ADVENTI KOSZORÚ ÁLLVÁNYON, VAGY FELFÜGGESZTVE? MIÉRT NE!

2016. november 24.

Lassan elmúlnak az utolsó őszi hetek is, de november végével nemcsak a tél kopogtat az ajtón, hanem az adventi időszak is kezdetét veszi. Ha advent, akkor pedig itt az adventi koszorú ideje. Mint ahogy a karácsonyfadíszítések nagyon sokfélék lehetnek, ugyanúgy az adventi koszorú készítésének és elhelyezésének is sok-sok módja lehet.

shutterstock_50642440De mit is ünneplünk adventtel? A december 25-ét megelőző négy hétvége egybeforrt a karácsony előtti várakozással, ez már mindenkiben tudatosult. Az advent viszont már az adventi koszorúkészítés szokásának kialakulása előtt is létezett (a koszorú egyébként nem is rendelkezik túl régi történettel). A szó egyébként a latin „adventus Domini“ kifejezésből származik, ami az „Úr eljövetelét” jelenti. Időpont szerint Szt. András apostol napjához (nov. 30.) időben legközelebb eső vasárnap az első, a december 18. és 24. közé eső vasárnap pedig a negyedik, azaz az utolsó adventi vasárnap. A keresztény egyházban az advent liturgikus színe a lila, mely a bűnbánatot jelképezi. A harmadik vasárnapja az örömvasárnap, mellyel az Úr eljövetelének közelségét ünneplik, amihez külön szín tartozik, ez pedig a rózsaszín.

shutterstock_350229335Az adventi koszorú története egészen a XIX-XX. századra vezethető vissza. Az első koszorút egy német evangélikus lelkész készítette. A legenda szerint a lelkész szegénységből származó gyerekeket fogadott magához, akik a karácsonyt nagyon várták. Minduntalan azon kérdésekkel zaklatták a lelkészt, hogy mikor jő már végre karácsony, aki ezt megelégelte, és egy szekérkereket függesztett fel 20 kisebb vörös és 4 nagyobb fehér gyertyával. Minden nap egy új gyertya gyúlt, így a gyerekek könnyebben számolhatták vissza az időt, nyugodtabban várták a karácsonyt.
Az adventi koszorú készítésének szokását aztán idővel a katolikus egyház is átvette, a 24 gyertyából pedig négy maradt. Az 1860-as évek óta fenyőágakkal díszítik a koszorút. Az első adventi koszorút katolikus templomban 1925-ben függesztették fel Kölnben, aztán évekkel később Münchenben.

shutterstock_431657857Ha az ember adventi koszorú készítéséhez fogna, az interneten rendkívül sok fotóval ellátott példát kaphat a klasszikus típusoktól az egészen modernekig. Alapanyagok széles választéka áll rendelkezésünkre a dekorációs anyagok és gyertyák tekintetében is. Mivel koszorúkészítéssel több oldal részletesen is foglalkozik, cikkünkben mi inkább a koszorú elhelyezésre koncentrálunk. Egy biztos: az otthon készített koszorú szerszámigényes. Nélkülözhetetlen egy jó olló, fogó, drótok, többféle ragasztó vagy ragasztópisztoly, tű és akár kisebb szegek is. Eszközök nélkül bosszús lehet a munka így érdemes bepillantani az újHÁZ Centrum szerszámkínálatába.

shutterstock_511883863Mit tehetünk, ha adventi koszorúnknak nincs hely az asztalon, mert kicsi a lakás, és minduntalan csak útban lenne? A koszorú ebben az esetben állhat állványon, vagy fel is függeszthetjük. Az állvány véleményem szerint akkor elegáns, ha filigrán. Én azt gondolom, hogy a legmegfelelőbb anyag erre a kovácsoltvas, de kétségtelen, hogy ezt otthon elkészíteni nem egyszerű, ha nincs a szomszédban véletlenül kovácsmester. Ha nem ódzkodunk az újrahasznosítástól, használhatunk egy régi virágállványt is, az egyetlen kitétel, hogy megfelelően stabil legyen.

x_adventiallvanyFüggeszteni talán egyszerűbb és kétségtelen előnye, hogy nem lehet felborítani, így biztonságosabb is. A koszorúk súlya mérettől függően ugyan sokféle lehet, de pár kilónál a nagyobb koszorúk sem nyomnak többet. Ha évről évre egy nagyobb méretű felfüggesztett koszorúval várnánk a karácsonyt, érdemes kijelölni neki egy fix helyet, ahova felakasztjuk. Ha biztosra akarunk menni, fúrjunk lyukat a mennyezetbe, majd egy, a lyukméretnek megfelelő tipli, dübel és egy menetes kampó segítségével máris megkaphatjuk az „örökéletű“ megoldást. A felfüggesztés történhet textilszalaggal, vagy vékonyabb lánccal. De sohasem szerencsés, ha a felfüggesztés dominál a koszorú helyett.

y_fonottfuggesztettGondolkodhatunk még olyan felfüggesztésben is, ahol nem a koszorú függ, hanem egy tál vagy tálca, amelyre a koszorút helyezzük. Véleményem szerint a függesztés elegáns megoldás, és kitüntetett helyet kap az adventi koszorú. Egyre viszont nagyon kell figyelni: szalagos függesztésnél nehogy lángra kapjon a függesztő szalag. Ez egy olyan veszélyforrás, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Így a gyertyákat érdemes mindig a szalagtól a lehető legtávolabb elhelyezni.

Azt javasolhatom mindenkinek, aki maga készíti a koszorúját, hogy törekedjen az egyszerűségre mind színválasztásban, mind konstrukcióban. Az ünnep meghitt hangulatát úgyis a gyertyák meleg pislákolása és a karácsonyra való lelki felkészülés fogja megadni.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.