A laminált padlók feketetésének előkészítése

2013. október 1.

Laminält padlo_ 123rf_12454894_sA laminált padlók megjelenése olyan előnyökkel járt, amelyeknek köszönhetően a melegburkolás jelentősen átalakult. A hagyományos parkettázáshoz képest, ezt akár mi is le tudjuk fektetni a padlóra, ráadásul az anyagára is jelentősen kevesebb. Előnye még, hogy a munka végeztével azonnal járható a felület. Csekély méreteinek köszönhetően kis szerkezeti vastagság érhető el, és egy külön profil segítségével könnyen csatlakoztathatjuk hidegpadlós burkolathoz.

E heti bejegyzésemben azonban szeretném bemutatni, hogy mire ügyeljünk a vásárlástól a beépítésig. A laminált padlóknak számtalan típusa és minősége létezik. A vastagsága 6-15 mm között mozog. A laminált lapok hordozóanyaga általában nagy testsűrűségű, préselt, természetes faőrlemény. A legfontosabb a minőség helyes kiválasztása. Első lépésként el kell döntenünk, hogy milyen sűrűn használt a helyiség, azaz milyen kopásállóságot kell biztosítanunk. A szobákban általában elég az AC2-es szint, nagyobb forgalmú helyiségekben (pl. nappali) az AC4-es minőségig is elmehetünk. A második lépésként az árfekvést kell meghatározni. Az olcsó lapokkal vigyázzunk, mert számíthatunk rá, hogy az élek lepattogzottak, a felület lenyomata elmosódott, tónushibás, de akár még az élek is íveltek lehetnek. Ez utóbbi tény jelentősen megnehezítheti az esztétikus burkolat kialakítását. A burkolat vásárlásnál ráhagyással számoljunk. Ez kb. 5-10% többletet jelent.

Laminält padlo_shutterstock_68015842A kivitelezés folyamatánál több tényezőre kell figyelnünk. Az első, hogy szőnyegpadlóra nem fektethetjük le a laminált padló lapjait. A második fontos szempont, hogy elektromos padlófűtésre nem helyezhető ez a burkolati megoldás. Amennyiben melegvizes padlófűtéssel rendelkezik a helyiség, abban az esetben iszapolópapírt kell a lapok alá teríteni és a felfűtésre külön oda kell figyelni. (A padló nem lehet 28oC-nál melegebb, a vízhőfok max. 50 oC lehet!)
A lerakás előtt az elemeket 48 órával a helyiségben kell tárolni, hogy az felvegye a szoba fizikai tulajdonságait (hőmérséklet, páratartalom…).

padlokigyenlites_123rf_15692563_sA padló lerakása az alapfelület ellenőrzésével kezdődik. Négyzetméterenként nem lehet 2 mm-nél nagyobb a padló egyenetlensége. Ellenkező esetben padlókiegyenlítőt kell alkalmazni. Az aljzatnak cementesztrich esetén max. 2%, anhidrit/kálciumszulfátesztrich aljzatoknál max. 0,5% nedvességtartalma lehet. A felületnek repedésmentes, önhordó felületnek kell lennie. A padló minimum 15 oC -os, a szoba hőmérséklete min 18 oC -os legyen 40-70% relatív páratartalom mellett. Amennyiben erre nem figyelünk oda, akkor a burkolatunk hamar tönkremegy. (Különösen a vékony lapok esetén). A másik fontos szempont, hogy le kell mérni a helyiség szélességét és hosszát. Ez azért fontos, mert a vágott lapok 5 cm-nél keskenyebbek nem lehetnek, így lehetséges, hogy az első sort is vágott elemek elhelyezésével kell kezdeni.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.