BŐRBÚTOROK ÁPOLÁSA

2016. január 27.

shutterstock_137120870A bőrbútorok igen drága, elegáns, tartós használati tárgyak, melyek kiváló megjelenést kölcsönöznek otthonunk számára. Exkluzív megjelenésük és többnyire magas áruk miatt presztízsünket is kifejezik, legyen szó otthonunk nappalijáról, vagy elegáns irodánkról. A bőr az egyik legrégebb óta használt természetes anyag, melynek felhasználási területe igen széles. Jelen cikkünkben a fentiekben már említett valódi bőrkanapékról lesz szó.

A bőrbútorok előállításánál a legtöbbször marhabőrt használnak. Nyilván exkluzív igények kielégítésére a gyártó más állat bőrét is felhasználhatja a kívánt kanapé elkészítése során. Sokféle állati bőr közül választhatunk, többek között lehet zebra, bivaly, vagy akár antilop bőre is. Azt, hogy az elkészített bútor bőrfelülete mennyire lesz tartós és mennyire áll ellen az idő vasfogának, a felhasznált alapanyagon kívül az elkészítésen is múlik, valamint azon, hogy mennyit használjuk és helyesen ápoljuk-e. Mindenképpen ajánlom, hogy megrendelés előtt kérjük ki szakember tanácsát, hogy az általunk megjelölt felhasználásra mit ajánl, illetve kérjünk tanácsot az ápolásával kapcsolatban is.

shutterstock_195469742Lényeges szempont, hogy a bőrbútorok mindig száraz helyen legyenek tárolva vagy használva. Ezen felül kerüljük a hideg, hűvös helyeket is. Közvetlen napsugárzásnak (és ennek következtében UV-sugárzásnak) kitenni nem szabad. Ennek értelmében a fűtőtestektől, így a konvektortól, radiátortól, kandallótól, cserépkályhától, kemencétől tartsuk távol. Ügyeljük arra is, hogy gyors hőmérsékletváltozásnak ne legyen kitéve. Gondolok itt arra, hogy sokan reggel kikapcsolják, és este bekapcsolják a fűtést (vagy fatüzelés esetén értelemszerűen nem fűtenek napközben, ha nincsenek otthon), és ha az épület hőszigetelése, és ezáltal a szoba hőtartása rossz, akkor ez a hőmérsékletingadozás a bútort megviseli.

A vásárlást követően sok teendőnk a bútorral nincsen, csak tartsuk tisztán. Szennyeződés esetén nedves, vizes ronggyal töröljük át, majd száraz ronggyal töröljük is szárazra. Porszívózni azonban rendszeresen érdemes, ügyelve arra, hogy a porszívó feje ne tegyen kárt a felületben. Erre azért van szükség, mert a bőr pórusaiba a por és egyéb szennyeződés megtelepedhet, így eltömíti azokat. Ez pedig gátolja az anyag szellőzését. A bőrfelület a nedvességet nem szereti, ezért ha folyadék éri, rögtön itassuk fel ronggyal vagy papír törlőkendővel, és töröljük szárazra.

Fontos megjegyezni, hogy ahol háziállat is van a lakásban, mely felugorhat a bőrrel borított bútorunkra, ott érdemes inkább más jellegű szövetet választanunk, mert a kutya, macska és egyéb állat karma könnyen felsértheti vagy csúnyán összekarcolhatja a felületet. Ezen felül kerüljük, hogy a saját bőrünk közvetlenül érintkezzen a felülettel. Erre azért van szükség, mert az izzadságunk nem tesz jót a bútornak és ezt leszámítva elég kellemetlen érzés is közvetlenül a bőrrel érintkezni.

shutterstock_253828414Ápoljuk a bőrt rendszeres időközönként, minimum félévente. Az ápolás gyakorisága több dologtól függ. Az egyik az, hogy a bútort hol használjuk. Forgalmas helyen, irodában, ahol sokan használják, gyakrabban kell ezt megtenni. Az sem mindegy, mennyi por és szennyeződés éri a bútorunkat. Azt, hogy milyen ápolószert érdemes bevetnünk az anyag tartósságának és esztétikai megjelenésének megőrzése céljából, vegyük figyelembe a gyártó által ajánlott kezelési módokat és eszközöket. Mindenképpen csak a megadott bőrtípusnak megfelelő ápolószert használjunk. Más bőrtípushoz valót vagy általános tisztítószert semmi esetre se használjunk. Többször találkozhatunk olyan univerzális tisztítószerrel, ami minden felületre jó a szövettől a bőrig, Az ilyen jellegű tisztítószerek használata azonban nem javasolt, kétes, hogy valóban mindenféle felületre egyszerre használható.  Egy bőrbútor igen drága és a javíttatása is költséges ahhoz, hogy kockáztassunk olcsó vagy univerzális szerekkel. Kerüljük az oldószeres és szilikonos tisztító- és ápolószerek használatát is. Jó ha tudjuk, hogy a méhviasszal ellátott ápolószerek festett bőr esetén alkalmatlanok a feladatok ellátására, valamint tulajdonságuknál fogva vonzzák a port és a szennyeződéseket is.

A bőrtisztítás esetén általában a bepiszkolt vagy öreg konzerváló réteget kívánjuk eltávolítani, hogy egy új konzerváló réteget vihessünk fel a felületre. A legtöbb esetben ezt egy habállagú szerrel tehetjük meg. A hab használatát követően a felületet minden esetben hagyjuk megszáradni.  Száradás után lehet az újabb konzerváló felületet felhordani. Ügyeljünk arra, hogy a különböző szerek és gyártók előírásait tartsuk be, mert bizonyos esetekben eltérhetnek egymástól. A szerek felvitelénél használjunk puha rongyot, szivacsot, mely a felületben nem tesz kárt.

A bőrfelületek karbantartására mindig használjunk a megadott célra használt anyagot. Amennyiben sérül a bőrkárpitunk, mindenképpen érdemes (főleg ha nagyobb értékű bútorról van szó) szakember segítségét kérni. A különböző házi praktikákkal mindenki saját felelősségére próbálkozzon, ám én ezektől mindenkit óva intek. A bőrhibák kijavítása kényes művelet, ami hozzáértést, szakértelmet, rutint és megfelelően megválasztott anyagokat igényel.

A megfelelő helyre választott minőségi bőrbútor igényes, stílusos megjelenést kölcsönöz az irodába, nappaliba. Aki megteheti és tud rá vigyázni, annak mindenképpen érdemes elgondolkodni egy szép bőrbútor vásárlásán.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.