Szárazépítés otthon

2013. augusztus 6.

2_Altalanos_shutterstock_133921121

E heti barkács rovatunkban a szárazépítési megoldásokkal foglalkozunk, melyek otthon, kis szorgalommal és kevés fantáziával, akár saját kezűleg is elvégezhetünk. Mire gondolunk, ha szárazépítés kerül szóba? A szárazépítés fogalma olyan építési rendszert foglal magába, mely mentes a nedves kötőanyagtól (habarcs, vályog, beton, vagy akár a mészvakolat) és mechanikai rögzítési rendszerrel rendelkezik. A szárazépítést elsősorban térhatároló szerkezek kialakításában alkalmazzák, de ezek a szerkezetek az épületnek nem teherviselő elemei.

3_Fürdöszobai gipszkarton_shutterstock_134325083 4_Gipszkarton es valyogtablas szarazvakolat talalkozasa_szerzö felvetele

Mely belső felületeken találkozhatunk szárazépítési megoldásokkal, és hol praktikus ezeket alkalmazni? A modern szárazépítés Amerikából az 1960-as években szivárgott be Európába, így könnyű kitalálni, hogy a könnyűszerkezetes házépítés velejárója volt ez a módszer. Eleinte kissé nehézkesen terjedt a szárazépítési rendszerek új módszere. Ezt a későbbi technikai fejlesztések segítették elő. Mivel ekkoriban környékünkön a könnyűszerkezetes építés szinte teljesen idegen dolog volt, ezért nem volt rákényszerülve a szakipar erre a technológiára. Később viszont felismerték a benne rejlő lehetőségeket. Legnagyobb előnye a gyorsaság, illetve a könnyű alakíthatóság, bonthatóság. Eleinte inkább csak térelválasztó falakként, és a tetőterek belső szárazvakolataként terjedt, majd lassan beszivárgott a fürdőszobákba, és a mennyezetek felületére is. Ezekbe ugyanis jóval könnyebb elhelyezni a modern technikai installációkat.

Elemezzük elsőként a szárazvakolatokat. Ma már nem csak  a lambéria helyett, nyeregtetők tetőtereinek belső burkolására használják ezt a technológiát, hanem falak, mennyezetek vakolatának hatékony, gyors javítására is. Ennek oka, hogy kevesebb energiát igényel, és gyakran olcsóbb kivitelezni, mint a leromlott állapotú, repedezett, potyogó vakolatot helyreállítani. Ezekben az esetekben egy alsó fa vázra kerülnek rögzítésre a gipszkarton táblák. Vízmértékkel, és kis fa ékekkel kell a függőlegességet beállítani. Erre a térrácsra rögzülnek facsavarral a gipszkarton lapok. A lapok közti, a szélek lekerekítéseinél jelentkező réseket és csavarlyukakat még a glettelés előtt fel kell tölteni. Hátránya, hogy néhány centivel szűkíti a lakóteret, és a falra akasztható tárgyak, bútorok rögzítéséhez külön erre a célra fejlesztett gipszkarton-dűbeleket kell alkalmazni. Hasonló módon a mennyezet vakolatát is javíthatjuk gipszkartonnal. Ha a fali rögzítéshez hasonlóan, fa lécvázra rögzítjük a gipszkarton táblákat, a belmagasság nem csökken nagymértékben a helységben.

1_eszközök_shutterstock_66405403

A lakótérbe mélyebben beereszkedő álmennyezetek is a szárazépítési technológiákhoz tartoznak. A téma összetettsége miatt ezzel egy következő blogbejegyzésben foglalkozom.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.