Ne spóroljon a biztonságon!

2016. december 15.

Évről-évre nő a szén-monoxid mérgezések száma, úgy látszik, még mindig nem vesszük elég komolyan a veszélyt. Pedig van megoldás: ahol szén-monoxid érzékelőt használnak, ott nem következik be a tragédia.

Fontos tudni, hogy szén-monoxid-mérgezés minden olyan fűtőrendszer mellett léphet fel, melynek a működése során égéstermék keletkezik. Tehát nem csak gáz, hanem többek között fa vagy vegyes tüzelésű kazánoknál, kandallóknál is. Az elégetett anyagtól függetlenül a rosszul szellőző helyiségekben, a nem karbantartott, vagy nem rendeltetésszerűen használt tüzelőberendezéseknél, kéményeknél, elszívó berendezések használatánál fordulhat elő, hogy az égéstermék visszaáramlik, ami mérgezéshez vezethet. A szén-monoxid mérgezés kezdeti jelei lehetnek fejfájás, szédülés, hányinger, kábultság – vagyis könnyű összetéveszteni egy megfázással, vírusos megbetegedéssel. A komolyabb mérgezés tünetei között végtagrángás, görcsök szerepelnek, ezt ájulás, majd végső esetben légzésleállás követi.

A balesetek megelőzése érdekében fontos, hogy a tüzelőberendezések beüzemelését szakemberre bízzuk, és ne feledkezzünk meg a rendszeres ellenőrzésről, karbantartásról. Emellett azonban mindenképpen szükséges a szén-monoxid-érzékelő berendezés üzembe helyezése is. Ez ugyan egyelőre kizárólag új építésű ingatlan és a helyiség légterétől nem független, nyitott égésterű tüzelőberendezés esetében kötelező, de saját és családunk érdekékben mindenhol ajánlott, hiszen segíthet az életeket követelő tragédiák elkerülésében. A veszély ellenére egy két évvel ezelőtti vizsgálat szerint a nyílt égésterű gázkészüléket használó háztartásoknak csak a felében volt szén-monoxid-érzékelő, s bár nincs száz százalékos biztonság, az elmúlt négy évben nem történt haláleset olyan háztartásban, ahol CO-érzékelő volt.

szenmonoxidmero2

Hogyan válasszunk?

Mára szén-monoxid érzékelőkből is nagy a választék. Pár ezer forintért is kapható bárhová elhelyezhető, kompakt készülék, mely fény és hangjelzéssel figyelmeztet, ha a színtelen, szagtalan gáz jelenléte kimutatható a lakás levegőjében. A szén-monoxid védelem az okosotthonok felszerelésének is részét képezheti. Az intelligens hálózathoz csatlakoztatott mérők akár az okostelefonunkra is küldhetnek üzenetet, ha gond van. A komolyabb, néhány tízezer forintos riasztók a kazánhoz csatlakoztathatók, vész esetén pedig nem csak jeleznek, hanem le is állítják a fűtőberendezést.

Sajnos tény, hogy még ma is sok a megbízhatatlan szén-monoxid-mérő a boltok polcain, néhány éve a fogyasztóvédelem próbavásárlásai során a termékek többsége nem működött megfelelően. A megbízható típusok listája megtalálható a fogyasztóvédelem honlapján. Érdemes ezek közül választani, nehogy hamis biztonságérzetbe ringassuk magunkat. Tanácsos szakboltban megvenni az érzékelőt, szakember segítségét kérni a választáshoz és szükség esetén a felszereléshez is – tanácsolják az újHÁZ Centrum szakértői.

szenmonoxidmero1

Hová kell felszerelni?

Ha biztonságban szeretnénk érezni magunkat az otthonunkban, minden olyan helyiségbe fel kellene szerelni az érzékelőt, ahol nyílt égésterű gázüzemű tüzelőberendezést használunk. Fontos a védelem azokban a szobákban, ahol sok időt töltünk, például a hálóban és a nappaliban. De kifejezetten ajánlott olyan helyiségekbe – többek között a fürdőszobába – is telepíteni, ahol nem túl jó a szellőzés. Az optimális működés érdekében akár több vészjelző elhelyezésére is szükség lehet a lakásban.

A szén-monoxid érzékelőt falra vagy mennyezetre is rögzíthetjük. Előbbi esetben az ajtó felső éle fölött, a mennyezettől legalább 15 centire, utóbbi esetben minden faltól legalább 30 centire legyen. Mindemellett fontos, hogy a potenciális gázforrástól 1-2 méterre helyezzük el. A különböző helyiségekben ugyanakkor eltérő az ideális helyszín. A fürdőben az ajtónyílás felső éle alatti magasság, a hálóban az ágy magassága az ideális – mondják az újHÁZ Centrum szakértői. A megfelelő működés érdekében fontos, hogy az érzékelőt ne takarja bútor vagy függöny és ne befolyásolja a működését légáramlat, huzat sem.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.