ÉRDEMES-E ELGONDOLKODNUNK CSIGALÉPCSŐ ÉPÍTÉSÉN?

2017. november 22.

Többekben felmerült már a kérdés: miért ne szolgálhatna minket a ma megszokottakhoz képest már klasszikusnak számító, de helytakarékos és kétségkívül esztétikus csigalépcső?

A kérdés csak részben jogos, hiszen mi magunk már el is szoktunk a korábbi építészeti korokban előszeretettel alkalmazott technikától. De lássuk, milyen kritériumai lennének ma a csigalépcső építésének!

Vegyük elsőként végig, hogy miért tűnhet szimpatikusnak a csigalépcső!

Külmérete alapján valószínűleg kisebbnek tűnik, mint a hagyományos társaik. Ez részben igaz is lehet, hiszen átlagos szélességgel, azaz hozzávetőlegesen 1 méterrel számolva 3 méter magasságú szintáthidalás esetén egy kétkarú lépcső pihenővel akár 6 m²-t is kiharap az alapterületből, míg egy ugyanilyen csigalépcső maximum csak 3,14 m²-t. Persze a biztonság rovására, de ha elspórolhatnánk az egyenes karú lépcső esetén a pihenőt, már csak 4 m²-t foglalna a már egykarúvá vált lépcső, de ilyen hosszú, keskeny objektum nem áll jól minden alaprajztípusnak.

Depositphotos_25662085_original_honlapra

Azt sem szabad elfelejteni, hogy míg egy egyenes lépcsőkar esetén közel a teljes lépcsőszélesség kihasználható, addig a csigalépcsőnél jó, ha a lépcsőkar szélességének fele járható, hisz annak belépési szélessége sugárirányban változik.

Ezen kívül, ha egy kanapét szeretnénk felcipelni csigalépcsőn, biztosan nagyobb szélességgel kell számolnunk, mint egyenes karú társa esetén, melyen könnyebb a tárgyak mozgatása. Ebben az esetben már a lépcső kisebb helyigényéről sem beszélhetünk.

Minden födémfajta alkalmas lehet csigalépcső fogadására?

Technikailag nincs akadálya, hogy bármilyen új födém esetén csigalépcsőt építsünk a neki tervezett födémáttörésbe. Utólagos födémáttörések, azaz utólagos nyíláskialakítás esetén már nem ilyen egyszerű a helyzet. Mivel minden lépcsőfok felett felegyenesedve kell tudnunk közlekedni, ezért a lépcsőfokok többsége felett is szükségszerű a födémáttörés. A gerendás födémek gerendakiosztása 60-100 cm-ként követik egymást. Így egy 2 m átmérőjű csigalépcső esetén a födémgerendát is ki kellene váltani, azaz részben el kellene távolítani. Ez nagyobb ráfordítást igényel, mint egy egykarú lépcső esetén csak a béléselemeket kiemelni.

Depositphotos_9119085_original_honlapra

Meg kell említeni, hogy a csigalépcső építési alapanyagát illetően a legegyszerűbben fémből készülhet. Rangsorban ezt követi a fa, a falba befogatott kő, aztán az előregyártott beton, és végül a legkörülményesebb, a helyszínen zsaluzott beton csigalépcső.

Egy ilyen zsaluszerkezet felépítése nem kis feladat. Több szinten át vezető lépcsők esetén érdemes ezt a megfelelő belmagasság miatt rajzilag metszetben is megszerkeszteni. Egyszerűbb, egyenes karú lépcső esetén tulajdonképpen nem olyan komoly kihívás a zsalukészítés, ezért nem ritka a helyszínen készült betonlépcső.

Depositphotos_11406266_original_honlapra

Amennyiben elkészült a lépcső, fontos még azt is megjegyezni, hogy egy egyenes karú lépcső esetén a lépcső geometriai adat alapján meredeksége egy határon belül mozog, ezért a kapaszkodók könnyebben tömeggyárthatóak, így olcsóbbak, de egy csigalépcsőhöz legtöbbször egyedi korlát kell. Ha törekszünk az igényességre, nem elhanyagolható ez a szempont sem.

Abban az esetben, ha a tűzvédelem is fontos szerepet játszik az építéskor, menekülőútnak egy csigalépcső csak korlátozottan felel meg. Ha ilyen igény is felmerül, akkor a legbiztosabb, ha vasbetonból készül. Ezzel persze nagyon megdrágítjuk a kivitelezést, illetve nagy valószínűséggel fő sármjától, az esztétikus megjelenésétől fosztjuk meg lépcsőnket, hisz zárt tűzvédelmi lépcsőházzal kell rendelkezzen.

Depositphotos_27088189_original_honlapra

Mindezekből levonható következtetésként, hogy a csigalépcső napjainkban olyan helyre javasolt – elsősorban második lépcsőként -, ahol ez a tér esztétikai élményéhez hozzáadna, de rendelkezünk elég elszántsággal is ahhoz, hogy a födém ide vonatkozó részét módosítsuk. Ennek fényében érdemes már a tervezéskor is szép anyagokban gondolkodni, mert az utólagos burkolás körülményes.

Szerencsére a látvány kárpótol majd a kiadásokért.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.