Fapadlók felújítása saját kezűleg

2013. augusztus 20.

Fa padlo_shutterstock_128332862Változó időket élünk. Trendek jönnek, majd amilyen gyorsan érkeztek, el is tűnnek. A lakáspiac jelenleg nem mutat erős életjelet, az új építések száma is lecsökkent az utóbbi időkben. De mindez csak arra hívja fel a figyelmünket, hogy azt óvjuk, amink már van.

 

Ha manapság a padlóburkolat cseréje kerül szóba, ritkán találkozhatunk parketta, hajópadló vagy egyéb fapadló gondolatával. Ezért a már meglévő „állományt” érdemes megőriznünk, felújítanunk. Ugyanis a fapadlók, ellentétben a laminált és egyéb burkolatokkal, akár több alkalommal is felújíthatóak.

Mikor érkezett el az idő a parketta felújítására, és miből áll a folyamat? Nem kell hozzáértőnek lenni, hogy észrevegyük, idővel a parkettát, hajópadlót védő bevonat megkopott, foltos, takarítása már nehéz. A bevonat legtöbbször lakk, de a hajópadlók esetén akár színes olajfesték is lehet. Mivel a fa, mint alapanyag még padlóburkolatként is élő anyag marad, a lécek illesztései a lécek összeszáradásának hatására megnőhetnek. Ennek mértékét érdemes szakemberrel ellenőriztetni. Bizonyos szint felett muszáj lesz újrarakni a parkettát, mert a hézagkitöltés nagy rések esetén nem hoz tartós eredményt.

10043337_sHogy kezdjünk neki a munkálatoknak? Először is állapítsuk meg pontosan milyen padlóburkolattal rendelkezünk, ugyanis ez befolyásolja a csiszolási folyamatokat, és a munka végeredményét.

Lehet hajópadlónk, szalagparkettánk, vagy tömörfa parkettánk.

A hajópadlókról fontos tudni, hogy leginkább puha fenyőből készülnek. Ezek a puha felületek kevésbé állnak ellen a külső behatásoknak, így felújítás közben is körültekintőbbnek kell lennünk.

Hogy fogjunk hozzá a munkához? Először is ürítsük ki teljesen a szobát, mert a munka sok porral jár. A következő lépés a szegélylécek felszedése, mert különben nem tudnánk a sarkokat, széleket elérni. Ha a régi léc keresztmetszete összetettebb, ezáltal nehezebb lecsiszolni, érdemes asztalossal új lécet csináltatni. Nem kerül sokba, és gyorsan elkészíthető. Ha ezzel megvagyunk, szegelt padló esetén érdemes a szegeket lejjebb verni, hogy feleslegesen ne koptassuk a csiszoló betétjét. A kiálló szeg feje akár el is szakíthatja, de sokkal rosszabb, ha egyszerűen lecsiszoljuk a szeg fejét.

Parkettacsiszoläs_ shutterstock_112396415A csiszolást javasolt kimondottan parkettacsiszolásra kifejlesztett korongos géppel végezni, sarkokban sarok, illetve élcsiszolót alkalmazni. Ezek a gépek több helyen kölcsönözhetőek, de szállításuk nehézkes.

Egyszerű, kézi csiszolóval nem érdemes bajlódni, mert ezek nem elég hatékonyak a feladatra. A csiszolást érdemes a kialakult egyenetlenségek eltüntetése céljából keresztirányban kezdeni, majd szálirányban finomítani. Először érdemes 40-es szemcsenagysággal kezdeni, majd fokozatosan a finomabbakra átállni.

 

A csiszolás nagy porral jár, így a munka elvégzése után gondosan össze kell porszívózni. De az összegyűjtött pornak lesz még szerepe a parkettafelújítás folyamán, melyről a következő cikkben olvashat.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.