Fúrószárak III.- Fém, üveg, csempe fúrása

2014. február 18.

Az előző héten megismerkedhettünk a fa és beton fúrására alkalmas fúrószárakkal, továbbá a widia és gyémánt koronás fúrószárakkal. De lássuk, mivel álljunk neki a fém, vagy üveg munkadaraboknak!

IMG_8020Fémfúrásnál speciális ötvözetből készített fúrószárat kell használnunk. Mivel a munkadarab keménysége fontos szempont, ezért a különböző anyagtípusokra, a külön arra az anyagtípushoz gyártott fúrószárat alkalmazzunk. A karosszéria fúrót kizárólag vékony fémlemezek furatának készítésénél alkalmazzuk. Ennek a fúrószárnak a hegye nagy dőlésszögű, melynek lényege, hogy alkalmazása előtt a munkadarabot nem kell előpontozni. Acélhoz, továbbá lágy- és szürkeöntvényekhez kúp hegyű fúrószárat használjunk. Aranysárga bevonatú, nagy keménységű és hosszú élettartamú fúrószárak a titánnitrit bevonatú fúrók. Nagy keménységű fémeknél csak kobaltbevonatú vagy szinterezett keményfém fúrót használjunk. Könnyűfémek esetén, mint az alumínium vagy réz, kúpos hegyű, kiemelkedő vágó éllel rendelkező alumínium fúrót használjunk. Ellenkező esetben a furat minősége nem lesz megfelelő és az igénybevétel hatására a fúrószár sérülését, idő előtti kopását eredményezheti. Bronz fúrásánál használjunk rézfúrót, mely nagyban hasonlít az alumínium fúrószárra.

Üvegfúrásnál egy háromszög alakú fúrószárat használjunk. Ezt a speciális eszközt az üveg fúrásán kívül használhatjuk porcelán és csempefúrásra is. Fontos, hogy az ütve fúrás ki legyen kapcsolva és a fúró fordulatszáma vissza legyen véve. Csempe, márvány, kerámia fúrására keményfémből készített fúrószárat használjunk.

 

Általános tudnivalók a fúrásról:

 

IMG_8022A furás zajjal, szennyeződéssel és porral jár. Ahhoz, hogy a piszok mértékét minimalizáljuk érdemes a fúrószár közelébe egy másik személynek porszívó csövet tartani. Így nemcsak a port szívja be azonnal, hanem a kisebb forgácsdarabokat is. A fúrás megkezdése előtt győződjünk meg arról, hogy a falban nem fut fűtéscső, vízvezetékcső vagy villanyvezeték. A fúrás mélységét bizonyos fúrógépeken ütköző segítségével lehet beállítani. Amennyiben a fúrógépen ilyen nincs, célszerű a fúrószáron jelölni azt. Amennyiben az anyagon roncsolás nélkül pontozóval jelölni tudunk, akkor jelöljünk, így kerülve el azt, hogy a fúró elcsússzon a furat helyéről. Ügyeljünk a fúró megfelelő szögben történő tartására. Bizonyos anyagoknál a megfelelő eszköz valamint fordulatszám választásán túl megfelelő kenésről és hűtésről is gondoskodnunk kell. Amennyiben szükséges, hagyjuk kihűlni az eszközt és a felületet.

A fentiekben leírt tanácsok helyes alkalmazásával megfelelő minőségű és pontosságú furatokat készíthetünk úgy, hogy közben eszközeink élettartama is hosszú marad.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.