Szivattyúk III. - Földfelszíni szivattyúk

2014. március 11.

sziv_ shutterstock_126874259Előző részekben taglaltam a merülő vagy más néven búvár szivattyúk tulajdonságait, típusait és kitértem a helyes üzemeltetésükre is. Jelen cikkemben a felszíni vagy más néven kerti szivattyúkat mutatom be, alapvető szabályokat osztok meg a kedves olvasóval.

A felszíni szivattyúk, mint a nevük is jól jelzi, a felszínen vannak telepítve. Ezeket a berendezéseket nem közvetlenül a vízbe telepítjük, sőt nem is szabad, hogy a berendezés vízben álljon. Telepítéskor figyelnünk kell arra, hogy a gép védve legyen az időjárás viszontagságaitól (eső, stb.) és biztos, stabil vízmentes helyen álljon. A szállítandó folyadékot a szivattyú egy szívócsövön keresztül szívja fel és egy másik csövön, nyomócsövön keresztül juttatja el az általunk kívánt helyre.

sziv_ shutterstock_65047219A folyamatos üzem miatt csak olyan szívócsövet csatlakoztassunk a géphez, amelynek a vége el van látva egy lábszeleppel. Ez tulajdonképpen egy visszacsapó szelep melynek tulajdonságának köszönhetően, akkor is a csőben tartja a vizet, amikor a gép nem dolgozik. Ez igen fontos a gép első és újbóli indításakor, valamint üzemben tartásakor is. Akkor, ha a csővezeték levegősödik, a gép szívóteljesítménye drasztikusan romlik, vagy egyáltalán nem szállít folyadékot. A bosszúságok elkerülése miatt erre érdemes áldozni, főleg, mert a szivattyú árához képest ez egy jelentéktelen összeg. A szivattyú első indításakor, vagy ha valami oknál fogva a vizet mégis elengedte, a rendszert fel kell tölteni folyadékkal. Másik nagyon fontos, hogy a szívócső merev falú, vagy bordázott legyen, olyan, amit a szivattyú nagy szívóhatásakor sem lapít össze, és zárja el a folyadék útját. Így elkerülhető a berendezés rongálódása, tönkremenetele. A rendszer feltöltése, a csövek felhelyezése után és a berendezés feszültség alá helyezése után lehet a műveletet megkezdeni.

siv_ shutterstock_158227616Bizonyos esetekben szükség lehet olyan szivattyúra, mely a vízfelhasználásnak megfelelően indul el vagy áll le. Leggyakrabban automata öntözőrendszereknél lehet erre szükségünk, vagy lakóházunk, nyaralónk komplett vízellátásakor. Ilyen esetben házi vízműt vagy automata szivattyút érdemes telepítenünk.

A házi vízműveket és automata szivattyúkat a soron következő cikkből ismerheti meg a jövő héten. Tartsanak akkor is a Barkácsbloggal!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.