Csapadékvízgyűjtés

2019. február 28.

Szárazságban, aszálykor az ember esőért fohászkodik, olyankor, mikor többet esik, hajlamosak vagyunk morgolódni a saras, latyakos idő miatt. Az ember néha kiszolgáltatva érzi magát az időjárás miatt. Szárazságban jól jön egy kis olcsó tartalék öntöző, vagy öblítővíz, nagy esőzésekor pedig akár a vízelvezető rendszereinket is tehermentesíthetjük, ha a csapadék egy részét felfogjuk. Megvannak már a kiváló módszerek, melyek segítségével nem csak száraz kerten, hanem akár a háztartási vízfogyasztásunkon is tudunk spórolni összegyűjtött víz segítségével.

csapadekvizgyujtes_tavasz

 

Az esővíz gyűjtésének nyilván a legegyszerűbb módja, ha egy nagyobb szájú edényt hagyunk kint az esőzésben. Így azonban egy nagyobb eső esetén sem juthatunk jelentősebb mennyiségű tartalékvízhez. A gyűjtés hatékonyságának növelésére különböző kidolgozott módszerek állnak rendelkezésünkre. Egy jól megtervezett, komplett gyűjtőrendszer nemcsak gyűjtési és tárolási szempontból hatékony, hanem optimális lehetőséget biztosít az összegyűjtött víz könnyű célba juttatására is.

Az esővíz gyűjtése történhet föld alatt és föld felett is. A föld feletti gyűjtőtartályok hátránya, hogy helyet vesznek el kertünkből, udvarunkból. Ezen kívül az esztétikai megjelenésük nem feltétlenül igazodik az általunk elképzelthez. Számolnunk kell azzal is, hogy a környezeti hatásoknak jobban ki vannak téve (napfény, UV sugárzás, hideg, meleg, jégeső stb.) Hozzáférés szempontjából viszont könnyebbséget jelent, hogy a tartály szabadon áll, tisztántartása is egyszerűbb. Előnye még, hogy megfelelő magasságban nem feltétlenül szükséges szivattyú, főleg, ha a nyomás annyira nem lényeges.

fold_alatti_tartalyok_haz_fa

 

A föld alatti tartályok esetén viszont számolnunk kell azzal, hogy úgy kell méretezni, hogy a felette lévő földtömeget és a rajta áthaladó személyek, vagy közlekedési eszközök súlyát elviselje. Ha téliesíteni nem akarjuk, akkor a fagyhatár alá kell telepíteni. Ezeknek a kritériumoknak megfeleltetve ez lényegesen nagyobb költséget és komolyabb munkát igényel. Föld alatti gyűjtőtartályokba csakis szűrt vizet javasolt beengedni, a szűrők ellenőrzése, és tisztítása pedig visszatérő feladat.

A gyűjtőtartályok anyaga, lehet műanyag vagy fém. De legtöbbször, acél vagy a drágább alumínium, mely sokkal jobban ellenáll a korróziónak. Szemfülesek különböző régi tartályokat hasznosítanak újra a csapadékvízgyűjtéshez.

szemetes_kuka_ujrahasznositas

 

Fontos eldönteni, hogy az esővíz számtalan felhasználási lehetősége közül mi mire kívánjuk hasznosítani. Sajnos az iparosodás okozta környezetszennyezés következtében nem ajánlatos az esővizet fogyasztási céllal gyűjteni, de mosásra, öntözésre, tavak föltöltésére, vagy időszakosan fürdésre, WC öblítésére nyugodtan lehet használni.

A gyűjtőtartályt legegyszerűbben és legcélszerűbben a tetőereszhez érdemes csatlakoztatni. Már a csatornákban érdemes nagy lyukú szűrőt beiktatni a falevelek, ágdarabok és egyéb szennyek szűrésére. Ezt követően akár több szűrőt is lehet behelyezni, hogy a tartályba tisztább víz kerüljön, de figyelni kell arra, hogy az áteresztő képessége magas maradjon. A kis szennyeződések így is bekerülnek a tartályba, melyet időnkénti tisztítással lehet kitakarítani. A tisztítás módját a tartály elhelyezésénél már meg kell határoznunk. A szivattyúzás előtt érdemes az apró úszó szennyeződéseket megszűrni, mert ez magát a szivattyút fenyegeti.

esoviz_egy_tartalyban

 

Fontos követelmény a tartállyal szemben, hogy jól zárjon. A napsugarakkal ne érintkezzen, mert napfény hatására az algák könnyen elszaporodhatnak. Mivel a csapadék felhasználása és gyűjtése nem egyidejű, ezért megfelelő túlfolyó nyílást és elvezetést kell beterveznünk. A föld alatti tartályoknál dréncsővel érdemes szikkasztani a felesleges vizet, vigyázva, hogy ne az épületünk alá vezessük be azt. Jó, ha a nagy vízigényű növények és fák felé irányítjuk ezt a vízmennyiséget. Megfelelő téliesítés esetén, egész évben lehet használni rendszerünket.

Hazánkban egy évben átlagosan 550 mm csapadék esik. Mindenképpen érdemes ezt hasznosítani a kertünkben, hiszen ez a csapadékmennyiség nem egyenletesen oszlik el az év folyamán. A növényeink vízigénye pedig nem igazodik az időjárás szeszélyeihez. Ezen kívül a családi házban, nyaralókban számtalan helyen felhasználhatjuk a tárolt esővizet.

A csapadék felhasználása a természeti erőforrásaink védelme miatt is nagyon fontos. Az életadó víz egyre nagy érték, érdemes megbecsülnünk!

Írta: Szalay Csaba – dipl. építész

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.