Szivattyúk I.

2014. február 25.

szivattyu_ shutterstock_115215940A szivattyú folyadék szállítására szolgáló gép. Legtöbb esetben mechanikai munkát végez, de léteznek kivételek. Felhasználásuk és működési elveik szerint több csoportba sorolhatóak. Jelen cikkemben kifejezetten az otthoni, lakossági felhasználásra szánt eszközöket taglalom, és a hangsúlyt a felhasználásukra, a helyes kiválasztásukra és működtetésükre helyezem.

Működési elvük szerint két nagy csoportot különböztetünk meg. Ezek a merülő (búvár), és a felszíni (kerti) szivattyúk.

szivattyu_ shutterstock_135200045A merülő szivattyúk működtetéséhez a berendezést a szállítandó folyadékba kell meríteni. Ezen eszközöknél nincs külön szívócsonk ahol az eszköz a folyadékot tudja beszívni, hanem csak vízbeszívó nyílás van, ahol közvetlenül tudja a szállítandó anyagot beszívni (többnyire az alján). Ezt a nyílást egy rácsozat védi, melynek funkciója, hogy megakadályozza a szivattyú által szállítható legnagyobb szemcseméretű szilárd tárgyak beszívását a géptestbe. (Az átlag szivattyúk 5 mm-es szemcseméretet tudnak kezelni.) Így akadályozva meg annak rongálódását. A szemcsemérettől függően létezik szennyvíz (zagy) szivattyú mely nagyobb (30-38 mm-es) szemcseméretű folyadék szállítására is alkalmas. Itt a talp rész nem közvetlenül a beszívó nyílásnál található, hanem néhány centiméterrel lejjebb. A beszívó csonk keresztmetszete is nagyobb. Fontos megemlítenem, hogy ez a típus a szerkezeti adottságából eredően fojtásra, nagyobb emelési magasságra a szállítandó folyadék mennyiségének jelentős csökkenésével reagál. Emellett több vizet is hagy a kiszívandó terület alján. A merülő szivattyúk a folyadékot a gépkönyvükben megadott emelési magasságra tudják felnyomni. Ezt az értéket nem a szivattyú elhelyezkedésétől számítják, hanem a víz felszínétől, így az, hogy a szivattyú milyen mélyen van, nem lényeges. Egy átlagos búvárszivattyú emelési magassága 6-9 méter, nagyobb teljesítmény esetén ez az érték 11 méterre is változhat. Amennyiben ez az érték számunkra nem megfelelő választhatunk magasnyomású szivattyút, aminek a szállítómagassága akár 30-55 méter is lehet. A mélykúti szivattyúk már 55-80 métert is tudnak emelni. Nyilván valóan a szállítandó folyadék mennyisége a szállítandó magassággal arányosan csökken. Ezen paramétereket a gyártók a dobozon és a gépkönyvben is feltüntetik. Ezt általában úgy adják meg, hogy mennyi idő (órában), milyen magasságban (méter) mennyi vizet (liter) tud biztosítani a berendezés. Fel szokták még a nyomás értékét (bár) tüntetni. Kihangsúlyoznám azt, hogy a szivattyúk szállítási magassága, nyomása függ a csőellenállástól. Ez azt jelenti, hogy kisebb keresztmetszetű csövön nagyobb az ellenállás, aminek köszönhetően kevesebb vizet tud az eszköz szállítani. Soha ne fojtsuk nagyon vissza kis keresztmetszetű csővel a szivattyút. Azt, hogy mekkora és milyen hosszú csövet tehetünk fel, a gyártói utasításokban megtaláljuk. Általánosságban a szivattyúk 1” kiömlő nyílással rendelkeznek, melyet ¾”- ig szokás visszafojtani.

szivattyu_ shutterstock_62203348Következő heti cikkemben egyéb szivattyúfajták részletes bemutatásával foglalkozom, tartsanak akkor is velem!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.