Kapucsengők

2016. március 31.

shutterstock_59584481Amikor vendég érkezik hozzánk, valahogy jeleznie kell, hogy megérkezett. Mai világunkban ez azonban már nem akkora probléma, mint régen, hiszen ha a látogató ismerős, akár megcsörgethet bennünket mobiltelefonon. A gond akkor van, amikor az érkező ismeretlen. Jöhet postás, villany- vagy gázóra-leolvasó is. Ilyenkor hasznos, ha nem kiabálnak az utcán, vagy verik a kaput, ajtót, hanem kulturált módon jeleznek, vagyis a hagyományos módon csengetnek. Ebben az írásomban a kaputelefonokra nem, csak az egyszerű jelzőberendezésekre térek ki.

Régi időkben, amikor nem volt még elektronika, egy egyszerű kolomp, csengő is megtette, amit meghúztunk, és jelzett az ott lakóknak, hogy valaki jött. Manapság az igények és a feltételek is megváltoztak, mert a jól záródó és szigetelő ablakoknak köszönhetően nagy valószínűséggel nem is hallanánk meg a csengetést.

De hogyan érdemes csengőt választanunk? Rengeteg gyártó számtalan termékkel igyekszik az igényeinket kielégíteni. Formájuk, a jelzés módja, stb. eltérő, így sokféle termék közül választhatunk.

shutterstock_164245862A legjobb megoldás kétségtelenül az, ha a bejáratnál egy csengőkapcsoló van elhelyezve, mely vezetéken keresztül áll kapcsolatban a jelzőberendezéssel. Ilyenkor ügyelnünk kell rá, hogy kültérre a kültéri szabványnak megfelelő, vízálló kapcsolót tetessünk fel. A vezetékelés is lehet probléma, de az új házaknál előre is gondolhatunk megfelelő kábelelvezetésre, akár a csengőnek vagy kaputelefonnak is. Építkezéskor is, de ha utólag szereljük a vezetéket, a szabványt tartsuk szem előtt és megfelelő, vízálló, vagy UV-sugárzásnak ellenálló vezetéket, illetve kábelcsatornát válasszunk. Vigyázzunk arra, hogy ha a levegőben vezetjük a kábelt, ne lehessen véletlenül se leszakítani, és a fák ágai se akadjanak bele. Praktikusabb a talajban vezetni, de itt is fontos a jelölés. Ezen kívül az is, hogy a növények gyökerei ne tegyenek kárt benne. Ne okozzon gondot a kertészeti munkák során se, és ne tudjunk véletlenül sem megsérteni a vezetéket. Levegőben vezetés esetén érdemes egy jól rögzített drótkötélhez fogatnunk, így biztosítva a tartósságot.

Vezetékes csengőknél létezik olyan kivitel, amely a biztosítéktáblába építhető, a kismegszakítók mellé szerelhető. Ez igen praktikus, főleg új építésű házaknál, lakásoknál.

Ha nem akarunk a vezetékszereléssel foglalkozni, akkor a vezeték nélküli megoldások közül válasszunk. Ez lényegesen olcsóbb, de itt is figyeljünk néhány paraméterre. A legtöbben a vezeték nélküli csengőt nem tartják megbízhatónak. Ennek oka, hogy az elem lemerül, vagy sokszor ad téves jelzést.

Alapvetően két típusa van a kapuegységeknek.

shutterstock_188273348A legjobb megoldás az, ha a nyomógomb zárja az elektronika áramkörét, így adva jelzést a vevőegységnek. Ennek előnye, hogy az elemet kíméli, így sokkal tartósabb lesz annak használata. A másik előnye az, ha valamely más berendezés, akár a szomszéd csengője használja ugyanazt a frekvenciát, nem tud tévesen jelzést adni, mert nincs állandó feszültség alatt az elektronika.

Előnytelenebb, de gyakoribb megoldás az, ha az elem az elektronikát folyamatosan áram alatt tartja és a kapcsoló csak impulzust ad a kapuegységnek a jelzés elküldésére. Ennél az esetnél sokszor lehet téves jelzés és az elem is gyakrabban lemerül. Ezen felül ha a kapuegység zárása elégtelen, szigetelése rossz, akkor párás-esős időben a szerkezetbe jutó nedvesség is indíthat téves jelzést.

Fontos még az is, hogy az egység több frekvencián tudjon jelezni, a téves jelzések elkerülése miatt. Így ha a közelben más eszköz is jelez ilyen frekvenciaskálán, a saját eszközünket átkapcsolhatjuk másikra, így elkerüljük a téves csengetést.

A vevőegység is többféle lehet, úgymint elemes vagy hálózati tápellátást használó. Az elemes hátránya itt az, hogy a jelzés fogadásához folyamatosan használnia kell az elemet, így ez gyakrabban merül le. Ezen eszközök lehet, hogy olcsóbbak, de hosszútávon drágábbak és környezetszennyezőbbek is.

Általában a vevő- és jelzőegységeknél választhatunk több programozott dallamot is. Ezek hossza is eltérő. Egyszerűen választhatjuk ki a megfelelő hosszúságú és nekünk tetsző dallamú jelzést. Sok esetben a hangerő is választható, valamint kikapcsolható, ha nem akarunk vendéget fogadni. A hangjelzés mellett egyes típusokban a beépített led fényjelzést is ad. Ez idős, rosszul halló embereknél lehet előny.

A konnektoros kivitelnél létezik olyan megoldás, amin egy csatlakozóaljzat található, így nem foglal fölösleges aljzatot. Ilyenkor azonban ügyeljünk arra, hogy mekkora áramfelvételű berendezést dughatunk az aljzatba.

Személyes tapasztalatom az, hogy érdemes inkább vezetékes csengőt szakszerűen kiépíteni, mert lehet, hogy nagyobb átgondolást, előkészítést és több munkát igényel, ráadásul költségesebb is, de tartósabb és megbízhatóbb is egyben.

shutterstock_311399927Vezeték nélküli kivitelnél pedig a fentebb említett megoldást javaslom, amikor az eszköz nincs folyamatosan áram alatt, és a nyomógombbal küldjük a jelzést azáltal, hogy feszültség alá helyezzük a kapuegységet. Sajnos ez sok esetben nincs feltüntetve és az eladó sem minden esetben tud róla, hogy a kiválasztott csengőnk ilyen, ezért a vásárlás nagy körültekintést igényel.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.