Mi mindenre jó egy kampó?

2018. szeptember 19.

A kampók és horgok speciális hajlítású és ívű rögzítési eszközök, amelyeknek feladata, hogy a rögzítendő tárgyat megfelelő biztonsággal tartsa meg. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a kampó, horog úgy lett kialakítva, hogy az adott környezetben megfelelő biztonsággal függesszen, és úgy rögzítsen, hogy az oldása csak kevés módon legyen lehetséges. Jelen cikkünkben nem a horgászatnál használt kampókról és horgokról lesz szó, inkább számba vesszük azokat a kellékeket, amelyekkel barkácseszközeinket és mindennapi tárgyainkat tudjuk megfelelően rögzíteni.

Workshop

Kampók ezernyi fajtája

Kampót használni számos helyen érdemes, hiszen ez a legegyszerűbb rögzítési forma. A hagyományos és egyszerű kialakítások mellett a nagyobb szerszámgyártók speciális kialakításúakat is készítenek. Ilyen a biciklitartó, a gépkocsik tetőboxa, vagy a „kézi liftrögzítést” lehetővé tevő kampó, amely nagyobb tárgyak fel- és leengedését hivatott megoldani. Létezik síkampó, amely a nevéből adódóan a téli sporteszközeinket rögzíti biztonságosan és helytakarékosan. Kihajtható vagy fix kampó általában hosszabb kivitelben, polcok tartására, vagy más hosszú tárgyak tárolására szolgál, legyen szó deszkákról, lécekről stb. Körkampó általában locsolótömlők, láncok, gurtnik tárolására szolgál. A dupla hosszú kampó a két rész közé becsúsztatva való rögzítést valósít meg, ami szűk helyen igen előnyös. Így tárolhatjuk például kerti szerszámainkat, kapát, lapátot, seprűt. Erre tehát nem akasztunk, hanem a „kampók” közé csúsztatva stabilizálunk.

Az univerzális kampó több célt szolgál egyszerre. Egymás mellé, megfelelő távolságban több tárgy is felakasztható rá. A raktárkampó lényege, hogy a kampó vége lényegesen magasabb, mint általában, és nagyobb teherbírású. Ennek oka, hogy sok tárgyat tudunk felhalmozni rá. Csöveket, fa- és fémipari alapanyagokat stb. Ilyenekkel találkozunk a különböző raktáráruházakban. A különféle kampók kialakításánál a leendő rendeltetési feladatukat figyelembe véve a kampók végei különböző hosszúsággal és dőlési szöggel, változatos formával kerülnek kialakításra.
Egyszerű és közismert a csillárkampó, amelyre a világítótestet lehet akasztani. A falhorogra különböző tárgyakat, így akár ruhaszárító kötelet tehetünk. Karnisok és fényképek akasztásához, locsolócső falon történő összetekeréséhez, polcok rögzítéséhez stb. használhatók a különböző variációk. Emellett még a háztartások döntő többségében szemescsavart és hintahorgot használnak. Előbbi akár képakasztásra is megfelelő, utóbbi, csavaros kialakítása végett, alkalmas a kerti hinta kötelének rögzítésére is. A kampók leggyakrabban metrikus menettel és famenettel kaphatóak, ezt a rögzítésnél figyelembe kell venni.

tools on a metal board

Döntsünk a helynek és a célnak legmegfelelőbb mellett!

Az alkalmazásokat az említetteken túl is hosszan sorolhatnánk. Minden nap találkozunk velük, mivel kül- és beltérben egyaránt praktikusan lehet használni őket. Éppen ezért szükséges megterveznünk, hogy pontosan milyen feladatra szánjuk és milyen külső hatásoknak lesznek kitéve. Kültéren és párás helyen érdemes a rozsdának és UV-sugárzásnak ellenálló anyagból előállítottat választani. Lehet horganyzott fém, réz, műanyag stb. A fürdő, a WC és a konyha is olyan hely, ahol a pára hosszútávon károsíthatja az anyagot.

A felület, ahova a kampót rögzítjük, szintén döntő tényező, mert a kampó terhelhetősége nemcsak a kampó anyagától és minőségétől függ, hanem a rögzítés fajtájától, illetve a rögzítendő felülettől. Bizonyos felszínekre, mint pl. a gipszkarton, speciális dübellel kell a felerősítést megoldani. Ezek, mint a szárnyas tiplik, nagyobb felületen oszlatják el a súlyt, így növelve az adott furat teherbírását. Tehát magát a kampót dübellel is rögzíthetjük, ilyenkor azonban a falat fúrni kell. Téglába és betonba is jó ez a megoldás.

Megfelelő falra, albérleti lakás csempéjére erre alkalmas ragasztóval ragaszthatjuk is. Ez általában egyszerűbb és gyorsabb és nem kell szétfúrni a falat, de a teherbírás is jóval kisebb. Egy törülköző még belefér, súlyosabb tárgyat viszont ne akasszunk rá. A másik előnye, hogy olyan helyre is ragaszthatunk, ahol vagy nem lehet fúrni, vagy nem célszerű. Például, ha alatta a falban vezetnek a csövek, kábelek, esetleg nem tudjuk, hogy az adott helyen a gépészet hol fut.

Bathtub

Fába akár dübel nélkül is lehet kampót behajtani, amennyiben ez facsavarmenettel ellátott. Így akár előtető gerendájába a gyerek hintáját is rögzíthetjük. Léteznek talpas kivitelű kampók is. Itt a talpakon furatok találhatóak és így több kisebb csavarral lehet stabilan felszerelni. Az ilyen rögzítésű kialakítások nehezebben is mozdulnak el, stabilabbak is.

A falba, födémbe rögzítendő kampók dübeleinek kiválasztása fontos szempont, amelyet már korábbi cikkeinkben kielemeztünk, amiket érdemes átnézni, hogy a végeredmény tökéletesen biztonságos legyen.

Baleseteket és komolyabb károkat előzhetünk meg, ha alaposan átgondoljuk rögzítéseinket. Maga a kivitelezés kevesebb időt igényel, mint a feladat végiggondolása.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.