Síkosságmentesítés

2017. december 14.

A tél beköszöntével fellélegezhetünk, mert idén már biztosan nem kell füvet nyírnunk és jó ideig a nagyobb kerti munkákat is elfelejthetjük. Azonban mielőtt nagyon elkényelmesednénk, a hideg beköszöntével megérkezik a hó és a jég. A tél kellemes, meghitt látvány a meleg szobából nézve, de munkát is ad, mert a jeges, csúszós utat meg kell tisztítanunk nem csak magunk, hanem mások érdekében is. Enélkül nem tudnánk balesetmentesen közlekedni saját környezetünkben. Ezen kívül az ingatlanunk előtti járdát, adott esetben az utat is nekünk kell, illetve illik letakarítanunk.

Icy Sidewalk

A legegyszerűbb az, ha a puha hó megérkezését követően rögtön, annak letaposását megelőzően lapátoljuk el a havat. Ezt egy egyszerű hólapát és cirokseprű segítségével megtehetjük. Sokan persze jobbnak és tartósabbnak tartják a műanyag, keménysörtéjű seprűt. Ezzel nagyobb havat is el tudunk takarítani.

A hólapát kiválasztásánál nem érdemes filléreken spórolni, mert hitvány szerszámmal a munka keserves. Rossz minőségű eszközből egy szezon alatt akár többet is elhasználhatunk, míg egy jobb minőségű több telet is kiszolgálhat. Akár fém, akár műanyag lapátot választunk, fontos, hogy jó minőségű legyen. A silányabb műanyag a hidegben megdermed és könnyen törik. Mindenképpen legyen a lapát végén fém koptató, így a vége kisebb eséllyel fog berepedni, törni és lassabban fog elhasználódni is.

man uses a snow shovel to clear snow from a walk. Only the man's boots and the bottom of his jeans are visible.

A nyele legyen kényelmes és inkább hosszabb, mint rövidebb. Drágább gyártmányok esetén állítható a nyélhossz a kényelmes munkavégzés érdekében. Jeget viszont ne törjünk hólapáttal. Erre a célra egy hagyományos fémlapátot vagy egy rossz ásót fogjunk be, esetleg vásároljunk külön jégtörőt. 1-2 ezer forintért lehet kapni, így nem a hólapátot tesszük tönkre.

Nagyobb területek takarításánál használjunk hótolót. Ez drágább mulatság, de a munkát lényegesen meggyorsítja, valamint adott esetben még a használóját is kímélheti. Ennek lényege, hogy egy kb. 70 cm széles (típusonként eltérő lehet) munkalappal ellátott eszközzel a kényelmes fogantyújánál megfogva, párhuzamos kézzel dolgozunk. Így nagyobb erővel lehet a havat eltolni. Olyan, mint ha egy fűnyírót tolnánk nagy erővel. Bizonyos típusok plusz fogantyúval ellátottak az összegyűjtött hó könnyebb billentése érdekében. Kiválasztáskor ügyeljünk arra, hogy plusz taposórész is legyen rajta, így nagyobb hókupac esetén taposással lehet rásegíteni a folyamatra. A hótoló további előnye, hogy az összegyűjtött havat nem kell felemelni és eldobni, hanem egyszerűen a kívánt helyre lehet taszítani. A minőségi gyártmányok könnyű kivitelben kaphatóak, így nem jelent akkora többletet az eszköz súlya.

Winterdienst

Ezt követően lehet a síkosságmentesítést elvégezni különböző anyagokkal. A környezetünk védelmét figyelembe véve legjobb választás a fűrészpor, bár ehhez hozzájutni nem egyszerű.

Jó megoldás a homok is. Sajnos, a fagyás ellen szükséges lehet adalékot hozzáadni, de az ne só legyen, mert a természetbe juttatva rendkívül környezetszennyező. Vannak olyan termékek, amelyek biztosítják a fagyás elkerülését vagy lassítását, de nem károsak a természetre.

Ilyen a vinasz, amelyet kellemetlen szaga miatt inkább csak lakott területektől távolabb, tanyáknál, hétvégi házaknál, pincéknél érdemesebb használni. Előnye viszont, hogy a környezetbe kerülve jó trágya. A zeolitos kőzúzalék is jó megoldás lehet. Aránylag nem drága, sok helyen kapható és a környezetet sem terheli olyan mértékben, mint a só. Hátránya az, hogy ha az ember elcsúszik, bizony felületi sérüléseket, horzsolásokat kaphat, valamint a ruhája is bánhatja.

Ice melt agent

Régebben divat volt a hamu kiszórása is, de ezt mindenképpen kerüljük. Nyilván egyszerűbb módja a hulladéktól való megszabadulásnak azt a látszatot keltve, mintha csúszásmentesítenénk. A cipőnkön a lakásba hordva nagy piszkot okozhat.

A tél tehát feladja nekünk a leckét, a hozzánk leginkább illő síkosságmentesítési megoldást pedig nekünk magunknak kell megtalálni. Talán még mindig jobb egy kicsit jobban elfáradni a megelőzésben, mint hónapokat gipszben fekve tölteni egy jeges úton eltört láb miatt…

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.