Tárolórendszerek a garázsban

2016. május 5.

shutterstock_207393013A garázs a legtöbb család számára nemcsak az autó tárolásának a helye, hanem egy univerzális tér. Itt lehet barkácsolni, és itt lehet a nem használt, vagy a lakásban nem tűrt eszközöket, tárgyakat tárolni. Sok esetben ez a gyűjtőhely is, ahová azon tárgyak kerülnek, amiket nincs szívünk kidobni azonnal, amikor fölöslegesség válik. Úgy gondoljuk, hogy „egyszer mégis jó lesz valamire”, és tároljuk egy-két évig, amíg lomtalanítás alkalmával mégis kidobjuk. A legtöbb blog a garázzsal kapcsolatban a lomtalanítás és a szemét kidobását sürgeti. Jelen cikkünkben nem kívánunk tanácsot adni, és meggyőzni az Olvasót, hogy ne tartson lomot a garázsban. Inkább arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy hogyan használja ki okosan az adott tereket. Nyilván amikor elkezd rendet rakni, rá fog jönni arra, hogy ténylegesen mit kell megtartani és mit nem. Fontos azonban, hogy a garázsban, padláson, raktárban és hasonló helyeken számos olyan anyagot tárolhatunk, amit szelektíven érdemes leadni, vagy speciálisan, az arra a célra kialakított szemétlerakóban elhelyezni. Elsősorban a veszélyes hulladékokra gondolunk ilyenkor (festék, hígító, gumi, számítógép-alkatrész stb.). Figyeljünk tehát a környezetünkre! Figyeljünk egymásra is, és a számunkra értéktelenné vált tárgyakat ajánljuk fel a rászorulóknak.

Jelen cikkben a garázsban maradt, tárolni szükséges tárgyaink elhelyezéséhez és a garázs megfelelő kialakításához adunkk hasznos instrukciókat.

shutterstock_352844144A legfontosabb, hogy az autó tárolásának pontos helyét jelöljük fel, és a bejutásához szükséges útvonalat is jelöljük ki pontosan. Ahol mód van rá, a helyet érdemes úgy kijelölni, hogy lehetőség szerint a kocsi ne menjen teljesen a falig. Igény és megfelelő méret esetén rászámolható az a tér is, ahol a zárt ajtó mögött a csomagtartóból kényelmesen ki tudjunk pakolni. Érdemes vezetősínt alkalmazni, amit a padlóhoz rögzítünk (ügyelve, hogy kiálló éles részek ne tegyenek kárt a gumiban), hogy a beállást megkönnyítsük. A megfelelő helyen fontos lehet egy sínt keresztbe is rögzíteni, így tudjuk, hogy meddig lehet beállni.

Több helyet nyerhetünk akkor, ha csak a sofőroldali kiszállással számolunk, és azzal nem, hogy az utasok is ki tudjanak a garázsban szállni. Ilyenkor ők ezt a beállás előtt megteszik.

Az autó tartozékait a garázsban szoktuk tartani. Számtalan gyártó nyújt ehhez segítséget, hogy a kerekeket, tetőcsomagtartót, tetőbokszot tudjuk tárolni. Ezek a falra szerelhető megoldások igen helytakarékosak. Természetesen mi magunk is készthetünk ehhez megfelelő állványt, ám ügyeljünk arra, hogy biztonságos legyen, és megfelelő magasságban legyen. A kerekeknek, főleg felnin, súlyuk van, ezért megfelelő méretű dübelt, csavart használjunk és semmi esetre se akasszuk csak fel, hogy önsúlyától, vagy egy rossz mozdulattal leverhető legyen.

A bicikli tárolásához már korábbi cikkünkben adtunk tippeket (http://ujhazcentrum.hu/blog/barkacs-988/kerekpartarolasi-megoldasok ). Az abban találhatóak egy része alkalmazható a garázsban is.

Lényeges, hogy az autó eleje felett értékes hely található, mert az autó be tud alá állni. Ennek köszönhetően ezt a részt érdemes kihasználni úgy, hogy egy fém polcrendszert rögzítünk a falra. Így számtalan tárolódobozt tudunk elhelyezni. Ajánlatos továbbá, hogy a tárolásra használt doboz legyen műanyag, fedéllel ellátott, átlátszó. Ennek oka, hogy a nedvességtől a tárgyak legyenek elzárva, egér, bogár ne férjen hozzá, és lássuk, mi van bennük. Jó megoldás, ha mindegyiket felcímkézzük. Figyeljünk a polcok terhelhetőségére is.

shutterstock_113651176Aki ilyet nem szeretne, mert van egy használaton kívüli szekrénye, az ajtót vegye le róla, alakítsa át tolóajtósra, vagy ha választani lehet, akkor eleve tolóajtóst válasszon. Rengeteg helyet tudunk így megspórolni. Fontos, hogy a vegyszereket zárható helyen, illetéktelenektől tartsuk távol. Erre különösen ügyeljünk, ha kisgyerek van a családban. Ha mi azt is gondoljuk, hogy nem éri még föl, az nem biztos, hogy úgy is van. Nagyon fontos, hogy mindig eredeti tárolóedényben tartsuk az ilyen anyagokat, mert ha ma tudjuk is, hogy mit tettünk bele, holnap már nem biztos, vagy a sietség, kapkodás miatt nem jut majd eszünkbe.

A másik értékes hely az autó fölött található, ahol autós kiegészítőt, pl.: bokszot tudunk tárolni. Az oldalfalakon síléc, kajak tárolható. Figyeljünk arra, hogy a rögzítések ne legyenek balesetveszélyesek és ne sértsék fel tárolandó értékeinket.

Érdemes szerelőhelyet is kialakítanunk. Az asztal sok helyen nem fér el. Egy asztallap azonban, megfelelően felfogatva, erős zsanérokkal és alátámasztással, kis helyigényű, praktikus barkácsasztal lehet.

Fontos, hogy tűz- és robbanásveszélyes anyagokat a garázsban ne tároljunk! Az ide vonatkozó előírásokat tartsuk be! Megfelelő oltóberendezést is szerezzük be. Szerencsére ma már sokféle ilyen berendezés közül válogathatunk. Ehhez már korábbi cikkemben nyújtottam segítséget.

A garázs egy értékes hely, ezért mindenképpen ajánlatos, hogy megfelelően használjuk ki.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.