AJTÓNYITÓRENDSZEREK

2016. május 11.

Hogy kit engedünk kapun belülre, jó, ha magunk dönthetjük el. De nem minden lakóháznál adott a lehetőség, hogy csengetésre a kapuba szaladjunk, és személyesen nyissunk ajtót. De szerencsére a biztonsági technológiák már egy ideje képesek levenni a vállunkról a terhet. Kaputelefonnal, nyitóberendezéssel, kamerás rendszerrel jóval egyszerűbb lehet az életünk. De hogy is működnek az efféle szerkezetek?

shutterstock_102705884A kaputelefon előnye, hogy nem csak az érkezést lehet jelezni, hanem a lakásból mi is tudunk kommunikálni a hívó féllel. Így nem kell egy vadidegenhez kimenni az esőben, vagy legyalogolni a tizedik emeletről. Amennyiben megbeszéltük, hogy mit szeretne, akár be is engedhetjük anélkül, hogy a lakásból ki kelljen mennünk. Vannak kamerával ellátott eszközök is, melyek még további segítséget nyújtanak a számunkra ahhoz, hogy eldöntsük, az illetőt be szeretnénk-e engedni, vagy sem. Létezik olyan kivitel is, mely a lakók számára könnyíti meg a bejutást.

shutterstock_104506964Számos gyártó áll a rendelkezésünkre hatalmas termékpalettával, így van miből választanunk. A kaputelefon kültéri egysége az, amivel először a látogató találkozik. Itt a kivitel lehet lakásonként külön nyomógombbal ellátott típus, bár ennél a megoldásnál egy többlakásos társasháznál rengeteg gombtábla felszerelése szükséges. Újabb modelleknél a névtáblák mellett vannak feltüntetve a kódok, melyekkel csengetni tudunk. Itt a nyomógombokkal tudnak a lakók is bejutni a lépcsőházba saját lakásszámuk és kódjuk megadásával. A kültéri egység lehet megvilágított is, így sötétben is egyszerű a kezelés. Extrább kivitel esetében ide van beépítve a kamera is. Érdemes az egész kültéri egységet vandálbiztossá tenni, például berácsozni.

A beltéri egység a lakáson belüli kommunikációban segít, valamint az ezen elhelyezett gombbal tudjuk az ajtót nyitni. Természetesen kamerás kivitel esetén a kijelző is itt található.

A kaputelefon lehet analóg, vagy digitális.

shutterstock_285389624Az analóg rendszereket régebben telepítették. Ezek az MKT-rendszerek viszonylag egyszerűek. A hívógombot folyamatosan nyomva kell tartani. Amíg a gombot nyomjuk, addig csöngetünk. Kommunikáció alatt is a gombot nyomnunk kell. Amikor a beltéri egységen a kapunyitó gombot megnyomjuk, a kommunikációhoz használt kábelt zárjuk rövidre és ez nyitja a mágneszárat. Ezeket az analóg rendszereket részben továbbfejlesztették. Diódás kaputelefon esetében a kültéri egységen a gombot nem kell folyamatosan nyomni. Elég csak egyszer megnyomni a csengetéshez és a beszélgetés alatt sem kell tartani. A fejlesztéshez azonban a kültéri egységeket le kell lecserélni.

shutterstock_315980393Digitális rendszernél nem a teljes rendszer digitális. Itt csak a jelzés megy fel digitálisan. A régi MKT-rendszert is lehet erre módosítani. Fontos, hogy a fejlesztésnél nem kell újrahuzalozni a házat. Csak a kültéri egységet kell lecserélni, illetve a beltéri egységhez egy átalakítót kell telepíteni, felszerelni. Fontos azonban tudni, hogy ennél a rendszernél is analóg marad a hangátvitel. A digitális esetében a kezelő változik. Itt a több nyomógomb helyett a kapunál optikai-szenzoros, vagy nyomógombos billentyűzet segítségével tudjuk a kódokat, így a belépőkódot is beütni. Praktikus azért, mert belépésnél (külső nyitás esetén) egy apró hanggal jelzi, hogy valaki a kódunkkal jött be. Digitális rendszernél lehet helyettesíteni a kapunyitó kulcsot, illetve a kódot kártyával, kulcstartóval. Ennek a neve: proximity. Lényege, hogy a szenzorhoz közel helyezzük a kártyát, a kaputelefon érzékeli azt, és jogosultság esetén nyitja a kaput. Ilyenkor természetesen a beltéri jelez egy halk hanggal, hogy valaki jött hozzánk. Ez családtag vagy barát, akinek mi adtunk „kulcsot”.

Rádiós kaputelefon. Lényegében ugyanaz, mint a vezetékes, de itt a kábelek helyett rádióhullámokat használunk. Ez praktikus akkor, ha utólag kell felszerelni, és nem volt kábeles előkészítés, és nem szeretnénk a kábeleket a falon kívül vinni, vagy újravésni a lakást.

A videós kaputelefont már említettük. Lényege a kép továbbítása.  Ez egy bonyolultabb rendszer. A hang és kép analóg rendszeren működik, és külön kell vezetékelni. Ez a rendszer kitekintő funkcióval is ellátott. Ez az jelenti, hogy nemcsak jelzéskor kapcsol be a kamera, hanem egy gombnyomással mi is aktiválhatjuk, ha éppen ki akarunk nézni. Ez akkor hasznos, ha zajt hallunk és tudni szeretnénk ennek okát. Mint a legtöbb kamera esetében, van olyan kivitel, ahol a gyártó ellátja az eszközt infralámpával, így sötétben is tudjuk használni. Nyilván ennek a pár infralednek megvilágítása nem lesz olyan nagy, hogy méterekre ellássunk, de jó esetben azért használható a rendszer által továbbított kép. Természetesen a videós rendszert is lehet vezeték nélküli kivitelben megrendelni és számtalan extrát kérni hozzá.

A kaputelefonoknál a zár is fontos. A hagyományos elektromos zár addig nyit, amíg vezérlést kap a kaputelefontól. Ezt a nyitási időt természetesen módosítani lehet. A másik kivitel kinézetre hasonló, de a működésében van különbség. Ez az impulzusos megoldás. Lényegében kap egy impulzust és egy nyitás engedélyez. Különben zárva tart. Ezeknél a megoldásoknál természetesen kulccsal vagy belülről kilincsel is lehet nyitni az ajtót. Egyre népszerűbbek a sík mágneszárak. Ezek folyamatos egyenáramú feszültséget kapnak, és az elektromágnes fogja az ajtót. Amint ez az áram megszűnik, az ajtó nyitható. Itt a kulccsal vagy kilincsel való nyitás nem lehetséges. Ilyen esetben belülről egy kapcsolót szoktak felhelyezni, hogy az ajtót kód és proximity nélkül is nyitni tudjuk.

Kiválasztásánál kérjük ki szakember segítségét és a telepítést is bízzuk hozzáértő iparosokra!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.