Szivattyúk IV. - Házi vízművek és automata szivattyúk

2014. március 18.

A Barkácsblog szivattyúkkal foglalkozó rovatának negyedik, e heti része a házi vízműveket és automata szivattyúkat mutatja be.

pump_ 123rf_ 7320618_sA házi vízellátó (házi vízmű) egy tartállyal ellátott felszíni szivattyú. Ez egy olyan nyomás által vezérelt rendszer, ahol az előre beállított, tartályon belüli nyomás elérésekor a szivattyút egy nyomáskapcsoló kapcsolja ki. Abban az esetben, ha a nyomás egy bizonyos érték alá csökken, a szivattyút, a kapcsoló újra elindítja és a kívánt nyomásig dolgoztatja. Technikailag a rendszer úgy néz ki, hogy a fémtartályon belül egy gumizsák van, amibe a rendszer a vizet gyűjti és tárolja. A gumizsák és a tartály fala között levegő található, melyet a tartály oldalán lévő szeleppel tudunk szabályozni, így állítva a nyomás értékét. Amikor a szivattyú elkezd dolgozni a nyomócsövön keresztül a rendszerbe, nyomja a folyadékot. Amikor már nincs szükségünk több folyadékra és a csapot elzárjuk, a szivattyú a munkavégzést nem fejezi be. Feltölti a gumizsákot vízzel, mindeközben a tartály és a zsák között levegő helye csökken, emelve a nyomást. Amikor ez a nyomás az előre beállított értéket eléri, a szivattyú kikapcsol. Ezek után, ha a csapot, megnyitjuk először a gumizsákban lévő folyadék fog a nyomócsövön keresztül a rendszerből távozni, mert a tartályba lévő nyomás nyomja a folyadékot ki. Ekkor még a szivattyú nem indul el csak akkor, ha a gumizsák és a tartály fala közt lévő nyomás értéke az előre beállított érték alá csökken. A házi vízellátó rendszer lényege, hogy elenyésző (mondjuk 1-2 liter) folyadék nyeréséhez ne kapcsoljon ki-be állandóan a szivattyú és annak motorja (pl.: kézmosás, vagy iszunk egy pohár vizet). Tehát nyaralók, családi házak ellátására ez a megoldás javallott.

Automata_ 123rf_ 8568979_sAutomata szivattyúkat olyan esetben érdemes választanunk, amikor a szivattyúnak nagyobb mennyiségű folyadék szállítása miatt, hosszabb ideig kell üzemelnie. Ilyen felhasználás a fentiekben már említett automata öntözőrendszer is. Ez a megoldás is felszíni szivattyú, amely el van látva egy automata elektromos vezérléssel, de tartállyal nem rendelkezik. Ennek az elektronikának a feladata a szivattyú működtetése, a be- és kikapcsolások vezérlése. Drágább, prémium kategóriába tartozó eszközök elektronikája nemcsak az indítás leállításáért felel, hanem megakadályozza a szivattyú szárazon futását (amikor nem tud vizet szívni, hanem levegőt szív). Ezen felül az elektronika, nyomó oldali szivárgás esetén is véd, és apró szivárgás következtében fellépő folyadékveszteségre nem kapcsolja be a szivattyút.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.