KÉSZÍTSÜNK POLCOT 44 CSAVAR ÁRÁBÓL!

2018. március 6.

Ha az ember csak ritkábban barkácsol, és elgondolkodik a “csináld magad” munkák értelmén, könnyen juthat arra a megállapításra, hogy az egész csak elfecsérelt idő. Ezen talán csak az változtathat, ha mégis belevetjük magunkat egy ilyen projectbe, és aztán boldogan gyönyörködhetünk elkészült művünkben, például egy pincepolcban.

Tényezők
Habár minden ilyen kreatív munkát költségbecslés előz meg, mégsem szabad mindig tisztán csak az ár szempontjai szerint eldönteni, hogy belevágunk-e a munkába, avagy inkább készterméket vásárolunk.

20180303132418_IMG_9960

Az, hogy az ember a pincében felhalmozódott lomokat nem kidobja, hanem újrahasznosítja, jó a környezetnek és jó a környezettudatos barkácsoló lelkének. Így újrahasznosítás által lehet a helyfoglaló építőanyagokból helytakarékos tárolóeszköz.

Előkészületek
Amennyiben nem rendelkezünk saját műhellyel, munkapaddal, akkor arra a helyre kell szorítkoznunk, ahol a polcunk állni fog. Ez nyilván nem a legkényelmesebb megoldás, de semmi sem megoldhatatlan. Egy ilyen kevéssé ideális munkahelyen gondoskodnunk kell egy erős, szórt fényű, lehetőleg mozgatható lámpáról.

Amennyiben szeretnénk a takarításon egy kicsit spórolni, nem árt pár nagyméretű kartonlap, amire a forgács hullhat.

Alábbi anyagokra lesz szükségünk a pincepolc elkészítéséhez:

  • 14 db 140×5,5×2 cm-es léc
  • 6 db 210x5x3 cm-es léc

Konkrét esetünkben egy ágyrács deszkái és némi maradék tetőléc került felhasználásra, de természetesen ezek az anyagok helyettesíthetőek, a lényeg, hogy a lehető legpraktikusabb 3 szintes polc legyen a végeredmény.

20180303171302_IMG_9965

Fontos szempont a lehető leggazdaságosabb anyagfelhasználás, melyhez kiváló segítség egy vázlatos terv.

Eszközök
A terv alapján a léceket méretre kell vágni, így elengedhetetlen egy jó kézifűrész. Amit ezután nem ajánlott elhagyni, az a csiszolás, erre a célra tökéletes akár egy régi vibrációs lapcsiszoló is.

20180303171405_IMG_9969

Mivel a faanyagmennyiség korlátozott, fontos volt a polc alkotóelemei közti kötés erőssége. Emiatt is jó döntés, ha szegek helyett az egyszerű pozdorjacsavar mellett voksolunk, ezekből 30-30 db 4,5 és 5 cm-es hosszúságúakra lesz szükség.

Kivitelezés
A csiszolást már a lécek darabolása előtt jó elvégezni, mivel nagyobb munkadarabokat gépileg könnyebb megmunkálni. Ezután nekiláthatunk a lécek darabolásának.

20180303141716_IMG_9961

Ami ezután következik, az már nem sokban különbözik egy hagyományos barkácsáruházban vásárolható polc összeszerelésétől. A méretpontos elemek összecsavarozása nem izgalmas feladat, ilyenkor kimondottan jó, hogy a csavarbehajtóval meggyorsíthatjuk a munkát.

Konklúzió
Míg a tervezési fázisban az embert kétségek bizonytalanítják el, addig a kivitelezés során az alkotás öröme veszi át a szerepet. Persze elengedhetetlen a megfelelő szerszámok megléte, ezek nélkül keserves a barkácsolás. Nyilván, az ember minél gyakorlottabb, annál gyorsabban készül el munkával. Amennyiben polcunkat a fenti méretek alapján készítjük el, a végeredmény egy 1,40×1,40×70-es polc, azaz kb. egy 3 m2-es felületet biztosító tároló, mindösszesen 300 forint anyagköltségből… Megéri, ugye?

20180303202403_IMG_9978

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.