ELŐSZOBÁINK BERENDEZÉSE

2016. július 22.

BarkácsEgy háztartásban, főleg ha többen is lakunk benne, számos esetben okoz gondot a cipők, ruhák, egyéb kiegészítők megfelelő tárolása. Indulás előtt az öltözködés befejező lépése majdnem minden családban az előszobában történik, ahol a cipőt, kabátot, sapkát, sálat, kesztyűt felhúzzuk, és az összhatást összerendezzük. Éppen ezért e tárolók kialakításnál a funkcionalitásnak is nagy szerepe van. Nehezíti a helyzetet, hogy a legtöbb esetben nagyon kis helyen igen sok mindent kell tárolnunk. Ezért összegyűjtöttem pár hasznos tanácsot, mire kell figyelnünk, ha előszobafalat, szekrényt, cipőtárolót veszünk, vagy előszobát rendezünk be.

shutterstock_417146353A legfontosabb, hogy mindig a szezonális öltözékek, cipők, kiegészítők, kabátok legyenek csak elől. A cipőt mindenképpen érdemes nem a földön, hanem egy cipőszekrényben, egymás felett, vízszintesen vagy függőlegesen tárolni. Ha a gyerekek is megszokják a cipőszekrény használatát, akkor nem fogadja a belépőt a szanaszét heverő cipők látványa. Fontos az, hogy ezen tárolók bírják a nedvességet, illetve a felületük kezelve, lakkozva legyen, vagy műanyag fóliával borítva, hogy egyszerűen tudjuk tisztántartani, szagtalanítani. Figyeljünk arra, hogy a vizes cipőt a szekrénybe helyezés előtt tegyük egy lábtörlőre, rongyra, nehogy a tárolót vagy az azokban lévő többi lábbelit összevizezze. Ezeknek a tárolóknak nem kell tökéletesen zárniuk, had szellőzzenek egy picit, nehogy a kellemetlen szag átitassa a többi holmit. A cipőket érdemes sámfán tartani, hogy az alakjukat megőrizzék. A sámfák tárolása történhet vállfán, vagy csak simán felakaszthatjuk őket egy fogasra.  Szükség esetén szagtalanító sprayt használjunk. Vannak olyan megoldások is, amikor a cipő nem zárt szekrényben van, hanem egy akasztóra vannak felsorakoztatva, vagy két léc közé beszúrva. Számos előre gyártott megoldás vagy kreatív ötlet közül választhatunk.

Fontos, hogy a cipő felvételéhez szükséges cipőkanál is – mellyel a cipősarok „összetörése” nélkül kényelmesen húzhatjuk fel a lábunkra valót – kéznél legyen. Erre elég egy akasztó is. A kényelmünket megnövelheti, ha egy kis széket, sámlit is kikészítünk, amit alkalomadtán használni tudunk, és kényelmesen, hajolás nélkül húzhatjuk fel cipőnket.

A kabátoknak szánt fogas lehet álló, vagy falra szerelt. Fontos, hogy amennyiben a fogas a falra van rögzítve, mindenképpen egy szőnyeg, parafa, gyékény, falap válassza el a faltól, nehogy a falat összekenjük a ruhával és fordítva. Nagyon csúnya foltot tud hagyni a kabáton az, ha vizesen, a fallal érintkezik.

shutterstock_393908968Sokan nem gondolnak rá, de egy ruhakefe is fontos tartozék lehet, jó, ha kéznél van, és nem kell keresni. Gondoljunk csak arra, amikor sietünk és már cipő a lábunkon, sál a nyakunkban és meglátjuk, hogy a kabátunk, szennyezett, falas stb. Ilyenkor egyszerűen és gyorsan segíthetünk magunkon anélkül, hogy a lábbelinkkel összejárnánk egy másik, tiszta szobát. Felakaszthatjuk, vagy fiókos előszobafal esetén a fiókban tárolhatjuk a ruhakefét is.

Kesztyű, sapka, sál, kalap is sok ember hétköznapi viseletéhez tartozik, ezért ezeknek is érdemes helyet kialakítani, mondjuk egy kis polcot, fiókot. Jó, ha zárt helyen vannak ezek az apróságok, mert akkor nem keltik a rendetlenség érzetét a belépőben.

Nyilvánvaló hogy a tükör is fontos része az előszobának. Itt ellenőrizhetjük az összhatást indulás előtt. Ajánlatos nagyobb tükröt választanunk, mellyel a cipő és a ruha összhatását is meg tudjuk vizsgálni.

shutterstock_411397819Sajnos sokszor előfordul, hogy nem ellenőriztük az időjárást, és kilépve az utcára tapasztaljuk meg, hogy az eső eleredt, esik, szakad. Ilyenkor gyorsan visszarohanunk és elkezdjük keresni az ernyőnket. Éppen ezért érdemes ennek is helyet találnunk. Sokan csak egy akasztóra teszik ezen kelléket, de én javaslom, hogy egy külön ernyőtárolót használjunk. Ez hasznos akkor, ha megérkezünk a vizes esernyővel, és száradni be tudjuk állítani egy vízálló helyre. Praktikus ez akkor is, amikor vendégek érkeznek sok ernyővel.

Kis szemetest elhelyezni az előszobában is igen célszerű. Erre nem sokan gondolnak, pedig sokszor fordul elő, hogy a kabátzsebbe, nadrágzsebbe benyúlva, találunk egy pár fecnit, csokipapírt, buszjegyet, amit szívesen kidobnánk, de mindig akkor kerül a kezünkbe, amikor nincs a közelben kuka.

Fontos, hogy gondoljuk át szokásainkat, és ennek megfelelően alakítsuk ki az előszobánkat. A tapasztalatom az, hogy a lakás ezen részére fordítjuk a legkevesebb figyelmet, pedig egy megfelelően előkészített, nyugodt indulás a napunkat pozitívan meghatározhatja.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.