Kád beszerelése saját kezűleg

2018. augusztus 29.

A kádban való fürdőzés a tisztálkodás emelkedettebb formája, és bár ezt kevesen cáfolnák meg, a mai kisebb lakásokban mégis gyakran elhagyják a fürdőkádat a zuhanyfülke javára. A fürdő kényelmes használatához szem előtt kell tartani, hogy elég hely maradjon a közlekedésre, forgolódásra, törölközésre, ennek ellenére, aki a szükségesnél minimálisan nagyobb hellyel rendelkezik, érdemes elgondolkodnia egy kád beszerelésén.

Egykor a fürdőkádak lemezből vagy öntöttvasból készültek, amelyet gyárilag vontak be mázzal. A lemezkádaknál tartósabb volt az öntöttvas kád. Elég volt akár csak egyszer súlyos, kemény tárgyat beleejteni a zománcozott felületre, amely az incidens után szinte garantáltan felpattogzott. Bár erre ma már vannak javítási megoldások, az eredeti zománc tartósságát nem tudja biztosítani. Mivel a régi kádak nehezek voltak, mint a kő, ezért a beépítésük falazással történt, amely sok kosszal járt, és jelentős szerelési, illetve száradási idővel kellett a különböző munkafázisok közt számolni.

Modern bathroom

 

Ezzel szemben a mai kádak többsége már műanyagból készül, amelyek kevésbé sérülékenyek, legalábbis az éles, kemény beleeső tárgyakkal szemben. Az alacsonyabb önsúlynak köszönhetően már nem kell testépítőnek lenni hozzá, hogy akár magunk építsük be a kádat a fürdőszobánkba, de természetesen a segítség mindig jól jön, így a beszerelés nagyobb biztonsággal készülhet jó minőségben.

Úgy, mint a zuhanytálcák és az egyéb fürdőszobai használati szaniterek mögött, itt is kötelező a megfelelő használati víz elleni szigetelés. Ez a legtöbb esetben kent formában kerül felhordásra, hengerrel, ecsettel, attól függően, hogy menyire hozzáférhető a felület. A szigetelőanyagot fel kell hordanunk mind a kád melletti falakra, mind pedig a padlóra, lehetőleg megszakítás nélkül. Azok, akik felújítanának, és csak cserélik a régi kádjukat egy újra, azoknak is érdemes elvégezni ezt a feladatot, hisz nem is biztos, hogy a régi fürdő kivitelezésekor elvégezték volna a vízszigetelést.

Caluking a shower and bath

 

Habár a leggyakrabban nem látszik, mert az elkészült kád oldala burkolt, az akrilkád lábakon áll. Az állítható magasságú lábak egy kereszttartóhoz rögzülnek, amely a kád aljához csatlakozik csavarokkal. Ehhez elő kell fúrni. Elsőre nem tűnik logikusnak megfúrni a kész kád alját, de mégis ezt kell tenni, hiszen az alja egy erősített hordozóelemet foglal magába, amelyhez biztonsággal rögzíthetjük a kereszttartót. Ha ezt becsavaroztuk, lábára állhat a kád.

Következő lépésben a túlfolyót kell felszerelni. Ma a letöbb cső és lefolyószerelvény műanyagból készül, így komoly szerszámpark nélkül dolgozhatunk. Nagyon ügyeljünk arra, hogy minden tömítőgyűrű pontosan a helyére kerüljön, hiszen ezek nélkül szivároghat a kádból a fürdővíz.

the water that flows from the tap in the bathroom with foaming close-up

 

Ha ezzel megvagyunk, a helyére kell próbálni a kádat. Elsőre csak ideiglenesen helyezzük ide, hiszen a kád stabilitását nemcsak a lábainak, hanem a falra felfúrt rögzítősínnek vagy rögzítőpántnak is köszönheti. Ezek felfúrásához a kádat a tervezett pozíciójába állítjuk, vízszintezzük, majd a perem kontúrvonalát a falra rajzoljuk. Ehhez viszonyítva a sarkoktól távolabb fúrjuk majd fel a fali rögzítőpántokat. A pántok csavarhelyeit elő kell fúrni, a rögzítéshez dübelekre és csavarokra lesz szükségünk. Gipszkarton falakhoz speciális dübel lehet szükséges. A kád végső pozícióba illesztése előtt a falcsatlakozás oldalaira szigetelőcsíkot kell ragasztani, hogy a fal mellett se szivároghasson víz a kád mögé. Profik ide még egy hangszigetelő, habosított szalagot is ragasztanak, hogy a fal ne vezethesse tovább a csobogó víz hangját. Amennyiben a pántok a helyükre kerültek, a kádat felülről úgy kell beültetni, hogy kádperem a pánt és a fal közé essen. Bizonyos típusok akár szorítócsavarral is rendelkezhetnek, így a kád minden irányban teljesen stabilizálódik.

Ha a kád elfoglalta a végleges helyét, elkezdődhet a lefolyó rákötése a szennyvízcsonkra. Ehhez fontos tudni, hogy a cső lejtése közel 2 cm lehet méterenként. Jobb, ha nem több, de ne is legyen kevesebb. A lehető legrövidebb utat válasszuk a csonkig. Ha ez elkészült, mindenképpen teszteljük le, hogy a kád és a lefolyó sem ereszt-e. Amennyiben sehol nem tapasztalunk nedvességet, jöhet az oldalfalak beszerelése.

24457056-49d3-431c-aaa2-4355e12e09af

 

Szerencsére ma már ez is gyorsabban halad, mint a falazás. A legtöbb gyártó kínál előregyártott oldalpaneleket a kádjaihoz. Ezek vagy akrilból, vagy pedig csempézhető anyagból készülnek. Előnyük, hogy szemben a falazattal szárazon szerelhetők, tehát maximum gyorsan száradó ragasztót kell csak alkalmaznunk. A közös ezekben a panelekben, hogy könnyen rögzíthetők a kád pereméhez és a csatlakozó falakhoz is. Szerencsére a legtöbb esetben állíthatók, így a kisebb pontatlanságok is kiküszöbölhetők velük. Miután az oldalpanelek is felkerültek, nincs más hátra, mint hogy befejezzük a kád körüli területek lapozását, fugázását.

Szerencse, hogy a technika évről évre fejlődik, így a munka akár egy délelőtt alatt is elvégezhető. Aki kicsit szeret barkácsolni, sikerrel próbálkozhat vele, csak a pontos, precíz munkavégzésre kell ügyelni!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.