Konyhai munkalapok cseréje

2013. augusztus 13.

1_Küche_123ff

Nem véletlen, hogy barkácsrovatunkban már korábban is foglalkoztunk bútoraink átalakításával. Az ember dolgozik, pénzt keres, ingerek érik, álmodozik, kitalál, vásárol. Így működik ez a konyhában is. Idővel az egykor új konyha elavul, elkopik és változtatásért kiált. Ekkor kell akcióba lépnünk!

De lássuk, mik azok a konyhai elemek, amit kis ráfordítással, de precíz munkavégzéssel akár mi magunk is helyrepofozhatunk. Vegyük sorra, mik azok az elemek, melyek látványa az elavultság érzetét kelti bennünk: régi, letört fogantyúk, lógó ajtók, leesett fiókok, horpadt mosogató, vagy a fafrontos bútoroknál is nagy kedvvel alkalmazott fehér műanyag fóliás bútorlap. Igen, ha megtekintünk egy újabb konyhabútort, valószínűsíthető, hogy már az oldalfal is a front színében fog pompázni, egységesebb képet adva annak. Csakhogy a mostanában elérhető áron kínált konyhabútorok legnagyobb része már nem fa, hanem műanyag fóliás fronttal készül. Ez egyértelmű minőségi visszalépés a korábbiakhoz képest. Miért is mondom ezt? Mert a konyhabútorok frontja az, ami jól átvészeli a strapás konyhai éveket. Ha fafrontos bútorunk van, óvjuk, vigyázzuk, mert egy bútorfelújításnál ezeket a részeket akár át is menthetjük az új bútorunkba.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-furniture-construction-image23011262

Ellenben nem érdemes küzdenünk a konyhapult lapjával, hiszen egy kis gyakorlattal relatíve könnyen cserélhetjük. Egy tiszta, karcmentes munkapad dimenziókkal dobja fel a konyha hangulatát. Korábban minden egyes bútorelem külön-külön kapott egy lapot. Manapság praktikusabb, és higiénikusabb megoldás, hogy egy nagy lappal több elemet is lefednek.

Hogy rögzülnek a lapok a szekrényhez? Erre több mód is ismert. Saját tapasztalatom szerint a szekrény önálló vázára egy-két helyen, leginkább a középső keresztmerevítőknél rögzítik. A másik típus, melyet általában az előzőt kiegészítendő használnak, fa stiftekkel és ragasztással jön létre. A saját konyhabútorunknál ez 10 cm-ként 5-5 db stiftet jelentett oldalanként. Jó, ha az új munkapad beszerzésekor ugyanott új stiftekről is gondoskodunk, ugyanis ezek előszeretettel törnek el a szétszereléskor.

3_Butorjavitas_123rf

Hogy álljunk neki? Mire lesz szükségünk? Jó vésőre, kalapácsra, feszítővasra, szikére a régi ragasztóréteg eltávolításához, csavarhúzóra és egy fúróra. Miután kihúztuk a szekrényt a helyéről, vegyük ki a rögzítőcsavarokat. Alulról finoman ütögetve próbáljuk a régi fa stifteket mozgásra bírni. Miután ezek elengedik a lapot, levehetjük, majd az ezen talált furatok alapján gondosan jelöljük, és fúrjuk elő az új, méretre vágatott, szegélyeztetett lapot. Ha pontosan dolgoztunk, az új lap kiválóan fog illeszkedni a szekrényünkre. Amennyiben biztosra akarunk menni, a ragasztáshoz használjunk Pálma Fa ragasztót. Lassan ütögessük bele a stiftekkel ellátott munkapadot a szekrényünk erre a célra kialakított furataiba. Végül rögzítsük a forgácslapcsavarral a középső merevítőhöz.

Ha mindezt elvégeztük, már használatba is vehetjük a bútort. A sérülésmentes lap nagymértékben javítva a látványt,  és hozzájárul a kellemesebb munkavégzéshez. Megéri fáradozni… Kellemes barkácsolást kívánok!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.