Gépészet elrejtése

2016. március 18.

Nem szép látvány az, ha otthonunkban szem előtt vannak a kényelmünket, biztonságunkat szolgáló gépészeti és egyéb berendezések. Ilyen szerkezetekből pedig sok van.

IMG_9965Amennyiben nem új építésű a ház, vagy a tervezésnél nem figyeltünk eléggé rá, úgy akár bosszúság tárgya is lehet a nem odaillő eszközök látványa: a padlófűtés elosztói, a gázóra, a villanyóra, a biztosítéktábla, a router, a tűzoltó berendezés, stb. Lényeges azonban arra figyelnünk, hogy a gépészeti és egyéb technikai berendezések a funkciójukat megfelelően és a személy és vagyonbiztonságot nem veszélyeztetve tudják ellátni. Az esztétika a funkcionalitás és a biztonság rovására nem mehet! Figyeljünk arra, hogy a jelzőberendezéseket úgy rejtsük el, hogy funkciójukat be tudják tölteni, a hang- és fényjelzést halljuk és lássuk. Az érzékelővel ellátott eszközöknél is legyünk körültekintőek, és az érzékelőt ne rejtsük el! Ilyen lehet a termosztát vagy a csőtörés-érzékelő, mely elrejtve a funkcióját egyáltalán nem, vagy csak rosszul tudja betölteni. Ezen felül a biztonsági berendezéseket is úgy dugjuk el, vagy úgy álcázzuk, hogy azért egyértelmű legyen, hogy hol van, és könnyen meg is tudjuk közelíteni szükség esetén. Gondolok itt a poroltóra, a villanyórára és kapcsolószekrényre, vagy gázórára a gázcsappal. Baj esetén egyértelműnek kell lennie, hogy hol van, hogy a lehető leggyorsabban használni tudjuk (áramtalanítani, gázt elzárni, oltani).

Szerencsére a gépészet és egyéb berendezések elrejtése nemcsak egyedi probléma. Ennek köszönhetően számtalan gyártó siet a segítségünkre, de mi magunk is készíthetünk megfelelően esztétikus kellékeket.

IMG_9968Amennyiben a gázóra a házban van, célszerű olyan helyre felszereltetni, ahol nem látszik. Amennyiben erről már lemaradtunk vagy nem tudjuk megtenni, ott érdemes egy nyitható szekrényt készíteni a környezetnek megfelelő stílusban. Fontos azonban, hogy a gázórának szerelhetőnek kell lennie és könnyen hozzáférhetőnek! Ezért a szekrénynek nagyobbnak kell lennie és nem lehet gáztömör. Ez annyit jelent, hogy megfelelő nyílással kell rendelkeznie, hogy egy esetleges szivárgásnál ne gyűljön fel a gáz egy helyen, növelve a robbanás veszélyét. A szellőzés azért is fontos, hogy időben érzékeljük a gázszivárgást, és így azonnal cselekedni tudjunk. Ilyenfajta dobozolás esetén mindenképpen érdeklődjünk hivatalosan a szolgáltatónknál, hogy pontosan milyen paramétereknek kell megfelelnie az „építményünknek”.

A villanyóra és kapcsolótábla esetében könnyebb helyzetben vagyunk. Itt annyi a lényeg, hogy gyorsan meg lehessen közelíteni. Fontos itt is, hogy jól szerelhető legyen. Szerencsére számtalan gyártó kínál esztétikusabb megjelenésű szerelvényeket, így akár azok közül is választhatunk.

A padlófűtés elosztóinál is a kezelhetőség és a szerelhetőség a fontos, bár itt egyéb megkötés nagyon nincsen. Egy esztétikus szekrény, akár beépített is, szépen elrejtheti az osztókat.

IMG_9969A légkondicionáló és a riasztó beépített kezelője is sok embert zavarhat, bár személy szerint ezeket nem tartom nagyon kirívónak. Többnyire ezek ma már formatervezett, esztétikus megjelenésű, apró eszközök. Hasonló szerkezet a termosztát is, de ennek elrejtése egyáltalán nem javasolt, mivel ebben hőmérő szenzor van, és téves hőmérsékleti adatokkal számolva a kazánt nem optimális időben fogja kapcsolni.

shutterstock_44993485A tűzoltó készülék nagy is, piros is, és még a függönyhöz sem passzol. A legtöbb háziasszony irtózik tőle, bár kétségtelen, hogy egy ilyen eszköz létjogosultsága nem megkérdőjelezhető. Fontos, és mindenkinek ajánlom, hogy legyen otthon! Ezt viszont egy szekrénybe is bepakolhatjuk vagy egy technikai helységbe, mert szabadon hordozható. Lényeges, hogy ne csak mi, hanem minden velünk egy háztartásba lévő tudja, hogy hol van. Okos dolog, ha megjelöljük a helyét bármivel, mondjuk egy matricával. Ne tartsuk olyan helyen, ahol nehezen lehet csak megközelíteni.

shutterstock_240089587Csúfos lehet a rengeteg vezeték és hosszabbító is. Ezt nem mindenhol tudjuk elrejteni, de kétségtelen, hogy rendezetten összefogottan (gyorskötözővel, szigetelőszalaggal) esztétikusabban lehet összerendezni a kesze-kusza kábeleket. Amennyiben lehet, a több hosszabbítót váltsa fel egy nagyobb, így kevesebb kábellel lehet ugyanazt megoldani. Ahol az áramforrástól a fogyasztó messzebb van, ott a hosszabbító kábelét kábelcsatornában is vezethetjük esztétikusan.

Számtalan jó ötletet találhatunk ki vagy adoptálhatunk, de a fontos, hogy a funkcionalitást és a biztonságot tartsuk szem előtt!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.