OLAJFESTÉKEK ELTÁVOLÍTÁSA

2018. július 31.

Az olajfestékek eltávolítása nehéz és időigényes folyamat. Ennek ellenére sok esetben célszerű ezt megtennünk, ha egy értékesebb tárgyat szeretnénk felújítani. A legtöbbször ajtóról és ablakról kell a sok-sok év alatt rávitt, vastag, kemény fedőréteget eltávolítani. Mielőtt a munkát elkezdenénk, érdemes beleolvasni a következő sorokba.

paintbrush on wooden surface

Mikor érdemes belevágni?

Attól, hogy az ablak, ajtó régi, még nem azt jelenti, hogy anno a mesteremberek a legszebb erezetű, legjobb minőségű fából készítették. Nem biztos az sem, hogy illesztései is vállalható minőségben készültek, így a fedőréteg eltávolítása után sem biztos, hogy szebb látványt kapunk. Sok esetben pótolták a sérült fát, és a festék eltávolítását követően ezek a javított sérülések is láthatók maradnak. Legyünk gyanakvók, és ne legyünk biztosak benne, hogy a több évtizedes festék eltávolításával kapunk egy gyönyörű fából készült elemet. Nagy valószínűséggel folyékony fával nekünk is javítanunk kell, és egy egységes felületet képezve kell majd festenünk. A másik fontos dolog, hogy egy öreg, összeszáradt ablak, ajtó sok-sok munkával és pénzzel sem lesz új. Nem lesz sem hőtechnikailag, sem funkcionálisan kiemelkedő, hisz nem modern és új. Viszont a festéket, főleg ha már sok réteg került egymásra, mindenképpen érdemes eltávolítani. A rárétegződött anyagoktól akár nehezebben vagy egyáltalán nem tud záródni a nyílászárónk.

Worker grinding surface of old window frame with abrasive stone, closeup

Mire kell figyelni?

A festékeltávolító vegyszerek gőze erősen irritáló lehet, valamint maró mivoltuk a bőrünket is károsíthatja. Ezért a gyártói tájékoztatót minden esetben olvassuk el, értelmezzük és tartsuk be! Főleg azt, hogy nyitott, jól szellőztetett helyen dolgozzunk, vastag gumikesztyűben. A legjobb munkaterület a szabadban van, egy féltető alatt. Így a szellőzés is biztosított, és az esetleges esőtől és a forró nyári naptól is védve leszünk mi is és munkadarabjaink is.
Fontos tudni, hogy a gázégő és a hőlégfúvó erősen tűzveszélyes eszközök, ezért a területet vegyszerek gőzétől és tűzveszélyes anyagoktól szabaddá kell tenni. A felhevült, leeső festékdarabokra is ügyeljünk! Fém táblalemez vagy nagyméretű járólap legyen alatta elhelyezve (főleg beltérben parketta vagy padlószőnyeg esetében) a lehulló forró darabkák ellen. Egy porral oltó néhány ezer forint, érdemes beszerezni. Alapból is jó, ha van otthon. Ezeknél a műveleteknél pedig biztonságérzetet is ad. A gépi munkák, például a csiszolás hangos, tehát ügyeljünk, hogy a szomszédokat (amennyiben nem muszáj) ne terheljük. Lakóközösségeknél a házszabály, házirend tartalmazza, hogy mikor dolgozhatunk. Kora reggel, késő este és 12-15-ig nem illik hangoskodni! Jó pont, ha értesítjük a lakókat és előre elnézést kérünk tőlük!

worker with orbital sander at wall filling

A festék eltávolítása a gyakorlatban

Oldószerrel történő festékeltávolításnál a gyártói tájékoztató elolvasását követően álljunk csak neki. Ügyeljünk arra, hogy az esetleges lecsöppenő anyagok ne kerüljenek olyan helyre, ahova nem szánjuk, például a parkettára, mert annak felületét, lakkját is károsíthatja. Az anyagot ecsettel bőven vigyük fel a felületre. Ne hagyjuk megkötni, rászáradni. Amint az anyag hólyagosodik, púposodik, kezd elválni a felületről, spaklival alányúlva toljuk le a festékréteget. Az így eltávolított anyagot külön kell gyűjteni és veszélyes anyagként kezelve, az arra alkalmas és kijelölt helyen kell leadni. Nem háztartási szemét! A hozzánk legközelebb lévő hulladékudvar helyéről és nyitvatartásáról az interneten tájékozódhatunk. Vastag, több réteg esetén a folyamatot meg kell ismételni. A festék eltávolítását követően az anyagot sok esetben közömbösíteni kell, az utasításnak megfelelően.

Csiszolás esetén a munka elég hosszadalmas lehet. Ha rezgő- vagy szalagcsiszolóval állunk neki, nagy szemcséjű vászont kell használni. Fontos, hogy szálirányba csiszoljunk! A fafelülethez közeledve lehet egyre finomabb, kisebb szemcséjű dörzspapírra cserélni. A fordulatra azonban vigyázzunk, nehogy megégjen a felszín. Mivel ez még nagyon durva vászon esetében is hosszadalmas munka, ezért ezekkel az eszközökkel a feladat megoldható, de nem tartozik a jó megoldások közé.

Set of tools for painting. Elements for web sites.

Eredményesebb megoldás a hőlégfúvós, vagy gázégős „festékégetés”. Ennek lényege, hogy a festéket felhevítjük, ügyelve, hogy az ne égjen meg, ne gyulladjon meg. A felmelegített, felpúposodott réteget azonnal spaklival távolítsuk el. Eredményes megoldás a gázégő, de hátránya, hogy rendkívül büdös és kimondottan tűzveszélyes a nyílt láng miatt. A hőlégfúvó viszont nagyon jó megoldás, bár nem gyors, de hatékony és kellemesebb is dolgozni vele.

A fenti módszerek bármelyikével megtisztított alapfelületet érdemes felcsiszolni és ezt követően portalanítani és zsírtalanítani. A felületi egyenetlenségeket ki kell javítani síkba csiszolással, vagy folyékony fával, vetemedés esetén gyaluval. Ezt követően lehet újra festeni.

Bármelyik megoldást választjuk, legyünk türelmesek és szánjunk rá időt. Ez nem a gyors barkácsmunkák közé tartozik. Ahhoz pedig, hogy szép legyen az újrafestett munkánk, a legfontosabb a megfelelő alap.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.