KERTI VILÁGÍTÁS

2016. május 26.

Itt a nyár, és vele együtt a jó idő! Ezt rengetegen szeretnék kihasználni a kertes házakban, nyaralókban, tágas teraszokon. Szeretnénk esténként a szabadban pihenni, beszélgetni, szórakozni, egy jót borozgatni.

IMG_9970A kerti világítás a legtöbb kerttulajdonos számára mindenképpen fontos. Jobb esetben a ház és a kert megépítése előtt számolt az építkező ezzel a lehetőséggel. Amennyiben erre csak utólag gondolunk, úgy sincs nagy probléma. Utólag is ki lehet építeni, bár adott esetben ezt érdemes kora tavasszal megtenni, amikor a fű még nem nőtt ki. Ez csak akkor igaz, ha nem tervezünk speciális helyekre telepíteni lámpákat, mert akkor problémába ütközhet az, aki előre nem számolt a lámpatestek felszerelésével, és ha nem elégszünk meg az egyszerűen leszúrható, napelemes, nem túl drága irányfényekkel.

A legfontosabb, hogy a világítótestek céljait előre határozzuk meg. Döntsük el, hogy romantikus hangulatvilágításra van szükségünk, tényleges fényre, esetleg csak az utat jelző irányfényre, vagy több funkciót szeretnénk kombinálni. Vegyük figyelembe a saját igényeinket, és a kert funkcióját is.

Általánosságban a világítás feladata az, hogy lássunk, ezáltal különböző veszélyforrásokat tudjunk elkerülni (pl.: botlásveszélyes hely, lépcső, árok, tereptárgy). Lássuk a jelöléseket, akár a manapság divatos házszámjelöléseket is ideértve. A funkcionalitás fontos, de sokak számára lényeges, hogy az alapvető funkción kívül a kertet nappal is díszítse a világítótest, a kert stílusához igazodva.

shutterstock_107839427A kültéri világítás a relatív biztonságérzetünket is növelheti azáltal, hogy egy megfelelően kivilágított házhoz nem biztos, hogy betörnek, főleg ha kamerával is el van látva. Azonban bánjunk ezzel óvatosan, mert a figyelemfelkeltő kivilágítás fel is hívhatja a nem kívánt személyek figyelmét. A behatolás pedig egy jól megvilágított helyen még könnyebb is lehet, főleg ha elmentünk nyaralni. Ilyenkor ugyanis teljes fényáradatban dolgozhatnak a betörők.

shutterstock_268707425Első körben válasszuk ki, mit szeretnénk megvilágítani. Egy lépcsőfeljárót máshogy érdemes megvilágítani, mint egy garázsbeállót, ajtót stb. Valahova elég egy jelzőfény, máshova pedig reflektort érdemes szerelni. Van, ahol egy egyszerű lámpa is elegendő. Az egyszerű lámpa azonban nem egy egyszerű beltéri lámpát jelent! Fontos, hogy kültéri lámpát válasszunk, mely víz- és porálló. Legalább IP44 védettségű vagy annál nagyobb védettséggel ellátott világítótestet szereljünk fel. Ez kellő védelmet jelenthet a szabadtéri viszonyokhoz igazodva, és a burkolata ideális esetben ellenáll az elemeknek, így a hidegnek, melegnek és az UV-sugárzásnak is.

A lámpákat többféleképpen csoportosíthatjuk:

 • bejárati világítás – célja, hogy a bejárat egésze megfelelően bevilágított legyen (kapu, bejárati ajtó, garázs)
 • világítótáblák, jelzők – célja, hogy a jelzések korlátozott látási viszonyoknál is megfelelően láthatóak legyenek (házszámvilágítás)
 • út-akadályjelző fények – célja, hogy a szegélyek, lépcsők, tereptárgyak jól megvilágítottak legyenek a botlás- és balesetveszély elkerülése érdekében, de nem világítja meg a lényegtelen részeket
 • biztonsági világítás – célja, hogy az illetéktelen személy jelenléte jól látható legyen akár bentről, akár kintről, és adott esetben a biztonsági kamera is jól lássa az eseményeket
 • erkély- és teraszvilágítás – célja a kívánt fényerő elérése, hangulatvilágítás és világítás az alaptevékenységek megvalósításához (étkezés, vendégség)
 • kerti világítás, tó, növényvilágítás – célja az esztétikus, hangulatos látvány elérése
 • dekorációs világítás, hangulatfények – célja a félhomály megteremtése, dekoráció

A másik csoportosítás, amit a gyártók, forgalmazók ajánlanak és én személyesen is kedvelek:

 • kültéri állólámpák – 30-110 cm a leggyakoribb méretek.Kültéri állólámpák: inkább parkokban, közintézményeknél, iskolákban használatosak. A fényt, mint egy kisméretű utcai lámpa biztosítja felettünk. Itt az egész helyszín megfelelően bevilágított.
  • Alacsony lámpatestek (30-50 cm): járdák, utak megvilágítása. A fényét oldalra szórja szét.
  • Magas lámpatestek (90-110 cm): teraszok, grillsütők, kiülők, medencék körül a közösségi helyeket hivatottak fénnyel ellátni. Az egész teret alacsonyan világítják be, így hangulatos és jól megvilágított teret biztosítanak számunkra.
 • Kültéri falilámpák: homlokzatokra rögzített lámpák, melyek a megfelelő fény biztosítása mellett az adott részt, így a ház pontjait dekoratívan tudja kiemelni. Ilyenek a falikarok, „fáklyák” stb. Léteznek olyan kivitelek, amik lefelé, fölfelé, oldalra, vagy mindkét irányba szórják a fényt, ezáltal stílusosan díszítik a házat.
 • Kültéri mennyezeti lámpák: ezek a hagyományos, „burás” lámpák, melyek a legtöbb fedett helyiségben is megtalálhatók, így a kerti pavilonban vagy az erkélyen alkalmazva.
 • Süllyeszthető lámpatestek: sok felhasználási területe van. Az oldalfalba lehet süllyeszteni a kívánt magasságba, így megvilágíthatja az utat, járdát stb. Mivel süllyesztett, így a fal síkjába simulva rejtett fényforrásként igen dekoratív. Ide tartoznak a taposó lámpák is, melyeket a lépcsőbe, járdába tudunk süllyeszteni.
 • Speciális világítások: ide számtalan dekorációs fény tartozik. Ilyen a csobogók, növények megvilágítása, melyek speciális kritériumoknak kell megfeleljenek.
 • Szalagos fényforrások, fényfüzérek: felhasználási területe széles, ám legtöbbször a dekorációt szolgálják. LED-szalagos megoldásokkal jelölhetünk és bevilágíthatunk különböző tereptárgyakat is.

shutterstock_349461413Fontos, hogy kimondottan vízállóak legyenek a víz alatti megvilágításra szánt lámpák és bekötésük is. A másik, amire érdemes odafigyelnünk, hogy ha rejtve, a növényzet alá akarunk lámpát helyezni, olyan fényforrást válasszunk, amely nem termel nagy hőt, (csekély hőt termelnek a LED-világítások), nehogy a száraz aljnövényzetet begyújtsák vagy megégessék. Ott is ügyeljünk rá, ahol közvetlenül növény, állat, vagy személy érintkezhet a lámpával, nehogy megégesse.

Energiatakarékos és praktikus, gazdaságos és környezetbarát kivitel a LED-fényforrás. Előnye továbbá kiviteltől függően, hogy több fényben is tudjuk működtetni. Emellett vannak a szalagos fényforrások. Érdemes ezekkel is számolnunk, mert egy kisebb kertben is a sok lámpa jelentős áramszámlát eredményezhet, ami nem cél a legtöbbünk esetében és nem is környezetbarát.

shutterstock_353994122Fontos, hogy a lámpák fénye ne vakítson, ne világítson szembe. Az autóbejáróknál, garázsoknál erre különösen figyeljünk. A fényeket mindenképpen szakember szerelje és csak kültérre szánt megoldásokat alkalmazzunk! Amennyire lehet, már tervezéskor, építkezéskor kalkuláljunk velük.

A kültéri lámpák nemcsak esztétikusak, de hasznosak, ezért érdemes ezekkel számolni.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.