Dongaboltozatos kemence építése gyakorlatban 1.

2013. szeptember 17.

4 IMG_0135Korábbi cikkemben egy általános áttekintést olvashattunk a kemencékről. Manapság egyre divatosabb a kerti kemencék építése, egyre többen kapnak kedvet hozzá. Ennek nosztalgikus és gasztronómiai okai vannak. De lássuk, hogy álljunk neki, ha magunk is kedvet kaptunk a kemenceépítéshez. Ebben a cikkben egy dongaboltozatos, hátsó kéményes kemence építésének lépéseit követheti végig a kedves olvasó.

Anyagbeszerzés: a legfontosabbak a jó alapanyagok. A jó kemence tűztere régi, tömör téglából készül, a példaként bemutatott kemencénél ebből durván 1500-2000 db került beépítésre. Erről előre kell gondoskodnunk, ugyanúgy, mint a tört, vagy táblás üvegről, mely ugyancsak beépítésre kerül. Már különleges kötőanyagnak számít a hagyományos agyag is, melyet por, vagy égetetlen agyagtégla formájában szerezhetünk be, akár egy közeli téglagyárból. Mindenesetre ezek beszerzése akár hosszabb időt is igénybe vehet, ezért érdemes időben puhatolózni a lehetőségek után.

Tervezés: minden kemence építését gondos tervezés előzi meg. Határozzuk meg céljainkat: milyen ételeket, milyen mennyiségben kívánunk benne elkészíteni, ugyanis ezek mind befolyásolják majd a kemencénk kialakítását. Néhányukban ugyanis húst is kívánnak füstölni, vagy akár a hagyományos magyar ételek mellett pizzát is szeretnének benne sütni.

Alapozás: mivel a tömör tégla önsúlya meglehetősen nagy, a kemence pedig tömör falszerkezettel rendelkezik (ezáltal képes a hőt tárolni és leadni), ezért alapoznunk kell.

1 IMG_0120Míg a búbos kemencéket tégla alappal is építhetjük, addig a nagyobb dongaboltozatos kemencéknek javasolt betonalapot készíteni. Figyelembe kell vennünk a talajbeli fagyhatárt, ami Magyarországon 60-80 cm. Vagy lemegyünk eddig a szintig a beton sávalappal, vagy gondoskodunk róla, hogy a kapillárisan felszivárgó, a talajban áramló vizek közvetlenül ne érhessék az alaptestet. Ezt úgy oldhatjuk meg, ha a beton alaptest, valamint alaplemez alá töltött zúzott követ, vagy nagy szemnagyságú, osztályozott folyami kavicsot töltünk.

Egyéb esetben sajnos a fagy megemelheti, vagy szétmállaszthatja az alaptestet. De készíthetünk sávalap helyett lemezalapot is, melyet érdemes bevasalni. A beton alaptest teljes száradási ideje 7-10 nap, tehát érdemes ennyi technológiai szünettel kalkulálnunk. A száradási idő alatt érdemes néha meglocsolni a betont. Ne a legnagyobb hőségben kezdjünk neki a betonozásnak.

2 IMG_0201_m6 IMG_0192_m

A száradási idő alatt elkészíthetjük a dongaboltozathoz szükséges zsaluzatot, melyhez a példakemencénél fenyődeszka adta az íves formát, a félhenger palástját pedig hajlított furnérlemez képezte. Egy zsalut egy kemence építése során kétszer is lehet használni. Először a lábazat építésekor és a tűztér kialakításakor. Az előkészületek idején érdemes a kemence fémalkatrészeiről is gondoskodni. Ezek név szerint a kemenceajtó és a kéménykivezetésnél szükséges csappantyú, amely megakadályozza a fa leégése után, hogy a kemence melege a kéményen keresztül elszökjön. Egy jobb ajtó ára akár 30 000 Ft is lehet.

A kemenceépítés további folyamatát „helyszűke miatt” a soron következő cikkben fogom bemutatni.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.