Szintezőműszerek

2014. január 28.

szintezo_ shutterstock_58899569Korábban már beszéltem, hogy milyen távmérő műszereket érdemes vennünk. A mai bejegyzésemben a szintezési műszerekről lesz szó.

Szintezőműszert otthonunkban igen ritkán használunk. Azért gondoltam erről írni, mert építkezésnél vagy egyszerű tereprendezési feladatoknál fontos a helyes magasságok kitűzése.

Ezen a területen is millió lehetőség közül választhatunk. Mivel a gondolataimat azoknak szánom, akik nem szakemberek, ezért az alábbi megoldásokra hívom fel a figyelmet.

Az első és legolcsóbb megoldás a slagvízmérték. Ezt úgy kell elképzelni, hogy van egy tetszőleges hosszúságú slag, aminek a két végére átlátszó, skálázott mérőedényt rögzítünk. Mivel a víz mindig ugyanazon a szinten marad, így a skálán követhetjük a magasságok változását a mérőedények mozgatása során. Ez egy nagyon olcsó szintezési megoldás. Hátránya, hogy csak kis magasságkülönbséget lehet vele egyszerűen mérni.

szintezo_ shutterstock_76756201A következő lehetőség, mikor optikai szintezőműszert alkalmazunk. Ez három egységből áll. Műszerláb, műszer és a mérőléc. A műszerláb készülhet keményfából és alumíniumból. A műszer és láb kapcsolatát fejezetnek nevezzük, ami lehet sík vagy domború. A geodéták a síkfejezetet jobban szeretik, mert arra más műszereiket is rá lehet rögzíteni. A domború fejezet előnye, hogy optikai szintezőnket gyorsabban tudjuk vízszintbe állítani.

Azok az optikai műszerek, amelyek csak szintezésre használhatók, az alábbi csoportokba sorolhatók. Libellás, kompenzátoros és digitális szintezőműszer típusok. A libellás megoldás esetén a távcső irányvonalának vízszintes tételéhez libella szolgál segítségül. A kompenzátoros műszereknél elegendő a közelítő beállítás, hiszen a távcső ferdeségét az ún. kompenzátor már kezelni tudja.

A digitális szintezőműszereket az 1990-es évek elejétől készítik sorozatgyártásban. Optikai-mechanikai felépítése nagyon hasonló a kompenzátoros megoldásos típusokéhoz. A műszer itt azonban kiegészül képrögzítés, feldolgozás és kiértékelés elemeivel. Ezt a műszertípust azonban általában földmérők alkalmazzák.

szintezo_ shutterstock_169040228Már elérhető áron találkozhatunk forgólézeres szintezőműszerekkel. A lézernek köszönhetően folyamatosan van egy megadott, látható magasságunk. Szintezőléc segítségével könnyen leolvashatjuk a különböző mérési szinteket. A léchez vásárolható vevőegység, amellyel a szintezés jelentősen megkönnyíthető. Az egység jelzi, hogy a mért szint alacsonyabb vagy magasabb a beállított értékhez képest, így például a betonozást jelentősen meggyorsíthatjuk. A szintezéshez ebben az esetben elegendő egy ember.

A méréseknél vezessünk mérési jegyzőkönyvet. Arra figyeljünk, hogy a műszerek elmozdulás mentességét biztosítsuk.

A szintezési folyamat nagyon szép munka, de ahhoz, hogy az eredmény is pontos legyen, mérjünk fokozott figyelemmel!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.