Fúrószárak II.- Fa és beton fúrása

2014. február 11.

IMG_7821Előző cikkemben azzal ismerkedtünk, hogy hogyan kezdjünk neki, és általánosságban mire érdemes figyelnünk a fúrás megkezdése előtt. Most vegyük sorra, milyen anyagokhoz mely típusú fúrószárakat kell használnunk!

A fafúrót legegyszerűbben a hegyes, éles, középpontos végéről lehet felismerni. További ismertető jegye az, hogy a hegyétől ellentétes irányban két, egysoros csigamenet található. A faalapú anyagok esetében a munkadarabunk keményebb lehet a tömör fánál ezért a fúrószárunk idő előtti kopását eredményezheti. Ebben az esetben univerzális fúrót célszerű használni, melynek hegyébe keményebb fémből készült anyag van forrasztással befogatva. Ennek segítségével a fúrat is pontosabban elkészíthető.

IMG_7818A beton fúrására használható fúrószáraknak rendszerint nincs éle és lapkás vége van. Ennek lényege a fa fúróval szemben, hogy ez esetben a fúrófej nem forgácsol hanem, bont. Ilyenkor a fúrógépet ütve fúró üzemmódba kell kapcsolni, melynek hatására a gép, forgás közben apró, vízszintes irányú mozgás közben üti a fúrószáron keresztül a megmunkálni kívánt felületet.  A beton fúrására alkalmazható fúrószáraknak olyan változata is létezik, amelyiknek a lapkás vége éles, így segítve a pontos és gyors fúrást. Ez a változat a gyártási technológiának és az anyag minőségének köszönhetően rendkívül ellenáll a kopásnak, így az fúrófej sokáig éles marad. Ezen típusokat legtöbb esetben akkor használjuk ha, kerámiát vagy porcelánt, márványt szeretnénk fúrni. Fontos, hogy ilyen esetben a fúrógép ütve fúró funkciója ki legyen kapcsolva.

IMG_7825A csigafúrót több fajta spirállal is forgalomba hozzák, különböző gyártók, egyedi termékeinél. Itt a lényeg az, hogy hosszabb furatok készítésénél is egyenletesen dolgozza ki az anyagot a fúrószár. A betonfúrásra alkalmazható fúrószárakat többféle befogatással kaphatunk meg. Ilyenek a hagyományos tokmányba vagy szorítóhüvelybe fogatható termékek, valamint az SDS-plus, SDS-Top és SDS-Max is. A plus és a top rendszerű egymással kompatibilis, de a max rendszer a nagy átmérőjének köszönhetően nem. Beton és kőzet fúrására Widia vagy gyémánt fúrókoronákat alkalmazzunk. A gyémánt fúrókoronákat hagyományos fúrógépbe befogatni nem lehet, erre külön célra gyártott eszközt kell használnunk. Amennyiben a furatunk átmérője viszonylag nagy, akkor a gyémánt fúrókorona helyett használhatunk keményfém lapkás fúrószárat vagy üreges fúrókoronát is. Ennél a fentebb említett ütve fúrás funkciót be kell kapcsolnunk a fúrógépen. Ezen fúrószárak a fúrókalapácsoknál használatos SDS szárvéggel fogathatóak be.

Következő heti cikkemben a fém, üveg, és csempe fúrására alkalmas szárakat fogom részletesen bemutatni.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.