Tavaszi munkálatok és rovarhálók felszerelése

2017. május 25.

Végre valahára elmúltak a májusi havak, melyek az idei évet jellemezték. A tavasz ajtóstól rontott ránk, épp itt az ideje, hogy elvégezzük azokat a munkálatokat, melyeket minden évben elvégzünk a házon, vagy épp a ház körül. A tél, vagyis a hosszúra nyúlt rossz idő nem múlik el nyomtalanul, a tavasz pedig minden élő szervezetre serkentő hatással van. Az évszakok változása ha nem is mindig (mint idén) rohamos cselekvésre ösztökél minket, hisz  ha a fű elkezd nőni, azt is le kell vágni, nem várhatunk vele heteket.

Measuring Windows

De vegyük sorra a dolgokat. Bár nem is hinnénk, de rengeteg tennivalót ad nekünk, ha családi házban lakuk. Például a meleg hamarosan előcsalogatja majd az összes rovart, bogarat, melyek ellen ha nem akarunk mindenképpen kemikáliákat bevetni, más módon kell védekeznünk. Elég, ha kizárjuk őket a lakásból. A szúnyoghálók egyszerűbb típusaitól a bonyolultabbakig sok típus áll a rendelkezésünkre. Azonban mielőtt hasraütés-szerűen beszereznénk egyet, érdemes azzal kezdeni, hogy megállapítjuk, milyen ablakokkal rendelkezünk. Lehet ugyanis egyszárnyú, vagy kétszárnyú, szimpla, vagy dupla üvegezésű. Egy jó tanács, amit minden ablaktípusra vonatkozóan érdemes megfogadni: a szigetelés profiljával nem érintkezhet a szúnyogháló.

Ha kicsit körülnézünk a szúnyogháló piacon, azt tapasztalhatjuk, hogy bőséges a választék, legalábbis ami a felszerelési módokat illeti. Rögzülhet öntapadós tépőzárral – ez egy egyszerű verzió. Ilyenkor az ablak tokjának négy oldalára kell felragasztani a “fogadó szerkezetet”. Ugyanennek a típusnak létezik egy osztott verziója, mely csak felül, és két oldalt rögzül, és két hálóból tevődik össze. Azért kettő, mert ezt a verziót erkélyajtóknál alkalmazzák. Alul mindkét oldalra néhány súlyt rögzítenek, hogy a háló az ajtón való kilépés után is visszataláljon az eredeti pozíciójába.

Depositphotos_36308123_m-2015

Persze létezik még klasszikus keretes megoldás is a szúnyoghálóra. Ezek a keretek régebben többnyire fából, de mára már alumíniumból is készülnek. Persze nem ritka az sem, hogy a keret anyaga műanyag. Ennek előnye, hogy akár az ablak tokjába is rögzíthető, de zsanéron is mozoghat.

Az igazán alapos emberek nem hagyják fent télire a keretes szúnyoghálót sem. A háló minimálisan, de csökkentheti a szellőztetés hatékonyságát, de ami a nagyobb probléma, télen inkább csak koszosodna, hasznot nem hoz. A keretek tárolását mindig száraz, jól szellőző helyen oldjuk meg, lehetőség szerint úgy, hogy a kifeszített háló ne érintkezzen semmivel. Az eltárolt kereteket érdemes letakarni, védeni a porosodás ellen, így visszaszerelésre kisebb eséllyel porosodik be a keret. Ha mégis bekoszolódott volna, érdemes visszaszerelés előtt óvatosan megpucolni őket.

Aki nem híve az évenkénti barkácsolásnak, annak olyan szúnyoghálók is a rendelkezésére állnak, melyek feltekerhetőek, mint egy redőny. Ezek ugyanolyan terelősínben futnak, mint a hagyományos redőnyök, de a pontos zárást apró sörtékkel oldják meg. Ezek hivatottak megakadályozni, hogy oldalt, és felül, ahol az illeszkedés lazább, ott se tudjanak kisebb rovarok sem átbújni.

Ugyanúgy mobil megoldás, ha keretes szúnyoghálónkat zsanérokkal látjuk el. Ez egyrészt ajtókon szerencsés megoldás, ahol nagyobb forgalom bonyolódik le. Ilyenkor érdemes rugós zárószerkezetről is gondoskodni, hogy ha valaki véletlen nyitva felejtené az ajtót, akkor se találhassanak maguknak utat a szoba felé a vérszívók.

Mosquito

A hálók anyagukat tekintve lehetnek műanyagból, melyek legtöbbje ellenáll az ultraviola sugárzásnak, vagy rendelkezhetnek üvegszál erősítéssel, ha nagyobb igénybevételre kell számítani. Persze nem ritkák a vékony, fémszálú szúnyoghálók sem, melyek akár kisebb állatok támadásainak is könnyűszerrel ellenállnak.

Legyen az keretes, ragasztott, vagy feltekerhető megoldás, érdemes minden szúnyoghálót megvizsgálni a szezon előtt, kicsit megtisztítani, mert az igazi rovarinvázió még csak ezután kezdődik.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.