Fugák rendbetétele I.

2013. november 12.

fuga koszos_shutterstock_133052654A fuga felújítása nem egyszerű feladat, bár függ attól, hogy milyen jellegű problémát szeretnénk orvosolni. Legtöbb esetben csak a fugák közt megbújó szennyeződésesekkel, gombákkal (penésszel, amely fekete színű) nem vagyunk kibékülve. Ilyen esetekben, külön az erre a célra kifejlesztett vegyszerek széles táborából tudunk válogatni, melyek hatékonysága a szennyeződés nagyságától és az általunk választott kezelőanyag minőségétől függ.

fuga tiszt_shutterstock_128594141Minden esetben számolnunk kell azzal, hogy az általunk kiválasztott anyag hatása mellett bizony sok esetben kell kézi erőnket is használnunk, amennyiben szeretnénk, hogy a csempék között lévő fugaanyag tiszta legyen. Sok esetben elég, ha háztartási sósavval (hígítva, nem tömény állapotban) és szivaccsal sikáljuk meg a fugát. Én azonban a savas anyagok helyett a semleges, vagy inkább lúgos tisztítószerek használatát javasolom, mert így kisebb az esélye a fugák kimosásának és károsításának. Megoldást jelenthet a problémánkra az is, ha csiszolóvásznat hajtunk félbe, és a hajtás felőli élével csiszoljuk meg a fugát. Ügyeljünk arra, hogy a burkolat széleit ne sértsük meg és ne karistoljuk meg annak felületét. Abban az esetben, ha valamilyen vegyi anyagot választunk, akkor a vegyszer felhasználási javaslatát olvassuk el a munka megkezdése előtt, mert előfordulhat, hogy ezek alkalmazása után a fuga számunkra nem tetsző, foltos lesz, vagy az alapszíne számunkra nem kívánatos lesz. Szerencsére ebben a helyzetben is sok gyártó siet segítségünkre.

A fuga színének módosítása, foltok eltávolítása:

fuga tisztitas_shutterstock_86570470Ilyen esetekben érdemes olyan gyártó termékét választani, mely külön erre a célra fejlesztette ki termékét. Ennek előnye az is, hogy több színben kínálja azt, így ha új színt szeretnénk alkalmazni, akkor azt is könnyen megtehetjük. Ezekben az esetekben legtöbbször olyan tubust kapunk, melyen a gyártó már előre egy szivacsos adagolót épített be a termékébe, tubusába azért, hogy magát az anyagot egyszerűbben tudjuk felvinni. Abban az esetben, ha ez nem történt volna meg, vagy nem megfelelően tudnánk a réteget a fugára felvinni, lehet ecsettel rásegíteni. Azt azonban fontos tudni, hogy a színek és árnyalatok felületre történő felvitelekor minőségi anyag választásakor az egy réteg elegendő. Nem minőségi, vagy a fuga árnyalatakor világosabb szín választásakor akár három, illetve négy réteg felvitele szükséges. A rétegek fedése között a száradást meg kell várni.

Amennyiben a fent említett eljárások nem célravezetőek, léteznek még alternatívák a fugák felújítására. Ezeket későbbi bejegyzésemben részletezem.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.