Kertkapu automatizálása

2016. szeptember 28.

shutterstock_84722908A kertkapukat típus szerint két csoportba szoktuk sorolni. Az egyik a gyalogkapu, vagy kiskapu, amely a személybejárat funkcióját látja el. Ebben az esetben egy kisméretű kapun tudunk az adott kertbe, udvarba bejutni. Másik csoportba a nagyobb kerti kapuk tartoznak, amelyeken keresztül személyautóval, vagy teherautóval is be tudunk hajtani. Utóbbi időben egyre több helyen lehet találkozni olyan portával is, ahol már csak nagykapu van, és külön személybejáró nincs kialakítva. Akinek automatizált a kapuja, annak egy gombnyomásra tárul fel a kapuja, mellyel akár a vendégnek is lehet imponálni. Ha csengetnek, akkor bentről is elegáns módon nyitható a kapu. Mindezek mellett nem kell külön személybejáratot építeni, kapuval, térkővel, kapunyitó elektronikával stb.

Másik osztályozás a kapu nyitásának módja szerint történik. Így lehet a kapu egy vagy kétszárnyú, tolókapu (sínen csúszó, vagy ún. úszókapu, melynek erősebb rögzítése lévén a bejáratnál nem szükséges sínt lefektetni). Ezen felül lehet még harmonikakapu, bár ez ritkább.

Mindenkinek érdemes mérlegelni, hogy mennyit ér meg neki, hogy például munka után, fáradtan hazaérkezve távirányítós kapu esetén nem kell kiugrani a kocsiból a kapu nyitásához, csukásához. Amennyiben eldöntöttük, hogy szeretnénk automatizált kaput, érdemes lehet e cikket tovább olvasni, mert összegyűjtöttünk néhány praktikus tanácsot az érdeklődőknek.

shutterstock_158743241Nagyon fontos, hogy a kapu, amely anyaga szerint készülhet fémből, fából, műanyagból, legyen szerkezetileg stabil, masszív, és bírja a terhelést. Ezen felül a mozgatása legyen könnyű, hogy a motor ne erőlködjön. A másik, amire figyelni kell, hogy a kaput tartó oszlopok állékonysága megfelelő legyen, mert automata kapunál nagyobb terhelésnek lesz kitéve, mint manuális nyitású társai esetében. Ilyenkor ugyanis a motor keltette apró rázkódás, valamint a kapu mozgatásából adódó ellenállás egy helyen összegződik. Egyszerű példa az, amikor a kaput a szélben meg kell tartania a kapunyitó motornak egy jó nagy erőkaron keresztül.

A kapunyitó motor kiválasztásánál érdemes figyelembe venni a kapu súlyát és szélességét is. Ezt mérlegelve válasszuk a motort. A másik, amire figyeljünk, hogy hova tudjuk a motort rögzíteni és milyen kapumozgató megoldást kell választanunk. Amennyiben nem utólag építjük be a kapumozgató elektronikát és motort, akkor érdemes a süllyesztett, talajba épített megoldást választanunk, hiszen ez sokkal esztétikusabb.

shutterstock_400823614Szárnyas kapu esetében egyszerűbb dolgunk lesz, ha a zsanérokat kis keresztmetszeti átmérőjű fém oszlop tartja. Ha az oszlop vastagabb, masszív építőanyagból készült (pl.: tégla, beton stb.), de a belső síkjához közel vannak rögzítve a kapu zsanérjai, egyszerűbb lesz az átalakítás. Ebben az esetben a telepítés nem jelent nagy kihívást, és a mozgatókarok 900-1200 között is tudják majd a szárnyak mozgatását végezni. A mozgatómechanizmus felszerelését követően a vezérlőelektronikát lehet egy külön helyre, vagy az oszlopra is rögzíteni.  Ez az az elektronikus egység, mely a különböző érzékelők jeleit fogadja és dolgozza fel, valamint az így kapott jelekre „válaszol”, vagyis vezérel. A jelek több biztonsági szenzorból és a végálláskapcsolókból érkeznek. A biztonsági szenzorok ügyelnek arra, hogy a kapu hatósugarában ne legyen senki és semmi, nehogy odacsukjon valakit, vagy valamit..

Problémásabb helyzet az, amikor a szélesebb oszlop belső síkjának a közepén van a kapu rögzítve. Ilyenkor a mozgató mechanizmus nem fér oda megfelelően, és nem tud rendesen nyitni/zárni. Ebben az esetben sem kell megijedni, csak csuklókaros motort kell választanunk, melynek hajlított, csuklóval ellátott karja lehetővé teszi, hogy az oszlopot ívben kikerülve, pontosan zárni és nyitni tudja a kaput.  Ez a megoldás állítható, így a kapu elhelyezkedése az oszlopon bármilyen lehet.

Tolókapuk esetén, amely természetesen lehet két oldalról betolható is, kapunként szükséges egy fogasléc rögzítése. Erre csatlakozik a motor, és ezen keresztül végzi a mozgatást. Továbbá szükség lesz egy görgős-sínes egység beszerelésére is.

Ejtsünk pár szót a távirányításról is! A rádióvevő egység a vezérlő elektronikához csatlakozik, melyet a leggyakrabban léptető-kódos távirányító vezérel. Ennek lényege az, hogy „kódlopó” (programozható távvezérlő) segítségével se lehessen a kaput nyitni.

Az áramforrás tekintetében vannak hálózatról üzemeltetett és akkumulátoros megoldások is, melyeket gyorstöltővel tölthetünk. Ez olyan esetben jó, ha az áramforrás túl messze van és a kiépítés nem, vagy csak nehezen, nagy költségek árán kivitelezhető. Hasznos lehet minden olyan esetben is, ahol fontos a redundancia, így áramkimaradás esetén szünetmentes tápegységként használható.

Áramkimaradás esetén a kapu kuplungját ki lehet iktatni egy kulccsal.

A rendszerhez csatlakozik egy fényjelző berendezés, és adott esetben hangjelző eszköz is, mely jelzi a kapu működését valamint azt, hogy a kapun keresztül megindulhat a közlekedés.

Léteznek „intelligens” megoldások is, melyeknél a rádiós távirányítót válthatjuk fel, és a nyitást egy mobiltelefonos applikáció segítségével végezhetjük. Ennek előnye a nagyfokú biztonság, valamint az, hogy a zárást/nyitást a telefonunk segítségével le is kérdezhetjük.

shutterstock_433902838Érdemes olyan megoldást választanunk, amire több év garanciát ad a gyártó. A jó kapu halk és csendes a működésű, lágyan, könnyen záródik. Minden verziónak rendelkezni kell rácsukásgátló funkcióval, de a jobb típusok extrákkal is rendelkezhetnek. Ilyen lehet, hogy a szárnyakat külön-külön is lehet vezérelni. Érdemes vásárlás és beszerelés előtt mindent megfontolni, mert egy jól választott kapumozgató elektronika hosszabb távon nagy könnyebbséget jelenthet számunkra.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.