A laminált padlók fektetése

2013. október 8.

shutterstock_146724131A laminált padlók fektetése akár saját kezűleg is könnyen elvégezhető. De mint minden munkafolyamatnak, ennek is megvannak a szabályai. Érdemes tehát az előírásokat betartva elvégeznünk a munkafolyamatokat, hogy hosszú ideig tartós, minőségi padlóburkolatot kaphassunk. Az előkészületekről a korábbi a „Laminált padlók fektetésének előkészítése” című cikkben olvashatott a kedves olvasó.

 

Nézzük, mi következik az előkészítés után! Első rétegrendi felépítésként a párazáró réteget fektetjük le. Ezeknek minden esetben átlapolva kell lennie, a párazárást biztosítva. Fapadló és elasztikus padló esetén ennek a rétegnek alkalmazása elhagyható.  A második lépésként a habfóliát terítjük le. A következő lépés már a lapok lerakásával folytatódik. Mivel a laminált padlóburkolatoknál is jelentős a hőmozgás, ezért a falaknál, csővezetékeknél, küszöböknél dilatációs rést (szegélyhézagot) kell hagyni. Ez általában 8-10 mm. Így az első sor fektetésénél is távtartót helyezünk a fal és a lapok közé. A végeredmény szebb lesz, ha a lapokat a fénysugárral párhuzamos irányban fektetjük le. Ez alól kivétel, ha fapadlóra történik a fektetés, mert ilyenkor az eredeti padló irányára merőlegesen kell elhelyezni a burkolatot. Az első sor hibátlan lerakása különösen fontos és jelentősen megkönnyíti a következő sorok fektetését.

laminät fektetese_ shutterstock_140371045A lapok éleit soha nem ütjük közvetlenül.  Vagy erre a célra gyártott szerszámot használjunk, vagy ütőfát válasszunk segítségül, hiszen ez nagyobb felületen osztja szét az erőt. Fontos, hogy először a rövid oldalba pattintsuk az elemet, majd a hosszabba. A sorok végén az utolsó elemet általában vágni kell.

A „hulladék” anyagra vigyázzunk, mert ezzel kell elindítanunk a következő sort. Ez a darab, illetve a két sor közti átfedésnek minimum 200 mm-nek kell lennie. Az utolsó elemnél vonóelem használata javasolt, mert itt nem tudjuk más módszerrel a pontos illesztést kialakítani. Az elemek vágása többféleképpen történhet. Ajánlott a körfűrész, mert a szegőlécek gérvágása (45° kialakítása) könnyen elvégezhető.

laminalt padlo fektetese_123rf_20443298_mA szegőléceket vagy más profilokat szigorúan csak a falhoz rögzítjük. Általában háromféle rögzítéssel lehet szegélyezni. Lehet ragasztani, facsavarokkal rögzíteni, valamint falra erősített kapcsok segítségével feltenni.

A padló takarítását alig nedves takarítóeszközzel végezzük. A víz a rendszerelemek púposodását, vetemedését okozza, ezért ha padlónkat víz éri, akkor minél előbb fel kell törölni.

laminält fektetese_123rf.com_ 17361269_mA laminált burkolatokkal egyszerűen, gazdaságosan és szépen elvégezhetjük burkolási munkáinkat. Végeredményként a helyiség szépsége mellett magunkra is büszkék lehetünk!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.