Ház körüli őszi munkálatok

2016. augusztus 31.

Mint a legtöbb időszaknak, úgy az őszi szezonnak is megvannak a maga munkálatai.

shutterstock_46679572Ha időben elkezdünk felkészülni az őszre és a feladatokat a szabadidőnknek megfelelően soroljuk be, azonnal rájöhetünk, hogy bőséges tennivaló akad a ház körül az ősz beköszöntével. Hogy könnyebben megtervezhessük a fontos tennivalók listáját, a következő sorokban összefoglaltam néhány alapvető tennivalót. Mivel bármikor kifuthatunk az időből, ezért a legszükségesebb tevékenységekkel kell kezdenünk a munkát. De mivel érdemes kezdeni?

Nyilván először az értékeket érdemes megóvni és téliesíteni.

Csobogókat, kerti tavakat leengedni, kimosni és lefóliázni. A mélyebb, nagyobb víztömeggel rendelkező kerti tavakat, melyekben akár hal is élhet, ilyenkor sem kell leengednünk, mert a kellő vízmélységgel rendelkező kisebb tavak is megfelelő körülményeket jelenthetnek a halak teleltetéséhez. A szobrokat is érdemes a fagykároktól védeni, fóliával becsomagolni, szükség esetén körbedeszkázni.

shutterstock_63509905Tetőt ellenőrizzük, nézzük meg a cserepeket, a palákat, nem sérültek, nem folyik be a víz, megfelelően rögzítve vannak, mert a téli viharok utáni kárrendezés kényelmetlenebb, és sokkal költségesebb. Az ősz végeztével érdemes az ereszcsatornát is megtisztítani a falevelektől. Ennek elmulasztásakor az eső, vagy télen a hólé nem tud elvezetődni és a mindenfelé folyó víz az apró repedésekbe fog bejutni és komoly fagykárokat fog okozni.

Kerti használati eszközeinket pakoljuk fagymentes helyre, így a kerti bútorokat is. Előtte érdemes letakarítani és úgy elrakni. Amennyiben rongálásmentesen szét lehet szedni, tegyük meg, mert így rengeteg helyet tudunk spórolni.

Késő ősszel a leszedhető szúnyoghálót is érdemes leszedni, ha nincs rá szükség, ne sérüljön, ne koszolódjon. Egy lyukas háló annyit ér, mint egy fogatlan kutya. Fontos azonban, hogy ezzel várjunk még, mert számos rovar szeretne meleg otthont, ne segítsünk nekik abban, hogy a lakásba költözzenek.

shutterstock_273526766Ami a növényeket illeti, a nem évelő virágokat szedjük ki a virágágyásból. A virág- és zöldségágyásokat (utóbbit a termés betakarítása után) ássuk fel. Nem érdemes elgereblyézni, hadd fagyjon szét, és így mélyebbre jut a téli csapadék. Tavasszal majd el lehet gereblyézni. A virágokat érdemes (fajtától függően) visszametszeni. Ezt tegyük meg a gyümölcsfákkal is. Fontos, hogy a fák metszését csak szakember végezze, mert a fát illetve a következő évek termését is tönkretehetjük vele.

Az őszi permetezést is ilyenkor érdemes elvégeznünk.

Ezt követően a mediterrán és egyéb, nem fagytűrő növényeinket vigyük fagymentes helyre: kb. 15oC-os hőmérséklet a megfelelő, illetve adott esetben megfelelő fénnyel rendelkező tárolóba helyezzük.

Gyepápolást is érdemes végeznünk. Ide a fűnyírás, a gyepszellőztetés illetve a talajlazítás tartozik. Fontos, hogy a levágott nyesedéket ne hagyjuk a pázsiton.

A komposzt elterítésére, amennyiben van gyűjtőedényünk, komposztálónk, az ősz a legalkalmasabb.

A kerti szerszámok, kerti gépek téliesítését végezzük el. Négyütemű motoros kisgépeknél érdemes ilyenkor az olajcserére is gondolni.

Az ősz végeztével érdemes a kerti áramforrást, csatlakozóaljzatokat áramtalanítani, mert erre már nem lesz az őszi munkákhoz szükségünk.

shutterstock_404675548Még az őszi fagyok előtt a szivattyút és a kerti csapokat víztelenítsük, megelőzve a fagykárt. Fontos, hogy ha mégis megcsúsznánk a tervezett őszi programmal, a víztelenítést a fagy beköszönte előtt mindenképpen tegyük meg, mert a kerti gépeket hidegben is el tudjuk tárolni, vagy éppen fagyban is lehet áramtalanítani. Mint ahogy azt már említettem, legfontosabb az értékmentés.

A hideg beállta előtt a fűtési rendszert, kazánt ellenőriztessük szakemberrel. Ennek elmulasztása élet- és balesetveszélyes! Sokan vagyunk, akik ilyenkor ősszel nagytakarítanak, megpucolják ablakot, függönyt mosnak. Érdemes ezeket a munkákat is úgy időzíteni, hogy a ház körüli poros, koszoló munkák befejeztével kezdjük meg.

Egy biztos: ha okosan, hétről hétre beosztjuk a tennivalóinkat, és logikusan tervezzük a munkabeosztást, sok energiát takaríthatunk meg, és rendkívül sok felesleges munkától szabadulhatunk meg. Ezen kívül felesleges káreseteket előzhetünk meg, és időt nyerünk az őszi szabadidős tevékenységekre. Érdemes tehát időben mindent alaposan átgondolni!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.