Bútorfóliázás, bútortapétázás

2013. október 22.

eszközök_123rf_11943644_mMostanában egyre gyakoribb eljárás az, hogy bizonyos eszközeinket fóliával vonjuk be. Erre legtöbbször azért van szükség, mert a használatából adódó sérülések, illetve kopások eltüntetésének ez a legegyszerűbb és leggazdaságosabb módja.

 

A másik esetben szimplán csak a stílusát, a színét untuk meg vagy az új lakberendezési tárgyainkhoz nem passzol. Ilyen esetekben alkalmazhatunk bútorfóliákat vagy más néven öntapadós bútortapétákat, melynek lényege, hogy egyszerűen, szakemberek megbízása nélkül a saját kézügyességünkre hagyatkozva, minimális beruházással újíthatjuk fel a hűtőnket, mosogatógépünket, a régi asztalokat, konyhaszekrényeket. Ehhez nincs más teendőnk az elhatározáson kívül, mint kiválasztani a megfelelő stílusú fóliát, és a szükséges eszközöket.

Mire lesz szükségünk hozzá:

-        Tapétavágókés

-        Vonalzó, colstok

-        Műanyag spakli, puha rongy

-        Vékony végű filctoll

Előkészületek:

A ragasztani kívánt felületet javítsuk ki, ha szükséges, glett vagy ragasztó használatával. Amennyiben a felület érdes, úgy érdemes azt be is csiszolni. Ennek elmulasztása esetén, a tapéta felragasztása után is látszani fognak ezek az eltüntetni kívánt sérülések, hibák, valamint a tapéta sem fog a felületre megfelelően simulni, illetve ragadni.

fiokok_shutterstock_139371023Ennek végeztével történik a felület megtisztítása. Fontos, hogy nemcsak a szennyeződésektől, hanem a rárakódott zsírtól is tisztítsuk meg. Ezt a legegyszerűbb háztartási tisztítóeszközökkel vagy alkoholos ronggyal megtenni. A kijavított, letisztított, száraz felületre történhet ezek után a tapéta felragasztása.

Mérjük le a ragasztani kívánt felületet, majd jelöljük fel a fólia hátoldalára. A jelölést nagyban megkönnyíti a hátoldalán található 1 cm-es beosztású négyzetrács. A jelölésnél ügyeljünk arra, hogy egy kicsivel nagyobb méretet vágjunk le, számolva a mérési vagy ragasztási pontatlanságra. Ezt a fölösleget ragasztás után egyszerűen távolíthatjuk el. A fölösleget használhatjuk még arra is, ha nem túl nagy tapéta darabról van szó, hogy az élfólia alá behajtva esztétikusabb és ellenállóbb felületet kapjunk. A sérüléseknek legjobban kitett felület maga az él, ezért célszerű ezt a megoldást választani.

A bútortapéta hátoldalán lévő papírt először csak egy arasznyi távolságra válasszuk el a tapétától. Így egyszerűbb a felhelyezése. Majd a fóliát illesszük a sarkokhoz. Ha szükséges a fent említett okokból rá is hagyhatunk egy kb. 1 cm-es darabot.

Folia minta_ shutterstock_49625311Ezt követően a papírt lassan válasszuk el a tapétától, ügyelve arra, hogy az elválasztott tapétadarabot a műanyag spakli segítségével folyamatosan ragasszuk is a felületre. A spaklit belülről kifelé simítva, légbuborék mentesen tudjuk ragasztani a fóliát.

Ha a ragasztás nem megfelelő, gyűrött, ferde vagy nagyon hólyagos, akkor a tapétát újra lehúzhatjuk, mert a ragasztó végleges kötése csak órákkal később fejeződik be.

Sokszor ne próbálkozzunk ennek ellenére a tapéta eltávolításával és újra ragasztásával, mert sérülhet, vagy nyúlhat, illetve a ragasztási képességét vesztheti el. Ezek után lehet az élek mentén a felesleges anyagot eltávolítani. Itt érdemes a fent említett kb. 1 cm-es ráhagyást meghagyni, hogy az élfólia alatt legyen a fólia, védve a sérülésektől, valamint esztétikusabb, ha az él elkülönül egy éles vonal mentén. Fokozhatjuk a hatást ha az élfólia más árnyalatú. A ragasztás legvégén puha ronggyal töröljük át a felületet. Kiszögellések mentén használhatunk alacsony teljesítményen hajszárítót is, ügyelve, hogy ne hevítsük fel, ne nyújtsuk túl vagy tépjük el a fóliát. Ennek alkalmazásával, még egyszerűbben simíthatjuk el a fóliát a problémás helyeken.

Ha legközelebb újra szeretnénk fóliázni a felületet, a régi fóliát ugyanígy alacsony teljesítményen működtett hajszárító segítségével szedhetjük vissza. A fóliát csekély mértékben melegítve a sarkoktól indítva kezdjük egyenletesen leválasztani azt.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.