közvetlenül egymáshoz, így nem annyira zajosak, mint régebbi társaik. Az ilyen típusokat kb. 250 m2-ig ajánlom. Az ezt meghaladó területhez, érdemesebb, gépi meghajtást választani. 600 m2-ig elektromos fűnyírót választását ajánlom. Elektromos fűnyíróból létezik akkumulátoros változat is, melynél az elektromos vezetékkel bajlódnunk nem kell. Az akkumulátoros eszköz hátránya azonban, hogy azt ennél jóval kisebb területen lehet használni, és ha a gép jobban erőlködik, több energiát használ fel. Előfordulhat, hogy egy lépésben nem tudjuk a kertet lenyírni. 600 m2 fölött vagy gazosabb területre benzinmotoros fűnyírót ajánlok. 2000 m2 meghaladó területre pedig már fűnyíró traktort. Nyilván ezek a számok csak ajánlottak és adott esetben, ha a kényelem fontos és a pénztárcánk engedi, akkor a 800-1000 m2-es területen is alkalmazhatunk kis traktort, főleg, ha a gépkedvelő szomszédok irigységét is ki szeretnénk vívni. A legtöbb fűnyírótraktort ráadásul egyéb funkciókra is használhatjuk.

2_funyiras_shutterstock_106022558Érdemes azonban figyelembe venni a kiválasztás előtt a gép karbantartásigényét is. Míg a manuális, és elektromos fűnyírók némi olajozáson és késélezésen kívül nem igényelnek egyéb beavatkozást, addig a benzinmotoros társaik ennél komplikáltabb karbantartást követelnek meg. A fent említett szempontok figyelembetartásával kell kiválasztanunk a megfelelő gépet, de ha különleges fűnyírási igényeink is vannak, ahhoz a következő heti cikk ad segítséget.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.