Falak penészesedése II.- Eltávolítás, védekezés

2013. december 31.

IMG_7749Egy korábbi cikkemben már szót ejtettem a sokakat érintő probléma okairól, hogy miért „veti meg a lábát” a penészgomba a lakásban. Sajnos sok esetben az információ csak későn ér célba, és megindul a penészgomba terjedése.

Mit tudunk csinálni, amikor megjelenik a penész?

Mint minden gombát, a penészgombát is nehéz eltávolítani. Véleményem szerint a legjobb és legbiztosabb megoldás a vakolatcsere, hiszen a penészgomba mélyen a vakolat belsejéig hatol. Ez azonban körülményes, rendkívül nagy költségekkel jár és később újból megjelenhet a gomba, mert a kiváltó okot nem szüntettük még meg.

IMG_7752_mA hypo és a boltban vehető penészgombaölő szerek csak felületi megoldás jelentenek, amit bizonyos időközönként meg kell ismételni. Némelyik anyag viszont a belső burkolatot is károsíthatja.

A vegyipar is érzékelte a problémát, ezért reagált erre. A festékiparban megjelentek a penészesedés gátló adalékú festékek. Ezek biztosabb megoldást jelentenek, mint a háztartási boltokban megvásárolható egykomponensű termékek.

A legjobb megoldást véleményem szerint a háromkomponensű penészesedés gátló festékek jelentik.

  • Az első komponens a tisztítóréteg, amely behatol a vakolat mélyebb rétegeibe, ezáltal az ottani és a felületi gombákat elpusztítja.
  • A második réteg az alapozó réteg (ez nem csak penészesedett felületek festésénél alkalmazandó réteg). Ez az alapozó egy olyan sík felületet eredményezhet, amelyben kisebb mértékben ülnek meg a porok és a gombák.
  • A harmadik elem már maga a festékréteg, amely komolyabb termékeknél szintén tartalmaz penészesedés gátló szert.

Ez a háromkomponensű termék komoly költségekkel jár. Azonban előfordulhat, hogy olyan helyen, ahol külső hőszigetelés nem alkalmazható (műemlékvédelem), és a belső oldal is tagolt, ott ezt a megoldást érdemes választani hosszú távra.

IMG_7745Ahol viszont lehetséges, a hőhidak megszüntetése az elsődleges feladat. Ilyen helyek a falsarkok, áthidalók a külső falak nyílásai felett, beton koszorúk, nem homogén építőanyagú falszerkezetek. Ilyen esetekre a külső hőszigetelés megoldást jelenthet.

Védekezhetünk még páramentesítő készülékekkel is, de a hatékony megoldás nem a tüneti kezelés, hanem a probléma gyökereinek felkutatása, és a kiváltó okok megszüntetése.

A penészgomba az esztétikai problémákon kívül a légutak egészségét is negatívan befolyásolhatja. Hogy a penész okozta veszélyhelyzetet elkerülhessük vagy orvosolhassuk, a fent említett eljárások segíthetnek minket. Nagyon remélem, hogy cikkemmel hozzájárulhattam egy egészségesebb, penészmentes  élettér kialakításához.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.