Szivattyúk V. - Hasznos információk szivattyúkhoz

2014. március 25.

Korábbi szivattyúkkal foglalkozó cikkeimben már foglalkoztam egyszerű búvárszivattyúkkal, kerti szivattyúkkal és házi vízművekkel. Tulajdonképpen egymáshoz nagyon hasonló eszközökről volt szó, melyek helyes használatához praktikus ismernünk pár alapvető dolgot.

kerti kut_ shutterstock_128524307Felszíni szivattyúk szállítómagassága mindig két értékből, a szívómélységből és a nyomómagasságból tevődik össze. Mivel a szivattyúk többségének a szívómélysége átlagban 7-9 méter, ezért a nyomómagassága a szállítómagasság és szívómélység különbsége. A szivattyúkon ezen felül a nyomás értékét is fel szokták tüntetni. Általánosságban számolhatunk azzal, hogy 10 méter vízoszlop 1 bar nyomásnak felel meg. A példa kedvéért, ha egy szivattyú 3 bar nyomást tud kifejteni, akkor az azt jelenti, hogy 30 méteres magasságba tudja a vizet feljuttatni. Nyilván valóan a magasság a szállítandó folyadék mennyiségének rovására megy. Általában az érthetőség kedvéért ezt a gyártók a szivattyúk dobozán ábrával demonstrálják. A fentiekben említett értéket az előző cikkemben taglalt csőellenállás szintén ronthatja.

Fontos!

szivattyu_ 123FR_ 868675_sA szivattyúk használatakor a helyes, biztonságos használat érdekében az adott szivattyú gyártójának kiadott hivatalos gépkönyvéből tájékozódjunk és annak megfelelően körültekintően járjunk el. Így lényegesen megnövelhetjük a szivattyú élettartamát. Ezen felül ügyeljünk arra, hogy a szállítandó folyadékban lévő apró, szilárd szemcsék (pl.: homok), roncsolhatják a szivattyú alkatrészeit. Ezért házi vízműveket és automata szivattyúkat mindenképpen érdemes előszűrővel ellátni. A gép óvása mellett nem árt, ha a homokos víz nem jut a házba, vagy az automata öntözőrendszer szórófejeibe. Itt figyeljünk rá, hogy a gyártó által javasolt utasításokat tartsuk be, és a szűrővel nem fojtsuk le a szivattyút. Ezek a szűrők nem hivatottak a víz tényleges tisztítását végezni, csak a vízben lévő apróbb darabokat (pl.: homok) fogják meg a rendszer védelme érdekében. Prémium kategóriában már előre beépített szűrővel dobják az eszközt a piacra.

szivattyu_ 123RF_ 15970330_sA szivattyúkról írt cikkeim átolvasása és betartása után, nemcsak az aktuális feladatra legmegfelelőbb szivattyút tudjuk kiválasztani, hanem a működési elvük ismeretében helyesebben fogjuk tudni használni a kiválasztott eszközt.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.