Téli sporteszközök tárolása

2017. február 1.

shutterstock_75400672Már csak egy hónap van hátra a téli sportok szezonjából, bár ha a hidegek kitartanak, lehet, ez kicsit kitolódik. Ennek ellenére lassan elkezdhetünk készülődni családunk téli sporteszközeinek eltárolására a következő szezonig. Mivel Magyarország földrajzilag jellemzően nem kedvez a havas téli sportok művelőinek, ezért a síelésbe, snowboard-ozásba frissen belekóstoló társainknak problémát okozhat, hogy is tároljuk el szakszerűen a léceket, deszkákat, mivel ilyen téren nem rendelkezünk nagy hagyományokkal.

shutterstock_217167499Másképp van ez a korcsolyával. Most, hogy a Balaton is átkorcsolyázhatóvá vált, és tombolnak a hidegek, a kori komoly örömforrása lehet naposabb téli napjainknak. A legtöbb sporteszköz nem igényli a fűtött helyen való tárolást, de a korcsolya nem ilyen. Nem ajánlatos nyirkos pincében, garázsban tárolni. Érdemes használat után alaposan kiszárítani, mert különben kellemetlen szaga lesz, mint az egy hetes tornazsáknak. Természetesen higiénikusabb, ha egy kartondobozba, és nem nejlonzsákba csomagoljuk, és a legjobb, ha valamilyen fűtött helyiség eldugott polcán tudjuk elrejteni a következő szezonig.

shutterstock_524250022Komolyabb gondot a nagyobb kiterjedésű eszközök tárolása okoz: sílécek, síbakancsok, snowboard-ok. Habár a sílécek az utóbbi időben az új síelési trendeknek köszönhetően folyamatosan rövidültek, szélességük nőtt, ez az alapvető tárolási tulajdonságait nem könnyítette, de nem is nehezítette. Egy átlagban 1,5 méteres, a síkötés miatt nem teljesen lapos tárgy nem tárolható akárhogy. A léceknek sem szabad egy álló éven keresztül egyenetlen terhelésben részesülni. Magyarul nem a legjobb ötlet, ha a szezon végén behajítjuk a sarokba. Pláne nem tehetjük meg ezt, ha a családban többeknek van egy pár léce. Egy négytagú család léceinek tárolására már érdemes valami tartós megoldást kiötölnünk.

Egyébiránt a nem rögzített lécek jelentős súlyuknál fogva még veszélyesek is lehetnek, ha egy kisgyerek dönti magára őket. A síléc érdekében fontos leszögezni, hogy csak száraz helyen tartsuk, különben az éle könnyen megrozsdásodhat.

Léteznek olyan megvásárolható léctartó szekrények, melyek hasonlítanak egy hagyományos munkahelyi öltözőszekrényhez. Ezek nem túl fantáziadúsak, és nem is különösebben helytakarékosak, érdemes hát okosabb megoldáson törnünk a fejünket!

Tárolás szempontjából két irányba indulhatunk el. Legyen ez akár vízszintes, vagy akár függőleges tárolási forma, mindennél fontosabb, hogy a lécek ne kapjanak terhelést. Ezt kivitelezhetjük egy falra szerelt panellal, melyre 30-40 cm-es karokat rögzítünk. Egy polc tartószerkezete sem más – alátámasztó szerkezet és a lécezés, de itt lécezésre nem lesz szükség… Az efféle raktározás előnye, hogy a magasban is rögzíthetjük, és így fekve kihasználhatunk a pincefalon olyan magasságokat is, melyeket egyébként nem. Hátránya, hogy így könnyebben porosodhat.

shutterstock_552958261A tárolásnak tulajdonképpen a függőleges formái terjedtek el jobban. Tartós tárolásra ebből is inkább azok a verziók a népszerűbbek, melyekre függesztve helyezhetők el a lécek. Ez több szempontból is előnyös lehet. Legfőképp azért, mert könnyebben hozzáférhető, másrészt pedig lógatva nem hajlik a léc. Készülhet léctartó a sí felkunkorodó orrát kihasználva egy falra rögzített fa deszkába is, melybe a két síléc háttal egymásnak összefordított vastagságát számítva sem vastagabb a rés. Így a kunkornál fogva nem csúszhat le a léc, de csak párosával áll meg igazán stabilan.

Az előbbi megoldáshoz hasonlatosan függeszthetünk a léc kötésénél fogva is. Ez a megoldás nagyobb rést is megenged a befűrészelt deszkán.

Egy másik megoldás a lécek piskóta formáját igyekszik kihasználni. Egy függőleges deszkára vagy bútorlapra “fa tüskéket” rögzítve, a “tüskék közé” a síléc keskenyebb részével becsúsztatva a léc megszorul, és stabilan lóg. Azt azonban nem árt tudnunk, hogy ez a megoldás területigényesebb, hisz a léc így a lapjával foglal helyet a falon. 4 pár léc esetén egymás mellé sorolva ez már minimum 1 méter.

A lécek hosszú távon talajra állítása viszont nem ajánlott. Habár vannak ilyen módra is hatékony megoldások, azokat mégis inkább csak szezon alatti napi tárolásra javasolják, ugyanis így nem biztosítható a már sokszor emlegetett feszültségmentes tárolás. A léc ide-oda dülöngélve nem is nevezhető igazán stabilnak.

A bakancsokra szinte ugyanaz érvényes, mint a korcsolyákra. Az ember a cipőjét sem tárolja a dohos, hideg pincében, ne tegyük a síbakancsokkal sem. Szépen letakarítva megvár minket a gardróbszekrény eldugott sarkában is egészen a következő szezonig.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.