GONDOSKODJUNK JÓ IDŐBEN A TÉLI TÜZELŐRŐL!

2016. augusztus 23.

shutterstock_416224699A nyár végével lassan beköszönt a hideg, esős ősz, majd a még hidegebb, reményeink szerint havas tél. Akik gázzal, villannyal vagy megújuló energiával működő fűtéssel rendelkeznek, azoknak erre az időszakra nem kell különösebb módon készülniük. Fontos azonban, hogy szakemberrel vizsgáltassák át a hideg beköszönte előtt a fűtésrendszert, hogy gazdaságosan és biztonságosan üzemeltethető legyen. Ezek után nincs más dolguk, mint az, hogy a rendszert bekapcsolva, a termosztáton a megfelelő hőmérsékletet kiválasztva élvezzék a kívánt meleget.

Azonban vannak olyanok is (és az emelkedő gázárak miatt egyre többen), akik a hagyományos fűtést alkalmazzák: fával vagy szénnel fűtenek. Nekik a hideg beállta előtt kell gondoskodniuk a fűtőanyag beszerzéséről (kitermeléséről, megvásárlásáról), illetve tárolásáról és bekészítéséről.

Jelen cikkünkben a tűzifa megfelelő tárolásához nyújtunkk hasznos tanácsokat.

A tűzifa tárolását régen a generációk adták tovább egymásnak, vagy saját kárán tanulta meg az ember, hogy mit hogyan kell tárolni. Fontos, hogy a tűzifa „száraz állapotban” kerüljön a tűztérbe. Ellenkező esetben a felszabaduló nedvesség elpárolgására megy el jelentős hőenergia, így rontva a fűtés hatékonyságát. Ennek érdekében érdemes tavasszal vagy nyár elején a fűtőanyagot beszerezni, és megfelelő állapotban, körültekintően tárolni, hogy legyen ideje a fának kiszáradni.

Rendelhetünk méretre vágott és hasogatott tűzifát. Azonban ez drágább, bár kevesebb a munka vele, mint ha méterben érkezik a rönk, és nekünk kell felaprítanunk és hasogatnunk. A kettő közötti megoldás a kuglizott fa, melyet „csak” darabolni kell és el kell pakolnunk. Akinek egészsége és ideje engedi, az nyugodtan dolgozhat vele, de a jó szerszámokat, fűrészt, baltát, hasítógépet (opcionális) be kell szerezni.

Az időben beszerzett fűtőanyag olcsóbb, mint a fűtési szezonban vásárolt. Előnyösebb is, mert a fának van ideje kiszáradni. A fa átlagos szárítási ideje (ami függ a fa nedvességtartalmától, a levegő nedvességtartalmától, a hőmérséklettől, a légmozgástól, valamint a felület nagyságától) körülbelül 6-12 hónap. Egy nedves fa fűtőértéke alacsonyabb, mint a szárazé a fentiekben említett okok miatt. Így a száraz fa fűtőértéke akár kétszerese is lehet a nedves fáénak. Egy frissen vágott fa nedvességtartalma 50-70%. Ahhoz, hogy a fa légszáraz, azaz 15-20% nedvességtartamú legyen, normál körülmények között 12 hónapra van szükség. Ez annyit jelent, hogy 30%-ra, ami már jobbnak mondható, 6 hónap alatt szárad ki. Akinek helye van, az akár a következő fűtésszezonra is betárolhat, így mindig lehet 1 éves jól kiszárított, magas fűtőértékű fa a fáskamrában.

A fa magas nedvességtartama miatt érdemes köbméterben vásárolni, nem pedig mázsára, mert a frissen vágott és magas nedvességtartalmú, ezáltal alacsonyabb fűtőértékű fa drágább, mint a jó száraz, magas fűtőértékű fa.

A tárolásának megfelelő helyet is ki kell választanunk, aztán elő is kell készíteni. Mindenképpen egy rács, beton, fém állványra tegyük a felaprított fát, különben a föld nedvességtartamát (főleg eső után) a fa porózus szerkezete felszívja és továbbadja a többi fának, így még vizesebbek lehetnek, mint előtte. A talaj és az első sor között 15-20 cm legyen a távolság a megfelelő szellőzés miatt. Amennyiben a farakás valamely oldalról zárt, vagy fal van mögötte, akkor hagyjunk egy kb. 10 cm-es távolságot, hogy a fából a nedvesség a levegő mozgása által el tudjon távozni. Több vízszintes sorba rakott fa között hagyjunk egy pár centis helyet a megfelelő szellőzés miatt, valamint azért, ha az egyik sor nedvességet kapna, ne adja tovább a többi fának.

Ügyeljünk arra, hogy napos helyen (Magyarországon a déli oldal a legmegfelelőbb) tároljuk a fát. Ezen felül legyen fedél, féltető a farakás fölött. Jó megoldás a külön erre a célra készített, tetővel ellátott tér. Amennyiben más megoldás nincs, úgy fóliával is letakarható a farakás, ügyelve, hogy a vizet elvezesse és ne a farakás alá. Legyen elég távolság, kb. 10-20 cm a farakás és a ponyva között. Lehetőleg 2 oldalról nyitható legyen, mint egy sátor, hogy száraz, napos időben megfelelően érje mozgó levegő, ám eső esetén ügyeljünk a gyors takarásra.

Zárt helyen, például garázsban, csak akkor lehet fát tárolni, ha jól kiszáradt fát vásároltunk és a tárolóhely is száraz, mert ellenkező esetben befülled, bepenészesedik a fa. Amennyiben még kicsit nedves és a kazán mellett szárítjuk a fát, nem árt több ízben szellőztetni.

Nagyon fontos, hogy a tüzelőanyag tárolásakor a rakás megfelelően biztonságos és stabil, valamint az illetéktelenek számára nehezen hozzáférhető legyen. Minden esetben a kazán és a faanyagok tárolása körül legyen megfelelő oltóberendezés, melyet szakboltban néhány ezer forintért vásárolhatunk. A tűz begyújtásakor, rakásakor ne legyen rajtunk könnyen éghető ruha, műszálas anyagból készült termék.

A fának van egy természetes, barátságos melege, meghitt hangulata, és megnyugtató látványa, ahogy a tűztérben ég, de ne feledjük, a láng csak akkor lobog jól, ha jól előkészített tüzelőanyaggal próbálkozunk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.