Fa kerti bútorok ápolása

2016. június 30.

shutterstock_34351015Ahhoz, hogy a jó időt a kertben élvezni tudjuk, barátainkkal, szeretteinkkel vagy csak úgy magunkban, érdemes egy számunkra megfelelően kényelmes kertibútor-garnitúrát vásárolnunk. Régebben sokan választották a jobb-rosszabb minőségű műanyag bútorokat az áruk és könnyű tisztántartásuk miatt. Azonban sokan voltak úgy, hogy a műanyag bútorok által nyújtott megjelenés nem megfelelő számukra. Az így gondolkodók számos megoldás közül választhatnak. Ilyen döntés lehet a fabútor, vagy a fonott rattan. Ezen bútorok azonban a több odafigyelést és karbantartást igényelnek, bár kétségtelen, hogy egy kis odafigyeléssel igen sokáig élvezhetjük kényelmüket és esztétikus megjelenésüket.

shutterstock_398404405Fontos, hogy a kivitel és az ár mellett, amennyiben lehetőségeink engedik, válasszunk keményfabútort. Például, tölgyből, bükkből, vagy valamilyen gyümölcsfából, teakfából készültet. Ezek a bútorok jobban bírják a kinti időjárást, és azt, ha az ápolásukra nem fordítunk akkora gondot. Nyilván ez a kényelem árban megfizetendő, mert az ilyen bútorok általában drágábbak. A fenyő és a nyárfa is alkalmas kerti bútornak és népszerűek is. Sajnos ezek a fák kényesebbek az időjárásra.

Minden fabútornál ajánlatos, ha a lába nem érintkezik közvetlenül a talajjal, mert így könnyen felszívhatja a nedvességet. Mindenképpen érdemes műanyag vagy kezelt fém talpat erősíteni a bútor lábára, amennyiben nem csak a teraszon, hanem a kertben, füvön is használjuk őket. Természetesen egy jó talp az egyéb fizikai sérülésektől is megvédi a bútor lábát.

shutterstock_329044022A fa kerti bútorok tisztítását tiszta vagy szappanos vízzel nyugodtan végezhetjük. Ügyeljünk azonban arra, hogy a szappan- és pormaradékokat öblítsük le tiszta vízzel. A kültéri bútorok általában bírják a vizet, ennek ellenére érdemes száraz ronggyal alaposan áttörölni. A rattan, fonott bútorok esetén a fonások között elég sok szennyeződés tud megragadni. Ezt érdemes nagyobb erővel áttisztítani. Itt nem a magasnyomású mosóra gondolok, hanem az egyszerű kerti locsolócsővel végzett takarításra. Ennek a víznyomása éppen elegendő. Semmi esetre sem ajánlom a magasnyomású mosót bevetni, mert az komolyabban sértheti a felületeket.

Sokan szeretik, ha egy bútoron csak egy vékony lazúr réteg van. Személy szerint javaslom, hogy az ilyen felületeket is gondos por- és zsírtalanítás után lakkozzuk le, mert a vizet jobban fogja bírni és egyszerűbb tisztán tartani. A natúr lazúr felületeken (főleg a vízszintes felületeken) a víz jobban megáll és csúnya nyomot hagy. Amennyiben mindenképpen ragaszkodunk a lakkmentességhez, tartsuk víztől, nedvességtől biztos helyen.

A lakkozott felületeket 1-2 évente érdemes újralakkozni. Ezt nyilván ne úgy tegyük, hogy az előző rétegre újabb és újabb rétegeket viszünk fel, mert nemcsak csúnya lesz, hanem rossz minőségű is. Ne vigyünk fel újabb felületet egy sérült részre. Ezért mindenképpen érdemes az előző felület lakkrétegét eltávolítanunk egy finom csiszolóvászon segítségével. A sérült, hibás, lazúrréteg javítása és száradását követően, a megtisztított felületre vigyük fel az új lakkréteget. A megfelelő csiszolóvászon kiválasztásához és a megfelelő minőségű lazúrozáshoz és lakkozáshoz már előző cikkeimben nyújtottam segítséget, ezért a munka megkezdése előtt jó szívvel ajánlom annak elolvasását is.

Sajnos, a nap elég hamar kikezdi a lakkfelületet is. Ha szürkés elszíneződést tapasztalunk a felszínen, mindenképpen javítsuk ki és évente lakkozzuk újra. Ez leginkább akkor jelentkezik, ha a bútor állandóan napon van. Személy szerint azt ajánlom, hogy ha nem használjuk, vigyük árnyékba, teraszra, vagy fa, bokor védelmébe. Így jelentősen nő a bútor élettartama.

shutterstock_439614220A felújítás szükségességét jelzi az, ha a lakk eltűnik, lepereg, a felület elszíneződik, vagy a fa hólyagosodik. Fontos, hogy a kezelés esetén mindenképpen szárítsuk ki a fát, illetve a favédőszerek (lakk, pác) felhordandó rétegei között várjuk meg a száradási időt. Érdemes odafigyelni arra, hogy azok a felületek, amelyek nappal, vízzel közvetlenül nem érintkeznek, mint a bútorlap alja, ne lakkozzuk le, hagyjuk a fát levegőzni, illetve a fába jutó nedvességet eltávozni. A páccal bánjunk bőkezűen, de a be nem szívódott anyagot itassuk fel egy nem szöszölő ronggyal.

A teakfa egy minőségi faanyag, amely kiválóan alkalmas kerti bútorok készítéshez. Ez a fafajta akár kezeletlenül is időtálló, bár megfelelő felületkezeléssel növelhető az élettartama. A teakfa jellemző, egyedi tulajdonsága, hogy a hazai klíma esetén kezeletlen felületnél, pár éven belül kellemes barna színe kissé megfakul, és ezüstös színezetet kap. Nem kell megijedni ettől, ez a fa egyik tulajdonsága. Más fák sárgulnak, sötétednek, barnulnak, fakulnak, a teakfa pedig ezüstösödik. Ennek oka, hogy a fa természetes olajtartalma csökken, így barna színe ezüstös szürkévé válik. Kellemes a megjelenése így is.

Tisztítása nem igényel szaktudást natúr felület esetén sem. Puha kefével eltávolítjuk a rárakódott koszt és langyos szappanos vízzel lemossuk. Ezt követően pedig megismételjük a mosást tiszta vízzel is. Hagyjuk megszáradni és máris birtokba is vehetjük a bútort. Zsírfolt esetén a felületet finom szemcséjű csiszolóvászonnal megcsiszoljuk. Mindezek után a fentiekben említett mosást alkalmazzuk úgy, hogy a fa pórusait megfelelően mossuk ki. Fontos, hogy az öblítés is alapos legyen, ne maradjon a fa pórusaiban szappanmaradék.

A teakfa olajozása előtt is kis szemcseméretű, finom csiszolóvászonnal csiszoljuk meg a felületet. Ezt követően portalanítsuk. Vizsgáljuk meg a fát, hogy nincs-e rajta javítandó sérülés. Legyen tiszta, zsír- és portalan. Amennyiben a fa száraz (mosás után legalább 2 napot vártunk és fa kiszáradt) vigyük fel az olajréteget. Fontos, ha nedves fára vittük fel az olajat, a fa felülete foltos lesz.

A teakfa olajat felrázás és keverést követően hengerrel, illetve ecsettel is felvihetjük a felületre egy, illetve két rétegben. A rétegek között várjunk 1-2 óra száradási időt. Ügyeljünk arra, hogy a be nem szívódott olajat itassuk fel egy nem szöszölő ronggyal. Olajozás után 1-2 napot várjunk, mire újra használjuk a bútort.

Bútorainkat mindenképpen ellenőrizzük használatbavételük előtt. Nézzük meg a megfelelő statikai állapotot. Ellenőrizzük a kötéseket, a csavarokat, a csapokat, az illesztéseket. Vizsgáljuk meg, hogy megfelelően terhelhető-e, nem balesetveszélyes-e a bútor. A kiálló, sérült, törött részeket cseréljük, a szálkákat csiszoljuk le. Kisgyerekek környezetében különösen figyeljünk a sarkokra, élekre is.

Ügyeljünk bútorainknál arra, hogy amikor nem muszáj, a lakozott felületű bútort ne érje se eső, se nap. Így élettartalma növelhető.

Amennyiben a bútort megfelelően választottuk ki, rendszeresen karbantartjuk, sokáig örömünket lelhetjük benne.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.