Fűrészek

2014. január 7.

fureszek_123rf_9884025_sA fűrész egy olyan gépi vagy emberi erőt alkalmazó szerszám, melynek lényege, hogy a munkadarabot több különálló fizikai részre ossza szét a lehető legkisebb anyagveszteséggel. Az emberiség a fűrészeket több ezer éve alkalmazza. Korábban a fűrészek csak húzás vagy csak tolás irányban dolgoztak. A modern fűrészek azonban húzás illetve tolás irányban is dolgoznak. Ez az irány lehet függőleges vagy vízszintes is. A fűrészlapok lehetnek élezhetőek vagy cserélhetőek. Meghajtás szempontjából is sokféle lehet. Ilyen a kézi erővel meghajtott eszköz vagy napjainkban leginkább elterjedt az elektromos áram vagy a robbanó motoros, benzines meghajtású gépek.

lancfüresz_ 10951975_sA fűrészek fogazata: A fűrészek fogazatánál a legfontosabb az, hogy egy inchen mennyi fogazat található. Ennek a mértékegysége a TPI (teeth per inch). Emellett a PPI (points per inch) határozza meg azt, hogy egy inch hosszúságban pontosan hány hegy helyezkedik el a fűrészen vagy lapon belül. Elfogadott érték az, ha a fogak száma (PPI) száma egyel nagyobb, mint a hegyek száma (TPI). Ebből következik az, hogy a fűrész annál finomabb, minél több hegy (TPI) található a fűrészlapon egy inch-en belül. A fémfűrészek TPI száma magasabb, mint a fa fűrészeké.

 

Terpesztés:

Ahhoz, hogy a fűrész a munkadarabban ne szoruljon meg, a fogaknak egymástól el kell állniuk. A fogak egymás közötti elállását hívjuk terpesztésnek.

 

A fűrész fogazatai:

A keresztvágó fűrész fogai erősen kifelé hajlanak, úgy, hogy két mélyedést vájjanak a megmunkálandó faanyagba. A két mélyedés közötti területet pedig a munka során szétforgácsolják. Használatakor ügyeljünk arra, hogy tulajdonságából adódóan csak a faanyag rostjaira merőlegesen használható.

 

A hasító fűrész fogainak alakja véső alakú, melynek lényege, hogy a farostokra párhuzamos irányban használhatóak. Amennyiben nem irány irányú használatra szeretnénk eszközünket használni, hanem a rostirányra merőlegesen durva, nem esztétikus vágást kapunk.

 

Az univerzális fogazatú fűrész mindkét oldala élezett. Nevéből is adódóan az egyik legismertebb fűrész típus.

 

A gyaluló fogazatú fűrész kialakítása nagy fogazatokból áll. Lényege az, hogy a hegyes „metsző” és a húzó és toló irányba álló „rágó” fogra hasonlító fogazata alkalmas száraz és nedves nyersfa vágására is.

 

A gyorsvágó fogazatú fűrész kialakítása révén a két irányba élezett pengén egy harmadik él is található. Másik tulajdonsága az, hogy a fogak terpesztése kicsi, ennek köszönhetően a munkavégzés viszonylag könnyű és gyors. Húzó és toló irányú alkalmazás esetén is dolgozik az eszköz, akár a rostokra merőlegesen, akár párhuzamos irányban akarjuk használni.

 

Kézi fűrészek fajtái:

 

- Rókafűrész

- Általános célú fűrész

- Lyukfűrész

- Ágfűrész

- Kanyarító fűrész

- Lemezfűrész

- Lombfűrész

- Fémfűrész

- Keretfűrész

 

Gépi fűrészek fajtái:

 

- Kör- és fejező fűrész

- Elektromos szúrófűrész

- Szalagfűrész

- Kardfűrész

 

shutterstock_97487927Azt, hogy milyen fűrész használunk, a megmunkálandó munkaanyagtól függ. Mindig ügyeljünk arra, hogy a feladathoz a megfelelő, az arra a célra gyártott eszközt alkalmazzunk. Ellenkező esetben az eszköz idő előtti elhasználódásához vezet, valamint a vágásunk sem lesz megfelelő.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.