Szivattyúk II. - A kisteljesítményű merülőszivattyúk

2014. március 4.

Előző heti bejegyzésemben már foglalkoztam a szivattyúkkal, de a szivattyúfajták ismertetése még csak most következik. A következő hetekben egy-egy különböző típussal ismerkedhet meg a kedves olvasó.

IMG_8652A kisteljesítményű merülőszivattyúk nagy nyomás elérésére nem alkalmasak, így az emelési magasságuk csekély, viszont az álltaluk szállított vízmennyiség nagy. Ezért ezt a fajtát arra használják, hogy kis emelési magasságon, egységnyi idő alatt, nagy mennyiségű vizet szállítsanak. Így elárasztott területek (pincék), folyadékgyűjtők (ciszternák, hordók, tartályok), emésztők, ülepítők, patakok, vagy kismélységű kutak folyadékainak mozgatására használják. A magasnyomású merülő szivattyúk alkalmazási területei a mély kutak (általában fúrt kutak), ahol a szállítandó folyadékmennyiségnél fontosabb szempont a nagy nyomás. Ezen tulajdonsága révén nemcsak nagyobb mélységből tudja a folyadékot szállítani, hanem alkalmas közvetlenül locsolófejek meghajtására is.

Működtetés:

Mindig a gyártó által megadott utasításoknak megfelelően járjunk el. A kívánt feladatra csak olyan eszközt használjunk, melyet kifejezetten erre a célra gyártottak. Ellenőrizzük, hogy a burkolat és a kábel nem sérült, törött. Ügyeljünk arra, hogy a szivattyú soha ne fusson szárazon, vagyis mindig legyen elég víz, amit szívni tud. Ezért a gépek többségén található egy úszókapcsoló, aminek a lényege, hogy az a vízben lebeg mindaddig, amíg a gép dolgozni tud. IMG_8639A folyadék szintjével együtt süllyed a kapcsoló addig, amíg a szint annyira lecsökken, hogy a kapcsoló levált, meggátolva az eszköz szabadonfutását, így annak károsodását. A kapcsoló egy hosszabb kábellel csatlakozik a géphez, így ennek a hosszának az állításával tudjuk szabályozni, hogy mikor kapcsoljon ki vagy be a szivattyúnk. Abban az esetben, ha az úszó kapcsoló megfelelő működéséhez nincs elegendő hely, választhatunk belső szintkapcsolóval gyártott terméket is. A szivattyúk kialakításából következik, hogy a területet (tartály, stb.) teljesen szárazra kiszívni a fellevegősödés miatt már nem tudják. Ezért célszerű a területet úgy kialakítani, hogy a legmélyebb pontján legyen egy bemélyedés, ahova a szivattyút telepíteni tudjuk. Gyakori hiba, amikor locsoláskor a locsolófejet elzárjuk, viszont a szivattyút nem kapcsoljuk ki, és az tovább dolgozva tönkremegy (leég a motor). Ezért figyeljünk arra, hogy azonnal kapcsoljuk ki. Emellett a másik gyakori hiba, hogy túl keskeny keresztmetszetű csövet használunk. A kiskertekben leggyakrabban az ½” csövet, mely sokszor okozza a gép meghibásodását.

 

Következő cikkemben a kerti szivattyúkat és házi vízműveket taglalom, hogy teljes képet kapjon minden otthoni felhasználó, aki a különböző feladatok ellátására helyesen szeretne választani és használni szivattyút.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.